Brabant-Noord
Word vrijwilliger Doneer

Voedselhulp

Een natuurramp, een oorlog, een pandemie, overlijden van je partner, verhoging van maandelijkse lasten, een scheiding: voor een voedseltekort kunnen allerlei oorzaken zijn. Het kan de bezorger van je pakketje zijn, de moeder op het schoolplein of dat gezin op de hoek van jouw straat: het kan iedereen overkomen. Binnen district Brabant-Noord zien wij een toenemende hulpbehoefte naar voldoende voedsel en drinkwater. Samen met welzijnsorganisaties, gemeenten en de bevolking signaleren we de noden in de samenleving. We bieden en organiseren, in samenwerking met, kortdurende passende hulp.

Eten en drinken

Wat de aanleiding ook is: het Rode Kruis vindt dat iedereen genoeg te eten en drinken moet hebben. Daarom zet ook district Brabant-Noord zich in om nood te voorkomen. We bieden kortdurende hulp bij nood voor mensen die tussen wal en schip vallen, zodat mensen uiteindelijk weer zelfstandig voor zichzelf kunnen zorgen en/of terecht kunnen bij een passende organisatie. Een voorbeeld van hulpverlening die wij in het verleden hebben geboden vanuit district Brabant-Noord is het leveren van boodschappenpakketten en Albert Heijn kaarten. Deze hulp is georganiseerd in tijden van de covid-periode.

Maar ook geven we soms hulp bij het kopen van essentiële verzorgingsproducten, in samenwerking met organisaties. Wij zien en horen soms dat mensen soms geen geld hebben voor essentiële verzorgingsproducten, zoals maandverband, incontinentieproducten, luiers, shampoo, tandpasta, douchegel, deodorant of wasmiddel. Deze producten zijn voor mensen in nood erg duur. Hygiëne is vaak het eerste waar mensen op bezuinigen als ze in nood zijn, wij zien verzorgingsproducten als een belangrijke basislevensbehoefte.

Ons doel

We willen, in samenwerking met gemeenten en organisaties, hulp bieden aan mensen die niet (langer) zelf in hun voedsel kunnen voorzien. We proberen met onze hulp te zorgen dat mensen zelf weer regie krijgen op het voorzien in hun eigen voedsel en dat passende hulp wordt georganiseerd.

Hoe doen we dit?

  • We zetten hulpvragen, wanneer mogelijk, door naar passende organisaties om hulpverlening te organiseren.
  • We bieden kortdurende ondersteuning wanneer er sprake is van een noodsituatie.
  • Ondersteunen welzijnsorganisaties en gemeentes, waar mogelijk, bij signalen van grote voedselnood.
  • We signaleren voedselnood en communiceren dezen noden naar organisaties en gemeenten die passende hulp kunnen bieden.
  • We hebben intensief contact met organisaties/ gemeenten en de veiligheidsregio over wat er speelt in ons district, om altijd op de hoogte te blijven van noden en in te kunnen spelen op deze noden wanneer nodig.

Meest recente berichten