Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilliger in beeld – Karin Kox

Geplaatst op 03 juni 2021

Onze vrijwilliger in beeld van mei is Karin Kox uit Hapert, evenementenhulpverlener Rode Kruis locatie Valkenswaard.

Foto: Karin Kox

Hoe ben je bij het Rode Kruis terecht gekomen?

Ik ben al sinds 1981 EHBO’er bij de plaatselijke EHBO-vereniging. Ik ben daar begonnen met de EHBO-opleiding, waarna ik de kaderinstructeur opleiding heb gevolgd en enkele jaren heb lesgegeven. Ook heb ik de Sigma opleiding gevolgd, dit is een opleiding waarbij je bij een ernstige calamiteit verpleegkundigen kunt ondersteunen. Tijdens deze opleiding heeft een trainer van het Rode Kruis mij enthousiast gemaakt voor de activiteiten van het Rode Kruis. Daardoor heb ik me 8 jaar geleden in Valkenswaard als vrijwilliger aangemeld en ik vond het meteen heel erg leuk!

Wat doe je bij het Rode Kruis?

Omdat de evenementen nu niet doorgaan, werk ik momenteel op de EHBO post op de vaccinatie locaties. Verder ben ik ook Lotus slachtoffer waarin ik voor de EHBO-cursussen en trainingsavonden allerlei EHBO-situaties na boots. Dat doe ik door mezelf te grimeren, maar ook door toneel te spelen. Veel verwondingen zijn niet van echt te onderscheiden.

Kun je iets bijzonders noemen wat je hebt meegemaakt als vrijwilliger bij het Rode Kruis?

In januari werd ik op de vaccinatielocatie Eindhoven ingezet, hier werden de 100-plussers gevaccineerd. Bij het langslopen maakte ik even contact en merkte dan dat sommige mensen behoefte hadden aan een praatje. En dan ga je even bij ze zitten en dan luister je naar hun verhaal. Ik heb ook wel schrijnende verhalen gehoord. Mensen zijn dan zo dankbaar dat jij de moeite neemt om naar hun verhaal te luisteren. Ik merkte dat de mensen heel erg blij waren dat ze weer uit huis konden, de vaccinatie was gewoon een uitstapje voor ze! Ze hadden zo lang binnen gezeten. Het was ontzettend dankbaar om voor deze mensen er te kunnen zijn, dat was wel heel bijzonder.

Hoe veel tijd besteed je aan het Rode Kruis?

Het is wel een heel verschil tussen de Coronatijd en daarbuiten, omdat er nu minder evenementen zijn waarbij je ingezet kunt worden. Tijdens Corona hebben we elke week een overleg via Teams, hierin kunnen we even bijpraten. We bespreken hier vragen over EHBO en zo leren we steeds weer bij. En het is natuurlijk heel leuk om elkaar zo even te kunnen zien!

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben professioneel Lotus slachtoffer en ik zeg altijd; ik heb het mooiste beroep, want ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken.  Buiten de Corona tijd kan het voorkomen dat ik daar wel 3 of 4 keer per week voor wordt ingezet. Daarnaast heb ik een man, en kind waar ik ook graag mijn tijd aan besteed.

Wat wil je graag doen in de toekomst?

Als we voldoende vaccins hebben kunnen we zorgen voor een betere doorloop op de vaccinatielocaties. En ik snak naar september waar ik hoop dat het leven weer normaal is.  Dan meld ik me meteen aan bij een paar leuke evenementen, zoals het Bloemencorso en de Truckrun in Valkenswaard. Dat is altijd heel gezellig!

Wat heb je nodig om een EHBO’er te worden?

Je begint met een basis EHBO-diploma en daarna kun je in de praktijk veel leren. Je loopt dan als stagiaire mee met een ervaren EHBO’er, die je veel kan bijbrengen.

Ik probeer ook de jongeren te enthousiasmeren voor EHBO, want jong geleerd is oud gedaan en het is echt hartstikke leuk!

Meest recente berichten