Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Ideeën uitwisselen en elkaar (beter) leren kennen op de Jongerendag

Geplaatst op 12 januari 2024

Aan het einde van 2023 hebben we onze eerste Jongerendag voor district Brabant-Zuidoost georganiseerd. Alle vrijwilligers van 35 jaar en jonger waren uitgenodigd. We willen natuurlijk dat iedereen plezier blijft halen uit het vrijwilligerswerk. Ook jongeren. Om te achterhalen hoe we dat zo goed mogelijk kunnen faciliteren, zijn we door middel van enkele leuke activiteiten in gesprek gegaan.

Nuttig en gezellig

In de eerste plaats wilden we brainstormen over wat we verder zouden kunnen ontwikkelen binnen het Rode Kruis Brabant-Zuidoost, om jongere vrijwilligers meer te binden en te boeien. Maar we vonden het ook juist heel belangrijk dat het een gezellige middag zou worden. Vrijwilligerswerk doe je immers voor je plezier.

Waar iedereen plezier uithaalt is natuurlijk heel verschillend. Voor een deel is dat ook zeker de binding met andere vrijwilligers. Leeftijdsgenoten met dezelfde interesse: vrijwilligen voor het Rode Kruis. Een middag als deze helpt daarbij. Onder het genot van een Brabants worstenbroodje (en andere snacks) leerden enkele nieuwere vrijwilligers meteen een aantal medevrijwilligers kennen. Het was dus een goede dag om elkaar (beter) te leren kennen.

We sloten de middag af met een Rode Kruis pubquiz, waar niet alleen de Rode Kruis- en EHBO-kennis werd getest, maar ook eens gekeken werd hoe jong en hip we nou echt zijn. En of we nog wel tijd overhouden om bijvoorbeeld series te streamen, of dat de meesten dan toch liever naar de EHBO-lesavonden komen. Deze groep aanpakkers bleek maar weinig op de bank te hangen om een serie te streamen, want de kennis over welke serie waar te volgen was, was zeer beperkt. Het winnende team ging naar huis met een mooie Rode Kruis paraplu en wat lekkers. Niet verkeerd voor deze regenachtige winter.

Over de streep bij de Jongerendag

Door middel van Over de streep en flipover stellingen kwamen er allerlei onderwerpen aan bod. Van trainingen en opleidingen binnen het Rode Kruis, tot of friet in een puntzak of in een bakje hoort. De meningen waren verdeeld, wat interessante discussies opleverde. Een puntzak is immers iconisch, maar een bakje voorkomt dat je vingers vies worden. Bovendien is een kapsalon in een puntzak niet heel praktisch… En waar de één eigenlijk gewoon tevreden is met het vrijwilligerswerk wat hij of zij nu doet, is de ander altijd op zoek naar groei en ontwikkeling. Er is veel positieve energie om zoveel mogelijk aan te pakken en te blijven leren. De mogelijkheid om meer of nieuwe vrijwilligersfuncties op te pakken, wanneer je al wat langer vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis doet, blijkt voor een boost van enthousiasme te zorgen.

En hoe nu verder? Een middag als deze is zeker voor herhaling vatbaar. Misschien zelfs zonder leeftijdsgrens, zoals nu het geval was. Verder zullen alle reacties op de flipover stellingen en Over de streep verwerkt worden in een verslag. Aan de hand daarvan zullen we kijken wat haalbaar is en actiepunten opstellen. De uitkomsten hiervan worden met de vrijwilligers gedeeld.

Een van de flipover vragen was wat je aan het bestuur of beroepsteam zou vragen, als ze verplicht antwoord zouden moeten geven op die vraag. Een aantal van deze vragen zullen we de komende maanden een voor een in de vrijwilligersnieuwsbrief behandelen.

Wil jij ook graag onderdeel worden van deze gezellige club vrijwilligers?

Foto’s: Dominique Bex

Meest recente berichten