Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Collega in Beeld: Annemiek Ravenstijn

Geplaatst op 17 februari 2023

“Ik wilde graag bijdragen aan het nog beter promoten van het goede werk van het Rode Kruis, en dan met name ook het werk in de regio.”

Collega in Beeld – Annemiek Ravenstijn – Coördinator Communicatie

Dag Annemiek. Wie ben je?
Ik ben de nieuwe communicatiekracht binnen het Rode Kruis district Brabant-Zuidoost. De coördinator communicatie om precies te zijn. Als jonge meid van 26 jaar was ik nog heel nieuw op de arbeidsmarkt toen ik startte bij het Rode Kruis. Met een master Communicatie op zak, kan ik mijn kennis nu echt in de praktijk toepassen.


Waar heb je je opleiding gehad?
Mijn master heb ik gedaan aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Daarvoor heb ik mijn bachelor Media en Cultuur gedaan aan de Universiteit van Utrecht. Ik vond vooral narrativiteit (= het verhalende karakter van een tekst), teksten en communicatie interessant. Daar heb ik me in gespecialiseerd. Ik leerde hoe woordkeus en zinsopbouw op een ander overkomen. Het omvatte ook mondelinge communicatie en het goed begrijpen daarvan. Hoe een gesprek wordt vormgegeven, hoe je een ander overtuigt. Het was ontzettend breed en daardoor heel leuk.


Wanneer ben je afgestudeerd en wanneer ben je hier begonnen?
In juli afgelopen zomer ben ik afgestudeerd. Ik vind het leuk om dingen te leren en houd ervan af en toe gezellige dingen te doen en uit te gaan. Mijn studententijd vond ik daarom een leuke ervaring. Ik ben 10 november hier begonnen en vind het werk tot nu toe erg afwisselend en uitdagend.


Wat zijn je hobby’s?
Schrijven en lezen zijn mijn hobby’s. Verder kruip ik graag achter de naaimachine om ook heel praktisch iets met mijn handen te doen. Heerlijk naast al het denkwerk achter de computer dat je als communicatieprofessional hebt. Ik speel ook het spel “Dungeons & Dragons”. Dat speel je met een groep vrienden, die bij elkaar komen of online samen videobellen. Ieder heeft een bepaald karakter en er is een spelleider. Met zijn allen maak je dan een verhaal. Dit speelt zich af in een fantasiewereld. Het spel is een voorloper van veel computergames.


Waar woon je nu?
Ik ben verhuisd naar Eindhoven, omdat ik bij een kennis kon gaan wonen. Daar was een kamer vrijgekomen. Hier in de omgeving heb ik bij toeval veel vrienden, dus genoeg redenen om van Heemskerk (bij Haarlem) naar centrum Eindhoven te verhuizen.


Hoe ben je op het pad van het Rode Kruis gekomen?
Ik wilde met mijn masterervaring iets gaan doen voor de maatschappij. Zo ontdekte ik deze job op een vacaturesite. De organisatie “Het Rode Kruis” sprak mij natuurlijk erg aan. Het Rode Kruis doet immers op internationaal niveau goed werk. Naar aanleiding van de vacature ging ik me verdiepen in wat ze allemaal in de regio doen. Daar was ik eigenlijk totaal nog niet bekend mee. De Rode Kruis posts op social media waren heel interessant, maar hier viel in mijn optiek nog wel winst te behalen. Ik wilde graag bijdragen aan het nog beter promoten van het goede werk van het Rode Kruis, en dan met name ook het werk in de regio. Daar mag meer aandacht voor zijn.
Het thema “Zorg voor anderen” vind ik belangrijk. “Zorgen” doe ik zelf ook voor de mensen in mijn omgeving. Ik heb eerder zelfs gedacht aan de studie “Geneeskunde”. Zorg staat dus heel dicht bij mij en met de noodhulp die het Rode Kruis biedt, zorg je natuurlijk ook voor mensen.
Bij mijn sollicitatie sprak het team van Brabant-Zuidoost me ook erg aan, het is er gezellig. Er zijn mensen met veel ervaring waar ik veel van kan leren. En zij wilden mij gelukkig graag bij het team hebben. Zo was de match er.


Wie zijn je aanspreekpunten voor overleg over de communicatie?
Er is een landelijk communicatieteam waarmee ik kan overleggen. Verder hebben de andere districten natuurlijk ook communicatievrijwilligers en hebben sommige districten ook beroepskrachten gespecialiseerd in communicatie zoals ikzelf. In Brabant-Noord komt binnenkort een nieuwe beroepskracht op het gebied van communicatie, dus dat biedt leuke mogelijkheden tot samenwerken.


Welke doelen wil je bereiken dit jaar voor het communicatieteam Brabant-Zuidoost?
Het communicatieteam is op dit moment vrij klein, twee mensen die schrijven en twee fotografen. We hebben ook nog mensen nodig die actief willen zijn op social media en graag nieuwsbrieven in elkaar zetten. Een andere rol is het met WordPress onderhouden van onze website. Er zijn dus zeker twee extra communicatievrijwilligers nodig.
Het algemene doel van onze communicatie is “meer vrijwilligers werven voor het Rode Kruis district Brabant-Zuidoost”. Bijvoorbeeld vrijwillige hulpverleners of ondersteuners bij evenementen en vrijwillige gastdocenten voor de cursussen en workshops die we geven. Als deze vrijwilligers er meer zijn kunnen we ook meer doen voor de regio.
Verder is het doel dat ons werk in de regio Brabant-Zuidoost bekender wordt. Dat we meer verbonden zijn met de regio. Wij zijn er juist voor wat er in de regio gebeurt. In onze communicatie naar externe media richten we ons daarom met name op de wijkbladen. Daarmee willen we dichter bij de mensen staan, door te communiceren over wat er lokaal gebeurt. We kunnen hierbij natuurlijk maar beperkte middelen inzetten, omdat het meeste geld naar de noodhulp zelf gaat, dus dat is soms een uitdaging.


Hoe wil je de teamband versterken in het communicatieteam?
Ik wil graag twee keer per jaar echt fysiek bij elkaar komen, bijvoorbeeld tijdens een lunch. Dat we ook samen brainstormen over creatieve nieuwe ideeën voor ons team. Voor een vak als communicatie is creativiteit super belangrijk. Je kunt creatief zijn met zowel beeld als tekst en beeld en tekst moeten natuurlijk ook op elkaar aansluiten. Voor social media moet je juist goed zijn in kort en krachtig communiceren. Hier samen over denken geeft veel saamhorigheid. Verder hoop ik natuurlijk dat iedereen naar het vrijwilligersfeest komt in juni.’
Wat is er het mooiste dat er dit jaar zou kunnen gebeuren voor het communicatie team?
‘Een enorme sprong in het bereik dat we hebben. Dan komen er hopelijk ook meer mensen die vrijwilligerswerk willen doen voor het Rode Kruis district Brabant-Zuidoost en kunnen we nog meer mensen helpen of ondersteunen.

Tekst: Hans Baaijens

Meest recente berichten