Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis Brabant-Zuidoost zoekt bevolkingszorg-vrijwilligers

Geplaatst op 14 mei 2024

Het Rode Kruis in Brabant-Zuidoost zoekt nieuwe Bevolkingszorg-vrijwilligers. Bij calamiteiten in de regio staan Bevolkingszorgers klaar om te helpen. In 2023 hebben de Bevolkingszorg-vrijwilligers van het Rode Kruis 1.513 mensen geholpen.

Bevolkingszorg-vrijwilligers staan klaar op het moment dat mensen hun huis moeten verlaten vanwege een noodsituatie. Denk bijvoorbeeld aan een brand. Het kan ook voorkomen dat mensen uit rampgebieden moeten worden opgevangen. Ook dan staan de vrijwilligers klaar. Ze bieden praktische hulp en een luisterend oor. Op deze manier ondersteunen ze de hulpdiensten bij het creëren van een veilige en rustige omgeving voor alle betrokkenen.

Help mee bij noodsituaties in jouw regio

Als Bevolkingszorg-vrijwilliger word je opgeroepen wanneer er bij jou in de regio een calamiteit is. Bij elke oproep kun je zelf aangeven of je wel of niet kunt helpen. Geef je aan dat je kunt helpen, dan sta je onder leiding van een teamleider klaar om mensen op te vangen. Je bent voor de betrokkenen het eerste aanspreekpunt. Daarnaast kan ook het zorgen voor eten, sanitaire voorzieningen en/of een slaapplaats tot je taken behoren.

Bas Versteegen is sinds 2014 Bevolkingszorg-vrijwilliger. “Inzetten voor Bevolkingszorg komen vaak onverwachts en brengen je op de meest bijzondere locaties. Zo zijn we ingezet op Eindhoven Airport, toen alle vluchten gecanceld waren door dichte mist. In no-time hebben we toen 300 veldbedden opgezet voor de gestrande passagiers.”

Uitgebreide EHBO-cursus

Wanneer je Bevolkingszorg-vrijwilliger wordt voor het Rode Kruis, krijg je een uitgebreide EHBO-cursus. Deze cursus bestaat uit een online module over onderwerpen als veiligheid, verbanden aanleggen en verstikking. Daarnaast is er een praktijkdag, waarin je echt gaat oefenen met handelingen als reanimatie en de stabiele zijligging.
Ook is er veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en leer je nieuwe mensen kennen in jouw omgeving. Uiteraard vergoeden we je reiskosten en ben je tijdens elke inzet bij ons verzekerd.

Meest recente berichten