Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Collega in Beeld: Marjolijn Poppeliers

Geplaatst op 08 december 2022

“Het is dat ene kleine momentje dat je iets voor mensen kunt betekenen. Daar doen we het voor.“

Collega in Beeld – Marjolijn Poppeliers – Supportmedewerker

Marjolijn, wie ben je?
Ik ben Marjolijn Poppeliers, getrouwd met Willy, heb een zoon van 18 en woon in Eindhoven. Mijn hobby’s zijn fitness, wandelen en fietsen. Daarnaast lees ik veel, het liefst waargebeurde verhalen en biografieën. Ik vind het ook leuk om op vakantie te gaan met onze camper, bijvoorbeeld naar Zweden, maar ik ga ook graag op wintersport.

Wat doe je bij het Rode Kruis?
In 2015 ben ik bij het Rode Kruis gestart als vrijwilliger voor de administratie van het net opgestarte project ‘Mantelzorgondersteuning dementie’. Daarnaast werkte ik voor De Bungalow Someren. Het Rode Kruis organiseerde toen nog vakantiereizen waar ik gasten en vrijwilligers voor zocht.

Ik verrichtte ook wat hand-en-spandiensten voor de werkgroep van de Contactcirkels. Toen die werkgroep in 2017 stopte, werd mij gevraagd of ik het wilde overnemen als betaalde kracht. Begin dit jaar ben ik gestopt met de werkzaamheden voor De Bungalow en ben ik voor 20 uur in dienst gekomen bij het Rode Kruis. Ik ben nu de coördinator van de Contactcirkels, maar ik zit ook in de werkgroep Fondsenwerving en ik ben coördinator voor het project ‘Van hulp naar hulp’.

O ja, ik ondersteun ook nog de coördinator van de Goede Doelen Weken als dat nodig is. Dat doen we tegenwoordig in plaats van de jaarlijkse collecte.

Van hulp naar hulp, wat is dat?
Wij verwijzen mensen met een hulpvraag door naar waar ze de door hen gewenste antwoorden of hulp kunnen krijgen. Denk dan aan organisaties als de Straatdokter voor medische hulp voor mensen zonder paspoort, of bijvoorbeeld Humanitas voor taallessen. We geven het juiste adres of een telefoonnummer, zodat de hulpvragers gemakkelijk zelf verdere acties kunnen ondernemen. We nemen ze niet mee aan de hand naar die organisaties. In het afgelopen jaar hebben we zo circa 250 vragen beantwoord.

Wat doe je voor Fondsenwerving?
We hebben af en toe een actie met een restaurant, waarbij een deel van de opbrengst van een verrassingsmenu aan het Rode Kruis gedoneerd wordt.

Momenteel loopt er ook een emballage actie met ongeveer 70 supermarkten in ons District. Daar mogen we een maand lang gebruikmaken van de emballagezuil waar mensen hun statiegeldbonnetjes aan ons kunnen doneren. Dat loopt fantastisch! Die opbrengst wordt ingezet voor EHBO-gastlessen op basisscholen, om de kinderen in groep 5, 6, 7 en 8 spelenderwijs kennis te laten maken met EHBO. En met het Rode Kruis, natuurlijk.
Zo bedenken we steeds kleine acties binnen ons District om gelden te genereren.

En de Contactcirkels natuurlijk
Ja, die kosten me wel het meeste tijd, ik denk ongeveer 10 uur per week. In Eindhoven coördineer ik de zes Contactcirkels. Daarvoor heb ik alleen al in Eindhoven contact met 37 vrijwilligers en 38 deelnemers. In de regio (Best, Valkenswaard en Helmond) zijn nog eens ruim 20 vrijwilligers in de weer met bijna 25 deelnemers. Voor de Contactcirkels in de regio heb ik alleen contact met de coördinatoren aldaar. Het loopt allemaal prima en de contacten zijn heel goed. Ze weten me te vinden als er iets aan de hand is.

Twee weken geleden was één van de deelnemers niet bereikbaar. Meneer bleek gevallen. Omdat hij niet opnam, hebben wij actie ondernomen richting zijn contactpersoon met een sleutel. Uiteindelijk is meneer met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. In het ergste geval had hij maximaal 24 uur op de grond gelegen, maar dat wordt door zo’n Contactcirkel in ieder geval wel opgemerkt.

Soms is het lastig dat je alleen maar kunt en mag signaleren, maar als mensen daarmee geholpen zijn, is dat wel heel fijn. Het is dat ene kleine momentje dat je iets voor mensen kunt betekenen. Daar doen we het voor.

Wat was jouw motivatie om bij het Rode Kruis te komen?
Nadat ik in 2013 mijn baan kwijtraakte, zat ik een jaar thuis. Toen zag ik de vacature voor die vrijwillige administratieve functie. Ik had nog een jaar uitkering te gaan en ik dacht: “Ik ga gewoon eens kijken wat het is.” De functie en het project omtrent mantelzorgers van mensen met dementie spraken me aan. Er werden workshops gegeven over hoe om te gaan met dementie en er werden toneelstukken georganiseerd. Ik moest organisaties aanschrijven, mantelzorgers uitnodigen. Die functie – en ook het Rode Kruis – beviel mij goed. Je bent een luisterend oor voor heel veel mensen. Dat is iets wat heel goed bij me past. Ik deed ondertussen allerlei andere dingen binnen het Rode Kruis en zo ben ik eigenlijk blijven plakken.

Waar ben je trots op?
Ik ben trots op alle vrijwilligers van de Contactcirkels die zich elke dag weer inzetten om de deelnemers een veiligheids-/checkmomentje te bieden. De contacten met de deelnemers zijn ook erg leuk. Je moet er ontzettend veel geduld voor hebben, maar op een gegeven moment leer je ze kennen en weet je met ze om te gaan.

Ik ben trots op hoe we de afgelopen jaren de emballage actie met groot succes hebben weten uit te breiden.

Ik ben ook trots op ons team. We hebben een heel erg leuk team. We weten elkaar te vinden en als er iets is, kunnen we elkaar daar ook op aanspreken. Je kunt van elkaar op aan.

Tekst: Nicolette van Heesch

Meest recente berichten