Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Grote inzet Koningsdag 2023

Geplaatst op 01 mei 2023

Afgelopen Koningsnacht en Koningsdag hebben we met het Rode Kruis Brabant-Zuidoost weer een gigantische inzet gedraaid in Eindhoven. Een grote groep enthousiaste Rode Kruisers van het evenementenhulpteam heeft in samenwerking met Medical Events deze twee dagen alles uit de kast gehaald om van Koningsnacht en Koningsdag een leuk feest te maken voor iedereen. Dankzij hun inzet heeft ieder die dat nodig had snel professionele eerste hulp gekregen.

EHBO-posten op Koningsdag

In totaal waren er 8 EHBO-posten van het Rode Kruis opgezet in de binnenstad van Eindhoven. Deze posten bevonden zich bij het Stadswandelpark, op Stadhuisplein, bij Stratumseind, op het Fensterrein, op het Wilhelminaplein, bij de Paterskerk, bij het Lichtplein en bij Strijp-S. Bij iedere EHBO-post is de sfeer net weer anders, omdat iedere locatie in Eindhoven een ander publiek trekt. Zo is de inzet bij Stadswandelpark, waar ieder jaar de grootste vrijmarkt van Eindhoven is, heel anders dan bij een Stadhuisplein, waar een gigantisch podium stond. Voor elke evenementhulpverlener is er dus wel een EHBO-post die bij hem of haar past. Het was daardoor ontzettend gezellig, wanneer er geen calamiteiten waren.
Naast de diensten op de EHBO-posten, waren er drie mobiele teams die door de stad liepen en langs de posten gingen. Ook het bike-team was actief om snel van de ene locatie naar de andere te kunnen komen. Daarnaast wordt er tijdens een dergelijk groot evenement een meldkamer opgezet. Zo kunnen de evenementenhulpverleners die zich op straat bevinden snel meldingen doorgeven en communiceren. De hulpvraag wordt dan snel doorgegeven en de bijpassende hulp kan dan snel geleverd worden. In totaal hebben ongeveer 75 Rode Kruisers zich ingezet. Voor veel van hen was het genieten van Koningsdag, dansen op de muziek, en ondertussen ontzettend goed, sociaal en maatschappelijk relevant vrijwilligerswerk verrichten. Een topcombinatie!

Hulpverlening

De evenementenhulpverlening heeft met Koningsdag meer dan 200 mensen geholpen. Waar de een een pleister of een paracetamol nodig had, had de ander zo snel mogelijk een ambulance nodig. De hulp die geboden moest worden, was dus heel uiteenlopend en soms van cruciaal belang.
Lijkt het jou ook tof om evenementenhulpverlener te worden bij het Rode Kruis Brabant-Zuidoost en te helpen op evenementen zoals Koningsdag?

Fotograaf: Dominique Bex

Meest recente berichten