Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilliger in Beeld – Glenn van den Akker

Geplaatst op 17 februari 2022

Vertel eens wat over jezelf?  

Ik ben 31 jaar oud, woon in Eindhoven, samen met mijn partner Sander.  

In het verleden was ik vrijwilliger evenementenhulpverlening en bestuurslid bij de afdeling Veghel e.o.

Wat doe je bij het Rode Kruis? 

In februari 2020 ben ik begonnen als bestuurslid met de portefeuille Ondersteuning Slachtoffers Mensenhandel. Toenmalig bestuurslid Eline Seifert vroeg mij, om vanuit mijn expertise met mensenhandel, bestuurslid te worden. Die bestuursfunctie leek me een uitdaging.

 Ondertussen hebben we een andere vorm van besturen, meer op afstand dus minder op inhoudelijke dossiers. Daardoor is mijn taak breder geworden. Ik richt me nu vooral op het vergroten van diversiteit en innovatie. Die pijlers hebben mijn persoonlijke affiniteit. 

Bij diversiteit gaat het natuurlijk niet alleen om leeftijd, maar als we naar de groep vrijwilligers van het Rode Kruis kijken is die vrij homogeen qua leeftijd. Vrijwilligers in de leeftijd van 50+ zijn oververtegenwoordigd. Dat zou best een betere weerspiegeling van de maatschappij mogen zijn. Ik denk dat we daar nog wel een slag kunnen maken.  
Bij het districtsbestuur hebben we hier ook aandacht voor. Binnen het bestuur ben ik bijvoorbeeld duidelijk een jonkie. Ik heb misschien niet zoveel bestuurservaring, maar­ heb als vrijwilliger veel toffe ervaringen opgedaan bij bevolkingszorg en evenementenhulpverlening. Het is heel fijn om deze ervaringen mee te nemen in het bestuur. Eigenlijk probeer ik bij alles wat we doen in de gaten te houden wat dat betekent voor de diversiteit, en of die vergroot wordt. Daar hebben we dus regelmatig discussies over binnen het bestuur.  

Daarnaast vind ik innovatie heel belangrijk. Dingen doen omdat we ze altijd al zo deden, vind ik een dooddoener. Ik probeer de beroepskrachten en het bestuur te prikkelen met vragen als “Waarom doen we dit? Weten we dat dit echt het goede is om te doen? En als dat zo is, is het dan ook het beste of zou er nog iets beters zijn?” Ja, ik word soms wel eens een dwarsdenker genoemd, haha. 

Waar ik verder nog mee worstel is dat ik vind dat wij als bestuur een te grote afstand hebben tot de vrijwilligers. Dat we geïnterviewd worden voor de nieuwsbrief helpt wel om zichtbaarder te worden. Maar het is lastig om het beleid van de beroepskrachten te controleren als je niet weet wat voor uitwerking dat op de vrijwilliger heeft. We hebben dan ook een aantal thema’s geformuleerd waar wij in de komende jaren aan willen werken, en vragen de vrijwilligers daarop te reageren. Als je er een mening over hebt, laat die dan alsjeblieft horen!  

Waar is die portefeuille mensenhandel gebleven?  
Het onderwerp is als bestuurstaak verdwenen omdat we ons als bestuur op afstand meer bezighouden met het beleid op grote lijnen. Mensenhandel valt nu onder de verantwoordelijkheid van de beroepskrachten. Vanuit mijn vakgebied heb ik wel de expertise, dus men kan altijd bij mij terecht voor vragen op dat vlak.  

Want wat is je vakgebied? Wat doe je in het dagelijks leven?  

Voorheen werkte ik in de regio als zorg coördinator met individuele slachtoffers van mensenhandel.  Nu werk ik vanuit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor alle gemeenten in Nederland, die verantwoordelijk zijn voor opvang en hulpverlening aan slachtoffers van mensenhandel. Door mijn kennis over en ervaringen met de individuele slachtoffers in te zetten bij het optimaliseren van het beleid, ben ik ervan overtuigd dat ik voor veel meer slachtoffers iets kan betekenen.  

Wat is de link tussen je werk bij de VNG en het Rode Kruis? 

Binnen mijn taak bij de VNG en bij het Rode Kruis komen we op voor hen die niet voor zichzelf op kunnen komen, de kwetsbare mens, en gaan onbevooroordeeld het contact aan met die ander, ongeacht wie je tegenover je hebt. Door er voor die slachtoffers te zijn, hun vertrouwen te winnen en kleine stappen met hen te maken, kun je veel voor ze betekenen.  

Hoeveel tijd kost deze bestuursfunctie jou? 

Soms wat meer tijd en soms minder. Soms ook een enkele week niet, en dan weer heel veel, afhankelijk van wat zich voordoet.  Het is dus heel verschillend, maar gemiddeld ongeveer twee uur per week.

Ben je wel eens bij een activiteit of een evenement geweest van het Rode Kruis. 

Niet als bestuurslid, want vrij snel nadat ik aantrad werd alles afgelast in verband met corona. Maar ik vind het ook vrij lastig om ergens te gaan kijken. Ik doe dat liever op persoonlijke titel dan als ‘de  bestuurder’ die komt kijken. Dat voelt als “de koning komt aapjes kijken”, en dat wil ik niet.  We zijn uiteindelijk allemaal vrijwilligers.   

Heb je wel eens iets leuks meegemaakt?  

Nog niet tijdens deze bestuursperiode. Wel vroeger. Ik was jongerenbestuurder bij de afdeling Veghel. We moesten eens voor Serious Request naar Den Haag. Toen heb ik een iets te hoog Rode Kruisbusje proberen te parkeren in een iets te lage parkeergarage. Gelukkig had het busje uiteindelijk niet zoveel schade.  

Wat vind jij dat een Rode Kruiser nou typisch een Rode Kruiser maakt?  

De onpartijdigheid, de menselijkheid en ‘er zijn’ voor anderen, vind ik echt heel belangrijk. Een Rode Kruiser heeft ook een instelling van “Niet lullen, maar poetsen”. Als er hulp nodig is, dan is het Rode Kruis er! Een goed voorbeeld daarvan vind ik onze hulpverlening laatst bij de watersnood in Limburg.  

Wat maakt JOU die Rode Kruiser? 

Het verschil willen maken, dat zit erin bij mij. Ik wil contact hebben van mens tot mens en ik wil het goed doen voor die ander.

Tekst: Nicolette van Heesch

 

Meest recente berichten