“Het belangrijkste is dat je mensen wilt helpen. Dat je hun leed wilt verlichten.”
Collega in Beeld – Björn Dullemond – Coördinator Hulpverlening Oekraïne, Vluchtelingen en Opvang
Hey Björn, veel van onze vrijwilligers kennen je al, maar er zijn ook zeker een aantal die je nog niet kennen. Zou je iets over jezelf willen vertellen?
Jazeker! Ik kom uit Brabant en heb een eigen bedrijf. Daar doe ik iets heel anders dan het werk dat ik voor het Rode Kruis doe. Ik ben namelijk Software Engineer en Data Scientist. Door zowel werk te verrichten voor het Rode Kruis als voor mijn eigen bedrijf, is er ontzettend veel afwisseling in mijn werkzaamheden.
Naast beroepskracht ben ik ook vrijwilliger bij het Rode Kruis. Binnen de Evenementenhulpverlening heb ik een ontzettend gezellige vriendengroep waar ik soms ook buiten de evenementen en trainingen om leuke activiteiten mee plan. Het is dus naast heel maatschappelijk relevant vooral ook erg gezellig.
En hoe ben je begonnen bij het Rode Kruis Brabant-Zuidoost?
Ik ben hier drie jaar geleden begonnen vlak voor Covid als vrijwillig Evenementenhulpverlener. Ik kon door de Covid crisis meteen beginnen als vrijwillig coördinator voor de vaccinatiestraat. Na anderhalf jaar ben ik gevraagd om naast mijn vrijwilligersrol in dienst te komen als Coördinator Hulpverlening voor vluchtelingen uit Oekraïne.
Ik richtte me op Oekraïners die aankwamen in de veiligheidsregio in Brabant-Zuidoost. Op Eindhoven Airport hadden we een Humanitarian Service Point. Daar kwamen mensen voor 24 uur binnen om even uit te rusten. Vervolgens gingen ze door in een ander traject. Ze konden bijvoorbeeld ook doorreizen naar een ander land. Wij hadden de eerste opvang. Niet veel later kregen we een meer algemene vluchtelingen crisisnoodopvang. Dat waren eerst 50 tot 80 bedden in een bedrijvenpand tegenover Eindhoven Airport, waar mensen konden overnachten en eten en drinken kregen.
Crisisnoodopvang werd daarna steeds voor drie weken gedaan in sporthallen, met 225 bedden, vaak op twee locaties. Na drie weken moesten we alles weer verhuizen naar de volgende sporthal. Dan gaf een gemeente de taak over aan de volgende gemeente. We werden heel goed in verhuizen. We hadden een groep vrijwilligers die alles in de vrachtwagen tilden en weer opbouwden. Er was ook een groep van de vluchtelingen zelf die meehielpen sjouwen. Dat was steeds een groep van 8 tot 10 vluchtelingen. We moesten ook bagage en koelkasten verhuizen.
De nieuwe locatie inrichten moest binnen acht uur gebeuren. Dat was steeds een grote uitdaging. De vrijwilligers die meehielpen waren zowel jongeren als ouderen. Er ontstond een natuurlijke rolverdeling, ieder deed waar hij of zij goed in was.
Waar ben je het meest trots op, Björn?
Ik ben het meest trots op het coördineren van de allereerste crisisnoodopvang. Dat was in juni 2022 klaar. Het was heel veel werk om dat van de grond te krijgen, van niks tot iets. Maar dat is wel gelukt! Daarna hadden we een draaiboek, waardoor we het snel zeven keer konden herhalen.
De eerste opvang moesten we in twee weken organiseren. Ik bleef uiterlijk rustig maar van binnen was ik gespannen. We hadden onvolledige informatie en moesten voortdurend snel beslissen. In heel Nederland bestond deze crisis. Vooral de mensen uit Ter Apel moesten we opvangen.
De Oekraïnersopvang in Eindhoven gaat via een lokale organisatie, Springplank. Wij werken met hen samen. Wij staan buiten politieke vraagstukken op dit gebied.
De vluchtelingen hebben gemengde emoties, blij dat ze veilig zijn maar treurig dat ze hun land en alles hebben moeten achterlaten. Het gebrek aan privacy is lastig in een grote sportzaal. Maar mensen die eerst op een grasveld hebben geslapen zijn natuurlijk erg blij met een bed.
Wat moet iemand voor eigenschappen hebben om bij het Rode Kruis vrijwilligerswerk te kunnen verrichten?
Dat hangt heel erg af van de rol die je op je neemt. We hebben zeer verschillende taken, zoals gastlessen geven, hulp verlenen op evenementen, of het leiden van contactcirkels. Elke rol vraagt andere vaardigheden. Bij een crisis moet je stevig in je schoenen staan. Je moet rustig blijven ondanks dat je dat eigenlijk niet bent.
Het belangrijkste is dat je mensen wilt helpen. Dat je hun leed wilt verlichten. We kunnen altijd enthousiaste mensen gebruiken die willen meehelpen als vrijwilliger, in mijn omgeving zijn het vooral coördinatoren die we nodig hebben, maar er is nog veel meer te doen. Vanuit de Evenementenhulp kun je al heel veel verschillende functies bekleden. Je kunt bijvoorbeeld logistiek ondersteunen of centralist worden voor de Verbindingsdienst. Ook kun je Noodhulpteamlid worden. Er is eigenlijk voor iedereen dus wel wat te doen!
Tekst: Hans Baaijens