“Als het echt dringend is bellen ze wel terug.”
Op 16 april zijn we met onze workshop Goed voorbereid te gast bij Ontmoet & Groet in de wijk Genderbeemd in Eindhoven.
De onderwerpen die vanmiddag behandeld worden zijn Goed voorbereid zijn op noodsituaties, en Cybercriminaliteit. De trainers zijn Loes Tjebbes en Peter Messelaar. Er zijn ongeveer 12 geïnteresseerden op afgekomen.
Loes start met een algemene introductie van het Rode Kruis. Over wat het Rode Kruis doet, en in welke situaties het Rode Kruis actief is. Dat zijn er meer dan verwacht!
Goed voorbereid
Loes toont tips die iedereen gemakkelijk kan toepassen. Denk bijvoorbeeld aan rookmelders in huis, en een lijstje met contactpersonen. Niet alleen in je telefoon, maar ook in je tas of op een zichtbare plek in huis. En noteer ook een te waarschuwen persoon In Case of Emergency (ICE) in je telefoon! Over hoe je dit precies doet op verschillende soorten telefoons zijn foldertjes aanwezig.
Er wordt gediscussieerd of het wel veilig is om buitenshuis altijd een persoonlijk noodplan met daarop je contactpersonen en andere belangrijke informatie bij je te dragen. Dat blijft uiteindelijk een persoonlijke keuze.
Belangrijk is in ieder geval dat je zorgt voor een sociaal netwerk van mensen die je kunnen helpen als dat nodig is. En niet minder belangrijk: dat je ook zelf om hulp durft te vragen.
Eén van de mogelijkheden als je maar een klein netwerk hebt, is je aan te sluiten bij een Contactcirkel van het Rode Kruis. Dan heb je in ieder geval eenmaal per dag even contact met iemand. Die weet dan dat het goed gaat met je.
Noodpakketten
Iedereen is wel bekend met het noodpakket met water en een zaklamp, wat handig is om achter je voordeur klaar te hebben staan. Maar wist je dat er voor verschillende soorten noodsituaties verschillende noodpakketten praktisch zijn? Denk na over dingen die je nodig hebt als je plotseling weg moet uit je huis. En wat je dan in de auto nodig kunt hebben. Maar vergeet ook niet een lijstje te maken met dingen die je nodig kunt hebben als je juist geacht wordt thuis te blijven.
Uit een getoond filmpje blijkt wel dat je niet naar de meest handige zaken grijpt als je maar 1 minuut de tijd hebt om je huis te ontvluchten. Daarom is het goed om daar voortijdig over na te denken.
De trainers hebben een voorbeeld van een noodpakket bij zich, dat uitgepakt is en op tafel ligt uitgestald. Peter licht de diverse items toe.
Cybercriminaliteit
Peter behandelt na de pauze het onderwerp cybercriminaliteit. Hij laat de meest voorkomende oplichtingstrucs de revue passeren. Hij toont hoe je phishingberichten kunt herkennen en ontmaskeren. Ook waarschuwt hij nadrukkelijk voor telefoontjes van bankmedewerkers die je bankpasje en andere waardevolle spullen willen komen ophalen. De boodschap is in ieder geval om altijd alert te blijven en niet ‘zomaar’ te doen wat er van je gevraagd wordt. Helemaal niet als je onder druk gezet wordt. En bedenk dat je ook niet altijd de telefoon hoeft op te nemen bij onbekende telefoonnummers: “Als het echt dringend is, bellen ze wel terug.”
Peter adviseert om altijd aangifte te doen als je opgelicht bent. Eén van de toehoorders merkt op dat de politie het te druk heeft voor dit soort aangiftes, of dat aangiftes alleen maar online gedaan kunnen worden. Dan haken veel mensen af.
De conclusie is dat Nederland best een veilig land is, maar dat we zijn overgeleverd aan digitale technieken. Ook de overheid werkt steeds vaker digitaal, terwijl veel ouderen vaak geen computer hebben. Het is daarom belangrijk om ook iemand in je netwerk te hebben die ‘digivaardig’ is. De toehoorders wisselen tips en adviezen uit.
Al met al is het een nuttige middag met veel handige tips en folders om mee te nemen.
Wil je ook een workshop Goed voorbereid organiseren bij jouw vereniging of stichting? Vraag er één aan via goedvoorbereid.brabantzuidoost@rodekruis.nl of 06-38215098.
Tekst: Nicolette van Heesch
Foto’s: Dominique Bex