Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Haal het Rode Kruis in de klas

Geplaatst op 02 januari 2023

Het Rode Kruis Brabant-Zuidoost verzorgt gastlessen en voorlichtingen op scholen. We behandelen diverse thema’s zoals eerste hulp en hulpbereidheid, maar ook oorlogen en bijbehorende regels. Samen vergroten we de zelfredzaamheid, hulpbereidheid en bewustwording van noden in de wereld bij jouw leerlingen en studenten.

Wij bieden de volgende gastlessen en cursussen voor het onderwijs:

Heb je vragen over de gastlessen of cursussen? Het educatieteam van Brabant-Zuidoost is bereikbaar via educatie.brabantzuidoost@rodekruis.nl.


HELP! EHBO-skills voor jou

Kinderen zijn hele goede en adequate hulpverleners. Ze kunnen mensen in nood herkennen, 112 bellen en de eerste levensreddende handelingen verrichten. Met het lespakket HELP! EHBO-skills voor jou ondersteunt het Rode Kruis leerkrachten om het onderwerp eerste hulp te behandelen in de klas. Van digitaal lesmateriaal tot een praktijkgerichte EHBO-les of een EHBO-spel buiten op het schoolplein. We stimuleren hiermee het zelfvertrouwen van kinderen om daadwerkelijk iets te kunnen betekenen in geval van nood. Iedereen kan iets doen!
Onze gastdocenten zijn stuk voor stuk gecertificeerde EHBO’ers die echt impact maken op de leerlingen.

EHBO-les

Deze praktijkgerichte les leert kinderen in de bovenbouw over de 4 stappen van EHBO, wat je moet doen bij bewusteloosheid, hoe je een verbandje aanlegt en wat je moet doen bij een verstuiking. Deze EHBO-handelingen gaan ze zelf in de klas met hulp van onze Rode Kruis gastdocenten verrichten.

Benieuwd hoe scholen deze gastles ervaren? Lees meer in het nieuwsartikel.

Hero of Humanity

Stel je voor… je bent met vrienden op een festival. Ineens hoor je een harde knal, is er rook en hoor je overal gillende mensen. Je weet niet wat er aan de hand is en of je zelf gevaar loopt. Wat doe je? Ga je helpen, of niet? Dit is één van de dilemma’s die jongeren krijgen voorgeschoteld bij Hero of Humanity. De inhoud van de gastles stimuleert studenten na te denken over hun eigen hulpbereidheid en de keuzes die ze maken.

Gastles Hero of Humanity

Een interactief programma gemaakt voor leerlingen en studenten in de leeftijd van 16 tot 25 jaar en sluit aan bij de Burgerschapsuren. Deze gastles duurt +/- 1 les uur en kun je aanvragen via educatie.brabantzuidoost@rodekruis.nl.

Benieuwd hoe scholen deze gastles ervaren? Lees meer in het nieuwsartikel.

Regels in tijden van oorlog

Respect voor de menselijke waardigheid in de meest onmenselijke omstandigheden. Dat is de kern van zowel het humanitair oorlogsrecht (HOR) als het Rode Kruis. Dit is niet toevallig. Het Rode Kruis is ontstaan in dezelfde periode en vanuit hetzelfde gedachtegoed als de Verdragen van Genève.

Het humanitair oorlogsrecht gaat over oorlogvoering en bestaat uit diverse regels. Het doel is simpel: het beperken van de schadelijke gevolgen van een gewapend conflict om zo menselijk lijden te voorkomen. De regels zijn gemaakt om de mensen te beschermen die niet meevechten of kunnen vechten in het conflict.

HOR gastles

Ben je benieuwd naar de regels die gelden tijdens een gewapend conflict? De HOR-voorlichters van het Rode Kruis Brabant-Zuidoost komen graag langs bij jou in de klas (vanaf voortgezet onderwijs) of vereniging om een gastles te geven. Vraag de gastles aan via educatie.brabantzuidoost@rodekruis.nl of kijk op Een gastles met impact over regels tijdens gewapende conflicten. (rodekruis.nl) 

EHBO cursus – vanaf 12 jaar

Jaarlijks komen 140.000 jongeren (0-18 jaar) terecht op de Spoedeisende Hulp (SEH) van een ziekenhuis. Voor jongeren die leren hoe ze eerste hulp moeten verlenen, komt dat niet alleen nu maar ook later op de werkvloer van pas. Met name voor jongeren die in de sectoren zorg en de bouw terechtkomen, geldt een verhoogd risico op ongevallen. In veel sectoren is bovendien een EHBO-certificaat verplicht. We organiseren EHBO-cursussen op maat. We komen langs voor een klassikale cursussen in combinatie met een online voorbereiding die jullie zelf al kunnen doen.

Spreekt één van deze Rode Kruis onderwerpen je aan? We komen graag langs!

Heb je vragen of wil je een gastles aanvragen? Neem contact op met Joyce Bakker, zij is bereikbaar via mail educatie.brabantzuidoost@rodekruis.nl of telefoon 0638215098.

Meest recente berichten

rode kruis ehbo vrijwilliger helpt gewonde man

Noodhulpteams

6 maart 2021

Een trein die ontspoort, een aanslag of een vliegtuigongeluk. Je moet er niet aan denken. Maar als h...

Lees meer