Brabant-Noord
Word vrijwilliger Doneer

Verbindingsdienst

Geplaatst op 02 september 2022

Goede communicatie is van levensbelang tijdens noodsituaties en bij grote en verspreid plaatsvindende evenementen. Daarom heeft Rode Kruis district Brabant-Noord samen een eigen verbindingsdienst. Deze technisch ingestelde vrijwilligers zorgen ervoor dat alle portofoons, mobilofoons en basisstations werken, ze zetten eventueel steunpunten en noodvoedingen op, kunnen wifi regelen en fungeren als centralisten tijdens een evenement.

Communicatie tijdens evenementen

De ‘verbindelaars’ – zo noemen we leden van de Verbindingsdienst – zorgen dat alle apparatuur in goede staat is. Ze zorgen dat alle portofoons en mobilofoons zijn opgeladen en dat de communicatiewagen volgetankt is. Ook houden ze de software bij.

Voor de aanvang van een evenement zijn de vrijwilligers van de Verbindingsdienst vaak als eerste aanwezig. Ze zetten de communicatiewagen op een strategische plek en schuiven de antennes uit. Of ze zetten hun spullen op in een centrale communicatieruimte. Soms delen ze de ruimte met politie en medische dienst. Op die manier verloopt de communicatie tussen alle hulpdiensten, waaronder het Rode Kruis, soepel. Ze zorgen dat alle evenementenhulpverleners te bereiken zijn.

Tijdens een evenement houden ze bij waar evenementenhulpverleners zijn en handelen ze vragen van de vrijwilligers in het veld af. Ze worden terzijde gestaan door de algemeen coördinator evenementen, die opdrachten aan de vrijwilligers in het veld geeft.

Opleiden evenementenhulpverleners

De vrijwilligers van de Verbindingsdienst leiden alle evenementenhulpverleners op in het gebruik van portofoons en mobilofoons. Goede communicatie gaat alleen met goede afspraken. Iedere Rode Kruis-vrijwilliger met een portofoon of mobilofoon kan tijdens het evenement meeluisteren. De boodschappen zijn daarom altijd efficiënt.

Tijdens de opleiding leren de evenementenhulpverleners hoe de communicatie efficiënt verloopt. Ze leren praten met ‘Over’ en ‘Uit’ (maar nooit ‘Over en uit’!) en er wordt geoefend met het NAVO-alfabet.

Vrijwilliger worden in evenementenhulp?

Ben jij een EHBO’er in hart en nieren en wil je graag hulpverlenen tijdens een evenement?

Als evenementenhulpverlener bij het Rode Kruis prik je blaren tijdens een sportief evenement en weet je wat je moet doen als iemand onwel raakt en er alcohol in het spel is. Je staat klaar voor wie jou nodig heeft. Onze hulpverleners zijn EHBO’ers die een uitgebreide opleiding hebben gevolgd. Onderdelen van de totale opleiding tot hulpverlener op evenementen is het afronden van een training uitgebreide EHBO (incl. EHBO aan baby’s en kinderen), verschillende online modules en een training portofoon of mobilofoon.

We kijken er naar uit om je te ontmoeten!

Hopelijk tot ziens in district Brabant-Noord,

Meest recente berichten

Bike-Team

1 september 2022

Soms vinden evenementen plaats in zo’n uitgestrekt terrein, dat snelle hulp alleen mogelijk is met...

Lees meer