Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Bestuurder in Beeld – Geri Wijnen

Geplaatst op 30 mei 2022

Kun je wat over jezelf vertellen?

Jawel, ik ben Geri, 36 jaar oud, ik heb twee jongens van 3 en 5 jaar oud en een vriend met wie ik in Eindhoven woon. Dat is inmiddels al bijna 20 jaar mijn thuisstad. Mijn hobby’s zijn wandelen (liefst langere afstanden) en ik vind het leuk om bezig te zijn met voeding, uitproberen van vegan recepten en nieuwe producten.

Ik heb bouwkunde gestudeerd aan de TU, daar ken ik mijn vriend ook van. Na wat omzwervingen werk ik nu als regiomanager bij VNO-NCW Brabant Zeeland, voor de regio Brainport, oftewel Brabant-Zuidoost.

Hoe kwam je bij het Rode Kruis?

Ik werd via via geattendeerd op deze functie bij het Rode Kruis. In mei zou mijn eerste vergadering zijn, maar ik kon niet aanhaken, dus ik ben nog bij geen enkele bestuursvergadering geweest. In juni gaat het echt beginnen. Ik ben me vooral nog aan het inlezen en me Tools eigen aan het maken.

Wat ga je doen in het bestuur?

Met de nieuwe bestuursvorm van tegenwoordig (meer op afstand dan uitvoerend) zal mijn taak binnen het bestuur gericht zijn op het adviseren van de districtsmanager en met haar sparren over allerlei vraagstukken en beleidsterreinen. Denk aan financiën, vrijwilligers, fondsenwerving.

Ik ken bijvoorbeeld veel bedrijven die wellicht interessant kunnen zijn. Met het oog op belangenverstrengeling kan ik niet zelf actief fondsen werven, maar ik kan hier wel over adviseren. Binnenkort wordt ook een gesprek gepland met iemand die binnen de afdeling over de fondsenwerving gaat.

Wat spreekt je aan in het Rode Kruis?

Het moment dat ik op deze functie werd geattendeerd, viel samen met de start van de Oekraïnecrisis. Dat was voor mij een moment dat ik ging nadenken over hoe ik zou kunnen helpen.

In het verleden deed ik wel vrijwilligerswerk, maar na mijn studie en door het krijgen van kinderen kwam dat stil te liggen. Nu de kinderen wat ouder zijn, dacht ik: “Misschien kan ik wel weer ergens iets gaan doen als vrijwilligerswerk”. Want ik vind het wel belangrijk dat er organisaties zijn die zich op allerlei manieren inzetten voor het algemeen belang. Het Rode Kruis er daar één van. Het Rode Kruis doet dingen die heel erg nodig zijn en die in de toekomst alleen nog maar meer nodig zullen zijn. Denk bijvoorbeeld aan natuurrampen, pandemieën, armoede en de tweedeling in de maatschappij, om maar eens wat te noemen.

Natuurlijk denk ik ook aan de leuke dingen, die ook belangrijk zijn! Het belang van een leuke omgeving om in te wonen, met festivals en evenementen.

Ik zie bij het Rode Kruis heel veel raakvlakken met dingen die ik ook heel belangrijk vind, ook in mijn werk.

Wat maakte dat je koos voor een bestuursfunctie in plaats van een ‘gewone’ vrijwilligersfunctie?

Ik was helemaal niet op zoek, maar iemand attendeerde mij dus op die functie. Er werd iemand gezocht met contacten in het bedrijfsleven, zodoende.

Ik heb wel een beetje ervaring, want tijdens mijn studententijd zat ik in het bestuur van mijn studentenvereniging. Ook zijn VNO-NCW en het Rode Kruis beide verenigingen, met vergelijkbare structuren. Het is voor mij als persoon inhoudelijk interessant om wat meer ervaringen op te doen in een bestuur. Een bestuursfunctie is op dit moment wel in mijn leven in te passen. Ik zie mijzelf voorlopig met jonge kinderen, niet ieder weekend ergens ingezet gaan worden.

Ik heb ook begrepen dat het een uitdaging is voor het Rode Kruis om jonge mensen te vinden, die zich ook op langere termijn willen binden aan een organisatie. Ook hiervoor wil ik me graag inzetten.

Hoe past deze bestuursfunctie bij je huidige betaalde werk?

VNO-NCW Brabant Zeeland houdt zich bezig met belangenbehartiging van ondernemers, met verbinden en versterken. Dat kan bijvoorbeeld inhoudelijk zijn, op het gebied van de arbeidsmarkt of verduurzaming, of persoonlijk ontwikkeling, in de context van een brede welvaart. Het moet goed gaan met Nederland wil de economie floreren. Op sociaal vlak gaat het bijvoorbeeld ook over de tweedeling in maatschappij, de armoedeval en laaggeletterdheid.

Als regiomanager in de regio Brainport ben ik de contactpersoon voor ongeveer 400 bedrijven. Ik heb dagelijks contact met diverse ondernemers. Ik verzamel wat er bij hen speelt en probeer daar iets mee te doen. Soms gaat het om belangenbehartiging, soms koppel ik ondernemers aan elkaar omdat ze met gelijksoortige vraagstukken bezig zijn.

Belangenbehartiging, verbinden en versterken… dat staat ook heel dicht bij het Rode Kruis.

Wat voor eigenschappen moet je als Rode Kruiser hebben?

Je moet in ieder geval voldoen aan de zeven kernwaarden. Daarnaast moet je er voor een ander willen zijn en dat belang ook onbevooroordeeld willen dienen. Dat sprak me heel erg aan. 

En wat voor eigenschappen moet je hebben om een goed bestuurder van het Rode Kruis te zijn?

Voor een bestuurder geldt natuurlijk hetzelfde.

Je moet in ieder geval met een open blik kijken naar wat voor vraagstukken er liggen en wat er nodig is om die in goede banen te leiden. Je moet kritisch kunnen zijn en goed kunnen adviseren zonder zelf meteen in de uitvoerende rol te springen. Zeker omdat het bestuur naar een toezichthoudende positie is gegaan, denk ik dat dat wel een uitdaging kan zijn. Om niet het werk zelf te willen gaan doen. Maar dat zeg ik zonder dat ik heb kennisgemaakt met de rest van het bestuur! Het zal een blijvend punt van aandacht zijn.

Mijn volgende vraag zou zijn of je binnen het Rode Kruis iets meegemaakt hebt waar je heel trots op bent, maar dat wordt wat lastig voor jou om te beantwoorden.

Ik ben nog niet echt gestart, dus nee, dat heb ik nog niet. Maar ik heb wel laatst een uitgebreide kennismaking gehad met Ellen en Miriam en een rondleiding door het pand gehad. Ik was erg onder de indruk van hoe  het achter de schermen georganiseerd is. Dat er altijd busjes en mensen paraat staan voor als er zich ergens iets voordoet waarbij hulp geboden kan worden. Daar heb ik eigenlijk nooit bij stilgestaan. Dan wordt het belang van onze organisatie nog duidelijker. Dat vind ik dus wel iets om trots op te zijn!

Test: Nicolette van Heesch

Meest recente berichten