Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilliger in beeld – Marcel Batenburg

Geplaatst op 09 december 2021

Geplaatst op: 9 december 2021

Nieuws uit: EindhovenHelmondValkenswaard

Marcel Batenburg uit Eindhoven is teamleider en plaatsvervangend hoofd van het Noodhulpteam.


Hoe ben je met het Rode Kruis in aanraking gekomen?
Ik ben lid van een motorclub en toen er bij een tourrit iemand onwel werd, wilde ik gelijk helpen. Via mijn werk had ik al een BHV certificaat, maar ik wilde op dat moment veel meer kunnen doen. Daarom ging ik op zoek naar een manier om mijn EHBO-kennis uit te breiden. Na aanmelding bij het Rode Kruis in Eindhoven volgde ik meteen de uitgebreide cursus waarmee je evenementenhulpverlener kunt worden. Zo werd ik besmet met het Rode Kruis virus, waarvan de symptomen niet zomaar over gaan. Dat is 8 jaar geleden, inmiddels heb ik veel meegemaakt en geleerd.

Sinds 2015 ben je lid van het Noodhulpteam, wat houdt dat in?
Als lid van het Noodhulpteam ga je helpen bij calamiteiten waar je heel hard nodig bent. In situaties waar het Noodhulpteam wordt opgeroepen heerst ontreddering en chaos, je staat de hulpdiensten bij om dat onder controle te krijgen. Je bent bereikbaar via een pager en eigenlijk kun je 24/7 worden opgeroepen, dat is mij 3 keer gebeurd.

Vorig jaar tijdens het vakantieseizoen ontstond plotseling erge mist op Eindhoven Airport, hierdoor konden er geen vluchten landen of vertrekken. Er kwamen duizenden mensen onverwacht vast te zitten waarbij een beroep gedaan werd op het Noodhulpteam. Ter plaatse ga je mensen helpen, dit doe je door het uitdelen van water, mensen geruststellen die in paniek zijn of ze helpen omdat ze zich niet lekker voelen. In een paar uur was de situatie gelukkig opgelost.

“Er was een heidebrand en een bosbrand nabij Deurne die moeilijk te blussen was. Daar werden we opgeroepen om samen met een ambulanceteam standby te staan voor de medische opvang in het gemeentehuis. Wel spannend want behalve PBM was er in die tijd nog weinig andere bescherming en hadden we nog geen vaccin tegen COVID. ”

De derde situatie is het meest recent, de watersnoodramp in Limburg. Het VieCuri ziekenhuis in Venlo dreigde onder water te lopen. Er moest acuut worden ontruimd om de patiënten zo snel mogelijk veilig weg te krijgen. Wij stonden met 1 team van 8 goed getrainde mensen binnen 40 minuten stand-by om bij te staan zodat de ambulancediensten de mensen konden evacueren. Uiteindelijk waren er genoeg mensen om het VieCuri ziekenhuis te ontruimen en hoefden wij niet verder in actie te komen.

Het zijn kortdurende situaties waar je inzet echt het verschil maakt. Noodhulp is de meest directe vorm van hulp verlenen en het is fijn om te kunnen helpen. Je hebt altijd te maken met onverwachte situaties waarvan je hoopt dat ze nooit zullen gebeuren. Maar als je mensen kunt bijstaan in een noodsituatie krijg je veel dankbaarheid terug.

Waar ben je trots op in je vrijwilligerswerk?
Evenementenhulp is heel erg leuk om te doen, het is heel divers. Mensen zijn aanwezig om iets leuks te doen, of het nu een sportwedstrijd of een heel groot dance event is. Als bezoeker ga je er niet van uit dat er iets gebeurt, maar het kan zo maar dat er iemand valt of een drankje te veel gedronken heeft. Mensen zijn dan vaak van slag, het is mooi dat je als evenementenhulpverlener weet wat je moet doen en de mensen op dat moment kunt helpen. Nadien zijn ze erg dankbaar en als je dan aangeeft dat je daar als vrijwilliger staat krijg je nog meer waardering!

Kun je iets vertellen over wat je bij het Rode Kruis hebt meegemaakt?
Als er in Nederland een ramp is dan is de afspraak dat het Rode Kruis zorgt voor extra hulp om op te kunnen schalen. Het Noodhulpteam moet dan direct inzetbaar zijn. Hiervoor wordt regelmatig geoefend. Twee jaar geleden was op Eindhoven Airport de grootste noodhulpoefening in Nederland. Hier werkten duizend hulpverleners aan mee en 3 Rode Kruis Noodhulpteams (Brabant-Zuidoost, Brabant-Noord en Noord- en Midden-Limburg). Eindhoven Airport heeft een dubbele functie (ook een militair vliegveld) en daar werd een rampscenario omheen bedacht. Er was een vliegtuig neergestort en alle hulpdiensten moesten worden ingezet. Het was een hele realistische oefening met acteurs die zich heel goed in hun rol als slachtoffer konden inspelen. Erg leerzaam!

Door Covid is het moeilijk om grotere oefeningen te houden, daarom organiseren we zelf kleinschalige activiteiten. Bijvoorbeeld een lezing van een specialist hoe je steek en schotwonden kunt herkennen maar ook het zo snel mogelijk opzetten van een hulppost.

Wie ben jij naast het Rode Kruis?
Ik ben getrouwd, woon in Eindhoven met mijn vrouw, nog 1 kind thuis en onze honden. Ik werk al 30 jaar in een commercieel technische functie in de industriële elektronica. Naast mijn vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis heb ik nog tijd voor mijn andere hobby motorrijden, ik ben lid van een merkclub. Ook muziek is een grote hobby van mij.

Hoe veel tijd kost het vrijwillige Noodhulpteam?
Je moet 32 uur per jaar inzetbaar zijn op evenementen om je EHBO-vaardigheden op peil te houden. Daarnaast zijn er 4 avonden per jaar voor training en oefening als NHT-er. Het is vrijwillig maar niet vrijblijvend, je moet bereid zijn om een pager te dragen om opgeroepen te kunnen worden. Je werkgever bijvoorbeeld moet hier wel mee akkoord zijn. Bij het meeste werk is dat goed te combineren maar zou je werkzaam zijn in de zorg dan kan zoiets lastig zijn.

Wat is voor jou typisch Rode Kruis?
Je helpt waar hulp nodig is. Het is fijn om binnen een organisatie die voor het grote deel bestaat uit vrijwilligers je in te zetten. Als vrijwilliger bij het Rode Kruis wil je belangeloos mensen helpen en je maakt daarbij geen onderscheid. Een Rode Kruiser is een aanpakker met een pragmatische instelling en die niet van stilzitten houdt. Met deze eigenschappen is er heel veel wat je samen kunt doen.

Meest recente berichten