Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Zoeken naar vermiste familieleden

Geplaatst op 06 januari 2021

Niet weten waar je vader, moeder, broer of zus is. Dat is elk jaar voor duizenden mensen de harde realiteit. Zij zijn het contact met hun dierbare verloren als gevolg van een oorlog, conflict, natuurramp of migratie. Waar begin je met zoeken?

Het Rode Kruis helpt met het zoeken naar vermiste familieleden en het herstellen van het contact. Dat doen we samen met het Internationale Rode Kruis Comité (ICRC) en alle nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen. Met behulp van dit netwerk kunnen we op veel plaatsen in de wereld een zoektocht beginnen. Wil je hier meer over weten?

Hoe gaat het Rode Kruis te werk?

Wanneer je een familielid of andere dierbare kwijt bent, kun je via de afdeling Restoring Family Links van het Rode Kruis een opsporingsverzoek indienen. Nadat je aanvraag is beoordeeld, nodigen we je uit op een van onze kantoren voor een gesprek met een Rode Kruis medewerker. Tijdens dit gesprek bespreken we de mogelijkheden en noteren we alle benodigde informatie. Wanneer we je verzoek hebben geregistreerd, sturen we dit door naar het Rode Kruis in het land waar jouw dierbare wordt vermist. Hulpverleners van het Rode Kruis gaan daarna op zoek. Dat gebeurt op verschillende manieren. We doen bijvoorbeeld navraag bij het laatste bekende adres en in de omgeving. Ook hebben we contact met de plaatselijke autoriteiten of andere organisaties. Soms zetten we de lokale media in om iemand te vinden of delen we posters uit op de plaatselijke markt.

Als het is gelukt om jouw dierbare te vinden, zorgen we ervoor dat jullie met elkaar in contact worden gebracht. Ook als het ons niet lukt om jouw familielid te vinden, nemen we contact met je op om dit door te geven.

Meest recente berichten