“Als Coördinator Hulpverlening ben je ook met mensen bezig waar je echt iets voor kunt betekenen.”
Collega in Beeld – Joyce Bakker – Coördinator Hulpverlening Educatie, Preventie en Voedsel
Joyce, je bent natuurlijk gloednieuw in het beroepsteam. Zou je iets over jezelf willen vertellen?
Ja, zeker. Nou ik ben dus Joyce Bakker. Net 45 jaar. Ik woon al heel lang samen met mijn man in Veldhoven. Inmiddels hebben wij twee dochters van 14 en 17 jaar. Ik kom uit de gezondheidszorg. Ooit heb ik de opleiding gedaan voor doktersassistente en zestien jaar geleden ben ik begonnen in het Máxima Medisch Centrum. Daar ben ik van poliklinieksecretaresse doorgegroeid naar coördinator en uiteindelijk heb ik een functie kwaliteitsmedewerker opgezet. Na zestien jaar vond ik het leuk om een nieuwe uitdaging aan te gaan.
Je werk en je gezin maken duidelijk een belangrijk deel uit van je leven. Heb je verder nog hobby’s?
Sinds vorig jaar zomer hebben we een hond, een labrador. Daar ben ik veel mee bezig. Lekker mee wandelen en een beetje proberen te trainen. Ook mountainbike ik graag in de bossen en ga soms nog wel eens padellen. Mijn meiden hockeyen, dus ik ben daarnaast vaak naast het hockeyveld te vinden.
Een echt sportief buitenmens dus! En waarom trok de functie Coördinator Hulpverlening bij het Rode Kruis Brabant-Zuidoost je zo?
Ik ben heel toegewijd naar mijn werkgever, maar was dus na zestien jaar eigenlijk wel op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik werkte binnen de Oncologie, dat is ook wel echt een speciale tak binnen het ziekenhuis. Er komen daar veel kwetsbare mensen, waar je extra je best voor wilt doen om het proces waar ze in zitten zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ik wilde dan ook graag in een mensgerichte organisatie blijven werken. Toen zag ik deze vacature en dacht “Ja, dat past eigenlijk wel”. Ik heb natuurlijk ervaring in een coördinerende functie en als Coördinator Hulpverlening ben je ook met mensen bezig waar je echt iets voor kunt betekenen.
En heb je tot nu toe het idee dat de verwachtingen die je had ook een beetje kloppen?
Zeker! Ik denk dat het beeld dat ik had wel klopt. Het sluit tot nu toe echt aan op mijn verwachtingen.
Heb je ook al doelen voor wat je graag zou bereiken als Coördinator Hulpverlening?
Mijn eerste doel is opstarten waar mijn voorganger gebleven is. Gelukkig is het in de tussentijd ook goed opgevangen door de andere beroepskrachten en de vrijwilligers. Ik wil het mij dus vooral eerst goed eigen maken. Goed in de processen duiken. En dan uiteindelijk ook wel kijken waar de kansen liggen om nog dingen te kunnen verbeteren. Maar eerst de mensen leren kennen en het proces eigen maken.
Je hebt natuurlijk ook al best veel ervaring in de zorg. Heb je bijzondere kennis vanuit je vorige baan waarvan je denkt: dit is echt iets wat ik hier kan gaan toepassen? Iets waar je supergoed in bent, dat je hier goed kunt inzetten?
Wat ik veel te horen krijg, is dat ik heel snel de kern uit een verhaal kan filteren. Snel de essentie eruit kan halen. In het grote geheel zie ik gauw waar de focus op moet komen te liggen. Mijn insteek is ook altijd: “Waarom moeilijk doen als het ook makkelijker kan?”
Heel belangrijk bij een functie met zoveel verschillende takken! En je gaf aan toe te zijn aan nieuwe uitdagingen. Waar denk je dat hier juist de uitdagingen liggen voor jou?
Ik ga nu natuurlijk van gezondheidszorg naar humanitaire hulpverlening, dus de uitdaging ligt in het leren kennen van de omgeving; de Rode Kruis organisatie en de sociale kaart leren kennen. Ik was zo verbonden met het ziekenhuis, dus voor mij is nu alles nieuw. Daar heb ik ook wel bewust voor gekozen. Ik vind het leuk om helemaal fris ergens in te duiken.
Is er verder nog iets wat je toe zou willen voegen als afsluiting?
Ik kijk er echt naar uit om de vrijwilligers te leren kennen en heb zin om eens met hen mee te gaan, want ik denk dat je daar als coördinator ook veel van leert. Dan weet je echt goed waar ze mee bezig zijn: wat ze doen en waarom ze het doen. En waar ieders kwaliteiten liggen. Ik heb in ieder geval zin om er iets moois van te gaan maken!