Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilliger in beeld – Leo Huijgen

Geplaatst op 22 juli 2021

Onze vrijwilliger in beeld van juli is Leo Huijgen uit Eindhoven.

Foto: Leo Huijgen

Leo Huijgen is al 9 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis.  Na vervroegd pensioen van zijn drukke baan als hoofd bedrijfsbureau bij het Summa college wilde hij graag iets om handen hebben, want stilzitten is niets voor Leo.  Leo kwam bij het Rode Kruis afdeling Eindhoven terecht na een kennismaking in een kraampje van het Rode Kruis op het Concours Hippique in Eindhoven. Het eerste half jaar heeft hij bij van alles geholpen, maar de meeste voldoening haalde hij uit het bezoeken van kwetsbare ouderen en ze hulp bieden.  Leo bracht de ouderen in contact met zorginstanties, de huisarts of WIJeindhoven. Mede dankzij het sterke merk van het Rode Kruis zijn hiervoor makkelijker deuren geopend en heeft Leo veel voor deze mensen kunnen betekenen.

Vanaf 1 januari 2020 zijn deze taken door de veranderde strategie door andere organisaties overgenomen. De bungalow in Someren en de boot voor vakanties behoren tot de verleden tijd. Aan veranderingen moet je wennen en daar is binnen de afdeling Eindhoven best wat over gesproken.
Maar Leo wil graag iets blijven betekenen voor het Rode Kruis en start met een nieuw project: Geld ophalen met emballage. Leo legt contact met ongeveer 60 supermarkten in de regio. Hier hebben het afgelopen jaar zuilen gestaan waar mensen hun emballagebonnen kunnen achterlaten. Het bedrag op deze emballagebonnen komt ten goede aan het Rode Kruis en dit levert zo’n achthonderd euro per maand op. Daarbij levert het een goed netwerk op en blijven we zichtbaar, een heel mooi project dus!

Wat doe je nog meer?

Ik ben ook druk met de jaarlijkse collecte van het Rode Kruis. Met name met het bellen van collectanten, de uitgave en inname van collectebussen maar ook bij het tellen van de inkomsten.  Samen met collega’s is dit een mooie klus, elk jaar weer. Verder doe ik ook algemene klussen zoals het archief opruimen.
Naast het Rode Kruis zet ik me voor allerlei andere zaken in, zoals de plaatsing van AED’s in Blixembosch. Hiervoor heb ik samen met de wijk en de projectgroep voldoende geld bij elkaar verzameld zodat Blixembosch nu een AED veilige wijk is.

Waar ben je trots op?

Ik ben er heel trots op dat ik in 2019 tot vrijwilliger van het jaar gekozen ben. Dat is toch een mooie erkenning voor het werk wat je doet.

Heb je een mooie anekdote over wat je hebt meegemaakt bij het Rode Kruis?

In mijn beginjaren kwam ik over de vloer bij een echtpaar wat weinig mobiel was door onder andere COPD en beperkte bewegingsmogelijkheid. Hierdoor kwamen ze nog nauwelijks de deur uit. De heer was een fervent supporter van FC Eindhoven en ik bedacht dat het mooi zou zijn als ze samen nog eens als VIP een wedstrijd zouden kunnen bijwonen. FC Eindhoven werkte goed mee en daardoor heb ik ze een uitnodiging kunnen overhandigen in de vorm van een wedstrijd naar keuze. Tranen van blijdschap bij dit echtpaar! Helaas hebben ze de wedstrijd nooit beleefd, vrij kort na deze uitnodiging zijn beiden overleden. Maar het was voor mij wel iets heel moois, het is zo dankbaar om zoiets te kunnen organiseren. Met hun dochter heb ik nog steeds contact.

Wat vind jij kenmerkend voor een Rode Kruiser?

Iemand die leeft met de kernwaarden van het Rode Kruis. Een mensen mens die onafhankelijk is en altijd een ander wil helpen.

Meest recente berichten