Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Vluchtelingenopvang in Helmond

Geplaatst op 09 juli 2024

Van maart 2024 tot september 2024 ondersteunt het Rode Kruis het COA bij een kleinschalige vluchtelingenopvang in Helmond. Zondag 30 juni was er een open dag voor iedereen uit de omgeving, om te laten zien hoe zo’n opvang eruit ziet. Ook kon je gezellig kennismaken met een aantal bewoners van de opvang.

Foto door Mohamed Agha

De open dag

We horen ontzettend veel over vluchtelingen en vluchtelingenopvang in het nieuws, maar weinig mensen zijn zelf wel eens bij een opvang geweest. Om meer contact te leggen met de buurtbewoners en hen een idee te geven hoe zo’n opvang eruit ziet, waren de deuren van de opvang die zondag geopend. Er was muziek, waren hapjes, en de bewoners hadden kleurrijke welkomstposters geschilderd. Daarnaast konden er spelletjes gespeeld worden. Zo kwamen we er al snel achter dat Mens Erger Je Niet! een internationaal spel is, maar dat de regels wel flink verschillen in ieder land. Verwarrend, maar vooral ook erg grappig en dit leidde tot leuke gesprekken. Natuurlijk was het ook mogelijk om een lekker potje te volleyballen: een van de favoriete bezigheden van de bewoners van de vluchtelingenopvang in Helmond. Het was een erg geslaagde middag. Buurtbewoners waren blij om even kennis te kunnen maken en de bewoners van de opvang genoten van de gezelligheid die zo’n open dag met zich meebrengt.

Vluchtelingenopvang door het Rode Kruis

Het Rode Kruis ondersteunt in de opvang, omdat in tijden van nood niemand alleen mag staan. We ondersteunen wanneer het mensen ontbreekt aan basislevensbehoeften: een menswaardige veilige plek is zo’n basislevensbehoefte. Voor het Rode Kruis staat de mens centraal. Iedereen die in Nederland bescherming vraagt, moet kunnen rekenen op menswaardige opvang. Wij zetten ons in om die menswaardigheid te verbeteren met de noden en behoeften van de persoon die bescherming vraagt centraal.
In Helmond helpt het Rode Kruis het COA met de opvang van ongeveer 70 asielzoekers. Er zijn 16 verschillende nationaliteiten op de vluchtelingenopvang en er verblijven zowel mannen, vrouwen, als kinderen. Er zijn dagelijkse activiteiten met de bewoners zoals volleyballen, schilderen, EK voetbal kijken, Nederlandse feestdagen vieren, kaarten, tafeltennis en nog veel meer. Ook houden de bewoners zich bezig met de dagelijkse huishoudelijke taken zoals schoonmaken en koken.

Open dag Rode Kruis vluchtelingenopvang entree

Meest recente berichten