Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilliger in beeld – Mariet Peerboom

Geplaatst op 09 oktober 2021

Geplaatst op: 9 oktober 2021

Nieuws uit: EindhovenHelmondValkenswaard

Onze vrijwilliger in beeld van oktober is Mariet Peerboom uit Eindhoven. Districtscoördinator Evenementenhulp.

Foto: Mariet Peerboom – Districtscoördinator Evenementenhulp

Het Rode Kruis liep altijd al een beetje als een rode draad door het leven van Mariet Peerboom. Ze is al heel lang lid van het Rode Kruis, woonde voorheen om de hoek van het Rode Kruis gebouw in Eindhoven en ging hier toentertijd ook altijd met haar kinderen heen.

Dus toen ze op 65-jarige leeftijd vervroegd met pensioen ging en ze graag met vrijwilligersfuncties aan de slag wilde, wist ze al voor welke organisatie ze zich graag wilde inzetten. Mariet zag op de website verschillende leuke vacatures bij het Rode Kruis en solliciteerde als Districtscoördinator Evenementenhulp (DCE). In april 2020 werd ze aangenomen. Dat was ook het moment waar Nederland kennismaakte met Corona.

Wat doet een DCE zonder evenementen?
Niet afwachten, maar helpen daar waar het nodig is. Mariet heeft de GGD geholpen bij het telefonisch informeren van mensen met corona, een EHBO-cursus en opleiding EHBO-evenementhulpverlener gedaan en veel gewerkt op de EHBO post bij de vaccinatielocatie in Eindhoven en Helmond. Hierbij ging het vooral om mensen opvangen en hulpverlenen waar nodig. Vooral in de beginperiode toen veel ouderen zich als eerste lieten vaccineren, kwamen er mensen tussen de 90 en de 100 jaar die een jaar lang binnen had gezeten. Blij dat ze eindelijk weer op pad mochten om een vaccinatie te gaan halen hadden deze mensen wel zin in een praatje.
Zo was er een meneer van 91 die dacht dat hij de oudste was die een vaccinatie kreeg en daar was hij best wel trots op.  Helaas was het zo voor hem dat er die dag ook nog een dame van 95 en zelfs een van 97 zich hadden gemeld voor een vaccinatie, dus met lede ogen zag hij dat record aan zich voorbijgaan.

De evenementen draaien weer, wat doe je nu voor het Rode Kruis?

Ik ga me bezig houden  met het kwaliteitssysteem (Veldnorm) voor evenementenhulp. Het is van belang dat processen en afspraken goed doorlopen worden en papieren goed ingevuld worden zodat we onze erkenning blijven behouden.  Verder wil ik daar ondersteunen waar hulp nodig is.

We hebben een deskundige Evenementen en EHBO groep, daarvoor moeten we onze kennis op peil houden. Ik kijk daarom ook uit naar de bijscholingen die we krijgen op de woensdagavonden.
Daarnaast heb ik me ingezet als evenementhulpverlener op festival Nirvana in Lierop en bij de introductie op TU Eindhoven. Komend weekend is de Marathon van Eindhoven, ons grootste evenement en daar heb ik ontzettend veel zin in!

Kun je ook iets over jezelf vertellen?

Ik woon in Eindhoven, ben geboren in Kerkrade, getrouwd, heb 2 kinderen en twee katten. Mijn laatste baan was als projectmanager infrastructuurprojecten bij Movares in Utrecht. In mijn vrije tijd hou ik van lezen, wandelen en feestjes, maar die waren er de laatste tijd helaas niet zo veel. Dus met Carnaval en Koningsnacht sta ik niet met mijn rode jas aan maar in het publiek!

Is er iets wat je bij het Rode Kruis hebt gedaan waar je trots op bent?

Dat ik me samen met zoveel anderen heb ingezet op de vaccinatiestraat. Het geeft me een goed gevoel dat ik daaraan heb bij mogen dragen.

Wat vind je leuk aan vrijwilligerswerk?

De vrijheid die je hebt in wat je wel en niet wilt doen. Natuurlijk moet je bij vrijwilligerswerk je afspraken nakomen, maar je bent hierin toch vrijer.
Naast het Rode Kruis doe ik nog meer vrijwilligerswerk, ik ben bestuurslid bij een dagopvang in Eindhoven, de Kunsterij. Verder ben ik ook penningmeester bij een politieke partij in Eindhoven.
Ik heb nu 3 vrijwilligersfuncties en dat is genoeg. Er komt van alles leuks voorbij, maar voorlopig heb ik genoeg op mijn bordje liggen. Want als ik me ergens voor inzet dan wil ik het wel goed doen!

Wat maakt iemand volgens jou een typische Rode Kruiser?

Het Rode Kruis voelt voor mij als een familie, ik ben daar echt opgenomen als een familielid. Er zijn veel vrijwilligers (bijna 450) in ons district en ik heb er al veel mogen ontmoeten. Het leuke is dat je steeds mensen in andere samenstellingen tegenkomt. Maar het gevoel blijft altijd hetzelfde, we zijn er voor elkaar.
Dat geeft me het trotse gevoel dat ik me een Rode Kruiser mag noemen!

Meest recente berichten