Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Geoefend en Bekwaam: de grote eindoefening Evenementenhulp

Geplaatst op 21 juli 2023

Nu het zomervakantie is, zijn de lesavonden voor de Evenementenhulpverleners ook even gestopt. Hoewel de evenementenkalender ook tijdens de zomer goed gevuld is, is 21 juni het seizoen symbolisch afgesloten met een knaller: een grote eindoefening Evenementenhulp. Tijdens deze grote oefening op het terrein van KUHN-Geldrop werden onze hulpverleners flink op de proef gesteld. Want geoefend en bekwaam blijf je enkel als je je EHBO-kennis blijft testen een vergroten.

Een ontzettend leerzame eindoefening Evenementenhulp

In totaal waren er 52 Evenementenhulpverleners in de weer op het terrein van KUHN-Geldrop. Zij stortten zich op vier verschillende ongevalssituaties: fictieve situaties uitgespeeld door zo’n 16 lotusslachtoffers en 18 figuranten. Daarnaast waren er ook nog verschillende observatoren en extra ondersteuning aanwezig, om ervoor te zorgen dat de oefening goed verliep. Het was een ontzettend leerzame ervaring. Door de uitdagende casussen werden de hulpverleners echt op de proef gesteld. Uit zo’n avond blijkt maar weer dat de Evenementenhulpverleners ontzettend creatief zijn en zich met veel passie inzetten om anderen te helpen.

Vier ongevalssituaties

Bij een van de ongevalssituaties werd uitgespeeld dat een vereniging de gehele dag bezig was geweest aan een wagen voor de Brabantse dag. Echter, er was iemand onwel geworden, er was ruzie en er heerste chaos. Een van de belangrijke eigenschappen van een Evenementenhulpverlener is dat hij of zij moet kunnen omgaan met chaos. Dan rustig blijven en adequaat handelen is een grote uitdaging, waar Evenementenhulpverleners vaak mee te maken krijgen.
Bij een andere situatie was er een ontploffing en brand geweest. De slachtoffers moesten opgevangen en verzorgd worden. Hoe beslis je wie je eerst gaat helpen en hoe help je iemand die een dergelijk heftige situatie heeft meegemaakt zo goed mogelijk? Ook dat zijn vragen waar de Evenementenhulpverleners mee te maken kunnen krijgen.
Een ongeval tussen een auto en een fiets kan natuurlijk voorkomen en dus werd dit uitgespeeld door de lotusslachtoffers en figuranten. De fiets was gelukkig uitgeweken, maar bij even doorvragen bleek de chauffeur onwel te zijn geworden en hulp nodig te hebben. Dingen zijn niet altijd hoe je verwacht dat ze zullen zijn en als Evenementenhulpverlener moet je daarom altijd alert zijn. Gelijktijdig was er ook een ongeval bij een lascabine. Meerdere hulpvragen kunnen gelijktijdig binnenkomen en dus moet je snel kunnen schakelen. Ook dat is belangrijk om te oefenen.
Als laatste was er een situatie waarbij een heftruck in een stelling was gereden, waarbij kisten waren gevallen en een persoon een ongelukje had gehad met een deur. Een situatie waar je ook je omgeving goed in de gaten moet houden.

Al met al vier uitdagende casussen die de Evenementenhulpverleners kundig hebben opgepakt. Wil je ook weten wat je moet doen in soortgelijke ongevalssituaties? Wil je als EHBO-expert helpen op de leukste evenementen in Brabant-Zuidoost?

Fotograaf: Dominique Bex

Meest recente berichten