Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Bestuurlijke vrijwilliger in beeld – Felix van Poll

Geplaatst op 22 juli 2021

Vrijwillige bestuurder Felix van Poll, 69 jaar uit Eindhoven

Hoe ben je bij het Rode Kruis terecht gekomen?

“Ik ben 6 jaar geleden bij het Rode Kruis gekomen. Begonnen bij bevolkingszorg en na het volgen van een EHBO-cursus ben ik naar evenementenhulp overgestapt. Later heb ik me ook aangesloten bij het noodhulpteam (NHT). Alle opleidingen die in grote lijnen vanuit de acute zorg nodig zijn heb ik gevolgd. In maart vorig jaar ben ik toegetreden tot het bestuur in ons district met portefeuille noodhulp, sinds kort heet dat bestuurslid hulpverlening.”

Wat doet een bestuurslid hulpverlening allemaal?

“Binnen de nieuwe structuur vallen hier alle programmalijnen onder.  Ik heb elke eerste dinsdag van de maand het bestuursoverleg. Voorafgaand hieraan heb ik een overleg met de twee coördinatoren hulpverlening en met de districtsmanager.  Hiermee bereid ik de bestuursvergadering voor en ben ik op de hoogte van wat er allemaal in de operatie plaatsvindt.  Het bestuur gaat meer over het ‘wat’, dus welke activiteiten doen we in onze regio. En in het werkplan van de beroepskrachten staat het ‘hoe’, dus op welke manier worden onze activiteiten vormgegeven.”

En wat zijn er verder voor taken?

“Veel leeswerk, dus met name de bestuurs-stukken doornemen, netwerken en het onderhouden van contacten. Bijvoorbeeld met de gemeente, met de Veiligheidsregio, de GHOR en met Eindhoven Airport. Ik probeer eigenlijk zoveel mogelijk contacten te leggen en te onderhouden met de stakeholders, dat zie ik als mijn belangrijkste taak.

Waar ben je trots op?

Brabant-Zuidoost werkt bij de ondersteuning bij de vaccinaties in het geheel met vrijwilligers waar   in andere districten deels betaalde krachten moeten worden ingeschakeld.

Wat is het mooiste wat je hebt meegemaakt?

“Ik deed mee aan een oefening over grootschalige geneeskundige bijstand (GGB-oefening) op Eindhoven Airport waarbij een vliegtuig was neergestort. Daar wordt het NHT (noodhulpteam) en het team bevolkingszorg bij ingeschakeld. Deze oefening was zo grootschalig en spannend, dat het erg realistisch was, zo’n oefening is zo groots dat dat maar 1 x in de 4 jaar wordt gedaan.
Met Eindhoven Airport hebben we een convenant, we hebben 40 vrijwilligers voor het verlenen van EHBO op de luchthaven. Ook hebben we een convenant met de Veiligheidsregio, als de nood aan de man is zijn wij de partner waar ze op kunnen rekenen.”

Het NHT is een team dat wordt ingezet ter ondersteuning van de ambulancedienst. Op het moment dat er veel slachtoffers zijn (meer dan 40) wordt het NHT ingeroepen om de ambulancedienst te ontzorgen, zij verzorgen de mensen die nog mobiel of lichtgewond zijn.
Het team bevolkingszorg is meer het gemeentelijk proces, de opvang van mensen op het moment dat er bijvoorbeeld een flatgebouw in de brand heeft gestaan en mensen in de sporthal opgevangen moeten worden. Zij worden dan begeleid met een luisterend oor, een kopje koffie etc.

Wat zijn je doelen?

“Ik ben eigenlijk heel trots op hoe we het nu doen en wil graag de huidige situatie behouden met al onze vrijwilligers. Onze voorzitter Miriam wil het beste district van het Rode Kruis Nederland worden. Maar in mijn ogen zijn we dat al.
Verder kijk ik er naar uit dat we de trainingen voor de evenementenhulpverleners op de woensdagavond weer kunnen oppakken. Naast het delen van kennis is het ook gezellig om elkaar weer te zien en onze ervaringen te kunnen delen.

Wat vind jij een typische Rode Kruiser?

“Een Rode Kruiser is dienstverlenend en neutraal. Hij of zij wil naar vermogen mensen helpen. Een Rode Kruiser is bevoegd en bekwaam. Als Rode Kruis willen we er voor onze vrijwilligers zijn en er aandacht voor hebben hoe waardevol ze zijn.
Maar vrijwilliger zijn vraagt ook wat van je. Doe het er maar eens bij naast je werk en alle andere verplichtingen die je hebt. Het werk bij het Rode Kruis is boeiend, door het vele contact met mensen hoor je allerlei verhalen en als Rode Kruiser krijg je respect en dat doet goed!”

Aan wie wil je het stokje doorgeven?

Aan Charlotte van Beukering.

Meest recente berichten