Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

We zijn gestart met EHBO in het basisonderwijs!

Geplaatst op 11 april 2022

We zijn gestart met EHBO in het basisonderwijs!

Sinds een aantal weken geven we gastlessen EHBO in het basisonderwijs. Wat een ontzettend leuke doelgroep laten we met deze les kennismaken met EHBO.

Want waar denken de leerlingen van groep 5/6/7/8 aan bij EHBO? En wat zijn de ervaringen van de leerlingen? De kinderen mogen hun ervaringen delen (er komt werkelijk van alles voorbij) en we gaan daarna samen aan de slag.

We starten met de 4 stappen van EHBO en merken dat stap 1 (is het veilig) vaak niet als eerste benoemd wordt. De leerlingen willen meteen weten wat er gebeurd is, maar we leggen ze uit dat je eigen veiligheid altijd voorop staat.

Daarna gaan we aan de slag met het noodnummer 112 en handelingen die je bij een ander kunt verrichten als die in nood verkeert. Denk bijvoorbeeld aan het slachtoffer in een stabiele zijligging leggen, een verband aanleggen of heel simpel: een pleister plakken.

112 en AED

Met behulp van een script wordt het gesprek met het noodnummer 112 geoefend, zowel als beller en als centralist die in heel korte tijd informatie over het slachtoffer moet zien te krijgen. Zo weet je wat voor vragen van de je kunt verwachten als je het noodnummer eens belt.  

Ook word kort ingegaan op reanimeren, zowel handmatig als met een Automatische Externe Defibrilator (AED).  

Stabiele zijligging

Een bewusteloos slachtoffer ligt het best in een stabiele zijligging. De EHBO-docenten geven uitleg over de verschillende achtereenvolgende stappen en doen dit voor met elkaar als slachtoffer en als hulpverlener. Daarna mogen de leerlingen in duo’s oefenen.

Om iemand in een stabiele zijligging te leggen, moet er wel een bewusteloos slachtoffer zijn. Voor sommige duo’s wordt het eerst een oefening in wie op een zo mooi mogelijke manier kan neervallen. Als het slachtoffer eenmaal mooi bewusteloos ligt, kan de hulpverlener aan de slag. Via de benen recht leggen, de Alaaaaaf-houding van hand-tegen-wang en opzij draaien kunnen de meeste slachtoffers comfortabel “een dutje” doen. Dat iemand van jonge leeftijd met de juiste handelingen ook een volwassen persoon in stabiele zijligging kan leggen, wordt getoond doordat de docenten zelf ook als slachtoffer fungeren. Eén van hen is wel een erg niet-meewerkend slachtoffer van wie die ene arm steeds maar weer wegglijdt.

Verbinden en beplakken

Voor het aanleggen van een snelverband op een bloedende wond, krijgt iedere deelnemer een rolletje verband. Na een demonstratie door de docenten, mogen de leerlingen weer in duo’s oefenen op armen en benen van een mede-slachtoffer. Eén leerling eindigt zelfs met een verband om zijn hoofd! Het is niet helemaal duidelijk of het om een hoofdwond of om kiespijn gaat, want het verband wisselt regelmatig van plek ?.

Daarna komen de pleisters aan de beurt. Het blijkt nog niet zo eenvoudig om een pleister steriel en op de juiste manier om een vinger te plakken. Of op je neus. Of dwars over je oog (hoewel dat niet helemaal volgens de instructies is).

Bewijs van deelname

Uiteraard hebben alle leerlingen het goed gedaan en zij ontvangen dan ook een bewijs van deelname. Na een groepsfoto (compleet met pleisters en hoofdverband) gaan alle leerlingen enthousiast huiswaarts. 

Tekst: Nicolette van Heesch

 

Meest recente berichten