Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Ondersteuning Slachtoffers Mensenhandel

Geplaatst op 06 april 2021

Sinds 2021 biedt het Rode Kruis in de regio Brabant-Zuidoost hulp aan een bijzonder kwetsbare groep: slachtoffers van mensenhandel. Migranten die hier uitbuiting meemaakten in bijvoorbeeld de seksindustrie of de tuinbouw kunnen niet altijd veilig terug naar hun eigen land. Voor hen bestaat een speciale verblijfsvergunning die bescherming biedt. De aanvraagprocedure is echter complex, terwijl mensen kampen met trauma’s, taalproblemen en een beperkt netwerk. Juridisch getrainde Rode kruis vrijwilligers ondersteunen slachtoffers van mensenhandel tijdens deze zware periode in hun leven.

Team Eindhoven

Het team in Eindhoven bestaat uit vier maatschappelijk betrokken vrijwilligers die een achtergrond hebben in de sociale wetenschap en rechten en/of ervaring hebben met het werken met vreemdelingen. Ze steken hun tijd, energie en kennis graag in de ondersteuning van slachtoffers mensenhandel.

Zo zegt Roxanna: Ik heb me aangemeld als vrijwilliger OSM bij het Rode Kruis, omdat ik het waardevol vind om slachtoffers van mensenhandel juridisch bij te staan bij hun procedure. Ook geeft het mij voldoening om mensen te helpen om hun zelfredzaamheid te bevorderen. Tevens is het vrijwilligerswerk leerzaam en hebben we een leuk team!”

De vrijwilligers zijn tijdens de coronaperiode getraind. Door corona was het aantal doorverwijzingen wat lager, wat ervoor heeft gezorgd dat de vrijwilligers met elkaar hebben samengewerkt en twee cliënten hebben ondersteund. Tijdens de lockdown heeft het team hun werk deels op afstand gedaan en zijn de intervisies online gevolgd.

De eerste ervaringen met de ondersteuning van slachtoffers van mensenhandel zijn positief. Rayon, vrijwilliger in Eindhoven, vertelt: “Ik ben sinds september 2020 werkzaam als vrijwilliger. Binnen korte tijd met uitstekende begeleiding van mijn teamleidster Lucile ben ik mijn cliënt gaan begeleiden. De communicatie tussen de teamleidster en vrijwilligers verloopt heel goed en efficiënt waardoor het werkdoel effectief en zonder problemen bereikt kan worden. Ik ben blij dat ik voor team OSM Eindhoven werk ”

Vanaf 2009 heeft het Rode Kruis in verschillende regio’s in Nederland praktisch juridische ondersteuning geboden aan 234 slachtoffers mensenhandel uit 57 landen.

Meest recente berichten

rode kruis ehbo vrijwilliger helpt gewonde man

Noodhulpteams

6 maart 2021

Een trein die ontspoort, een aanslag of een vliegtuigongeluk. Je moet er niet aan denken. Maar als h...

Lees meer