Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Het drukke weekend van het Nirwana Tuinfeest en Dynamo Metalfest

Geplaatst op 22 augustus 2023

Het was een druk weekend met een bijzonder randje eraan voor de Evenementenhulp van het Rode Kruis Brabant-Zuidoost. Niet alleen was in Lierop het Nirwana Tuinfeest van vrijdag tot en met zondag, ook Dynamo Metalfest op de ijsbaan van Eindhoven was de zaterdag en zondag. In totaal zijn ruim 30 diensten gevuld. Waar op Nirwana de eerste hulp werd verleend met op de achtergrond klanken van onder andere Kraantje Pappie en Wolfmother, klonk bij Metalfest Megadeth en Wind Rose door de EHBO-post. Op beide festivals heerste een gezellige sfeer en zijn de inzetten goed verlopen.

Nirwana Tuinfeest

Bij het Nirwana Tuinfeest verzorgen we de EHBO al ruim tien jaar. Het was dan ook echt weer thuiskomen. Op wat onze eigen kleine kampeerplaats werd genoemd, heerste dit weekend een gemoedelijke sfeer. Hier verleenden de Evenementenhulpverleners kundig eerste hulp aan wie dat nodig had. Iedereen voelde zich er snel op zijn gemak. Er was veel dankbaarheid voor de adviezen, pleisters en verbandjes. Gelukkig zijn in zo’n weekend de meeste gevallen snel weer op de been. Zo kan iedereen blijven genieten van het festival op een verantwoorde manier.
Er was veel focus op het voorkomen van hitteletsel. De hulpverleners hielden de gasten van het festival zo goed mogelijk in de gaten en probeerden klachten snel te signaleren. Zo liepen ze regelmatig rondjes langs de tenten op de camping en het festivalterrein. Daar spraken ze mensen aan die toch net wat te stil in een hoekje zaten.

Dynamo Metalfest

Hoewel zowel op Dynamo Metalfest als op Nirwana mosh pits ontstonden, waarna menig deelnemer een pleister of cold pack kon gebruiken, was het verschil tussen de beide festivals merkbaar in de compleet verschillende bands en aankleding. Voor ieder was er dus wat wils. Zowel voor bezoekers als Evenementenhulpverleners. Het was daardoor ontzettend leuk om in één weekend beide festivals te draaien. Bij onze eerste keer Metalfest, viel het op dat het ontzettend professioneel was opgezet. Om goed overzicht te houden over de 9000 bezoekers, kon er gebruik gemaakt worden van de tribune en van het VIP deck. Dit paste goed bij onze eigen professionele maar gezellige houding.

Wat opvalt is dat de posten van het Rode Kruis echt een sociale functie hebben. Zelfs als de vraag niet volledig EHBO gericht is, komen mensen toch langs en proberen de Evenementenhulpverleners te helpen bij het vinden van de snelste weg naar een antwoord. Zo merk je dat Rode Kruisers echt hun best doen om iedereen te helpen. Zelfs als zij het antwoord niet meteen hebben.

Lijkt het jou nou ook tof om als hulpverlener naar festivals als Nirwana en Metalfest te gaan, om daar iedereen die hulp nodig heeft te kunnen voorzien van EHBO?

Meest recente berichten