Giro555: red levens en geef voor water, medicijnen en onderdak

“Nachtmerrie-achtige scènes van mensen die doodsbang bij elkaar op straat zitten, te angstig voor naschokken om terug te keren naar hun huizen. Áls die er überhaupt nog staan.” Dat is hoe onze Indonesische collega’s het rampgebied beschrijven op het Indonesische eiland Sulawesi. Er is dringend veel hulp nodig voor de honderdduizenden getroffenen van de aardbevingen en tsunami: mensen hebben behoefte aan eten, drinken, medicijnen en onderdak.

Woensdag 10 oktober organiseerden de samenwerkende hulporganisaties een nationale actiedag. Met de hulp van vele gulle Nederlanders hebben we ruim 11 miljoen euro opgehaald op Giro555. Daarmee kunnen we veel betekenen voor de duizenden slachtoffers. Heb jij bijgedragen? Dank je wel!

Liever zelf overschrijven?

Maak je donatie over naar IBAN: NL08 INGB 0000 000 555 of giro555 t.n.v. Samenwerkende Hulporganisaties

2010

mensen zijn omgekomen door het natuurgeweld

Wat doet het Rode Kruis?

Het Indonesische Rode Kruis deelt noodhulpgoederen uit zoals dekzeilen, medicijnen en schoon drinkwater. Daarnaast zijn zij betrokken bij reddingswerkzaamheden en het bergen van lichamen. Dit laatste is een moeizaam proces. Veel mensen zijn bedolven onder puin of een dikke laag modder. Met graafmachines proberen ze de slachtoffers onder het puin vandaan te halen.

Daarnaast gaan ze de dorpjes in die in de heuvels rondom het rampgebied liggen. Daar zijn veel mensen heen gevlucht toen ze niet meer in hun huizen durfden te slapen vanwege instortingsgevaar of uit angst voor naschokken. Mobiele klinieken worden opgezet om mensen te helpen met open wonden en botbreuken. Ook zien de artsen daar veel mensen met diarree door gebrek aan veilig drinkwater.

Vermiste familieleden

In het natuurgeweld zijn veel mensen familieleden uit het oog verloren. Het Indonesische Rode Kruis (PMI) ondersteunt ter plaatse bij het opsporen en herstellen van contact met familie. Mocht je op zoek zijn naar familie in het getroffen gebied, ga dan naar deze website en geef je gegevens door.

Veelgestelde vragen

Hoe komt de hulp ter plekke, bij de meest getroffen mensen?

Niet elke organisatie kan zo maar hulp verlenen. Om de coördinatie te bevorderen en de hulpverlening zo effectief mogelijk te laten verlopen werken de hulporganisaties samen. De Indonesische regering neemt daarin de leiding. Giro555-deelnemers en hun lokale partners proberen nu met de getroffenen zelf te bepalen wat ze nodig hebben, en hoe dat ter plekke te krijgen.

Zijn hulporganisaties van Giro 555 ter plekke?

Ja, ze zijn aanwezig in het rampgebied. De eerste hulp – water, voedsel en medicijnen – is reeds verleend.

Wat is het IBAN nummer van Giro555?

Dat is IBAN NL08INGB0000000555 (7 nullen) t.n.v. Samenwerkende Hulporganisaties, Den Haag.

Kan ik ook goederen als dekens en kleding doneren aan Giro555?

Dat kan helaas niet. Inzamelen en vervoeren van goederen is duur en het ingezamelde goederen sluiten niet altijd aan op de lokale behoeften. Wij kopen zoveel mogelijk lokaal in. Zo stimuleren ze de lokale economie en besparen ze op transportkosten.

Kan ik mijn donatie aftrekken van de belasting?

Ja, Giro555 heeft een ANBI-status o.v.v. Stichting Samenwerkende Hulporganisaties, ‘s-Gravenhage, sinds 1 januari 2008. Dat betekent dat je je gift mag aftrekken van de belasting.

Hoe weet ik dat het mijn donatie goed wordt besteed?

De organisaties achter Giro555 voldoen aan strenge eisen. Alle organisaties hebben het CBF-keurmerk. Ook hebben alle organisaties de leidende gedragscodes voor humanitaire hulp en goed bestuur ondertekend. Alle deelnemende organisaties rapporteren aan Giro555 over de noodhulp die ze verlenen met het geld dat ze hebben ontvangen. Giro555 verzamelt deze rapportages en plaatst ze op de website. Iedereen kan dus zien hoe het geld is besteed en hoeveel mensen zijn geholpen.

Welke organisaties werken samen in Giro555?

CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Nederlandse Rode Kruis, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

Staat je vraag er niet tussen? Ga dan naar de website van Giro555 voor alle veelgestelde vragen.

Samen maken we een verschil

Blijf op de hoogte

X
- Enter Your Location -
- or -
×