Laat in september jouw kilometers tellen

Hoe werkt Kilometers voor Kansen?

Laat in de maand september jouw kilometers écht tellen met Kilometers voor Kansen. Kies een afstand die symbool staat voor de route die een vluchteling ook aflegt. Ga jij bijvoorbeeld de uitdaging aan om in september 160 kilometer te fietsen? Dit is de afstand die een vluchteling in Turkije moet afleggen om het dichtstbijzijnde ziekenhuis te bereiken. Of loop je de 105 kilometer die gelijk staat aan de afstand van Myanmar naar een vluchtelingenkamp in Bangladesh? Het mag op jouw manier. 

Samen met ruim 400  andere deelnemers haal je geld op voor de vluchtelingenhulp van het Rode Kruis wereldwijd. Deze hulp bestaat uit medische zorg, maar ook uit onderdak en voedsel. Maar zeker in deze tijden ook uit het zorgen voor drinkwater en hygiënevoorlichting om het coronavirus zo goed mogelijk te bestrijden. 

Deelnemen aan Kilometers voor Kansen is eenvoudig

  • Maak je actiepagina aan door je te registreren op de speciale Kom in Actie-website.
  • Kies jouw eigen doelafstand of een van de vier afstanden die een (deel van de) reis van een vluchteling symboliseert.
  • Leg de kilometers af op jouw eigen manier. Wandel, loop hard, fiets, skeeler: de keuze is aan jou.
  • Vraag je vrienden, familie en kennissen om je te sponsoren om jouw streefbedrag te bereiken.

Met jouw donaties helpt het Rode Kruis vluchtelingen in de hele wereld. Lees meer over hoe we vluchtelingen helpen.

Maak je klaar om je #KilometersvoorKansen in september te laten tellen.

Tijdens het sporten zijn onze gedachten regelmatig uitgegaan naar mensen op de vlucht. We hebben meer dan 3800 kilometer gefietst, gewandeld en gezwommen. Wat is het heerlijk om met vrienden samen te werken aan een doel. In vrijheid!

Team PadvindersDeelnemers 2019

Het coronavirus raakt ons allemaal

Hoe bescherm je jezelf tegen COVID-19 als je met tien mensen in één kamer of tent leeft? Als je niet naar het ziekenhuis kunt voor een goede behandeling? Of als er niet genoeg stromend water is om je handen te wassen?

Wereldwijd zijn er tientallen miljoenen mensen op de vlucht. Voor conflicten, oorlogen of natuurgeweld. Noodgedwongen op reis naar veiligheid. Onderweg en in vluchtelingenkampen krijgen zij te maken met uitdagingen, zoals fysieke uitputting, slechte leefomstandigheden en beperkte toegang tot gezondheidszorg. De uitbraak van het coronavirus raakt hen daardoor hard.

Over de hele wereld komen Rode Kruis-verenigingen en vrijwilligers in actie. We verlenen eerste hulp, delen voedsel en hygiëne kits uit, geven betrouwbare informatie en bieden psychosociale ondersteuning. En ook jij kunt helpen! Door mee te doen aan Kilometers voor Kansen steun je onze hulpverlening. Laat je inspireren door onze doelafstanden of kies zelf een afstand die bij jou past.

Deze route is 105 kilometer.

Sinds augustus 2017 zijn honderdduizenden mensen noodgedwongen gevlucht van Myanmar naar Bangladesh. Zij zijn op de vlucht voor geweld in de noordelijke deelstaat Rakhine. In de overvolle vluchtelingenkampen in Cox’s Bazar in Bangladesh worden meer dan een miljoen mensen opgevangen. Op sommige plekken leven naar schatting 60.000 mensen per vierkante kilometer. Ter vergelijking: in Amsterdam wonen 6.000 mensen op een vierkante kilometer. Kun je het je voorstellen?

Hier bovenop krijgt het gebied regelmatig te maken met cyclonen en heftige moessonregen, met overstromingen tot gevolg. Mensen zijn extreem kwetsbaar voor ziektes als diarree, difterie en mazelen. En sinds dit jaar dus ook voor het coronavirus.

Het Rode Kruis en de Rode Halve Maan helpen. Wij ondersteunen de lokale gezondheidszorg en verbeteren de toegang tot schoon water. We leveren extra ambulances voor de behandeling van mensen die ziek zijn en ondersteuning nodig hebben, en we bouwen nieuwe isolatiefaciliteiten in de kampen.

Ruhul (22) en Yeasmin (23) zijn de community vrijwilligers van het Rode Kruis in Bangladesh in Cox’s Bazar. Sinds de uitbraak van het coronavirus gaan zij non-stop langs alle deuren om mensen voor te lichten over hoe zij veilig kunnen blijven. Ze laten bijvoorbeeld zien hoe je je handen goed moet wassen.

‘’We hebben veel mensen gesproken die niet wisten dat COVID19 een zeer besmettelijke ziekte was. Er zij hier veel uitdagingen  met toegang tot informatie.’’ – Ruhul Amin

Veelgestelde vragen

Wat is Kilometers voor Kansen?

Kilometers voor Kansen is de perfecte manier om actief bezig te zijn én het goede doel te steunen. In september kun jij je kilometers laten tellen door te hardlopen, wandelen, fietsen of zwemmen voor het goede doel: hulp aan vluchtelingen wereldwijd. Je kunt met jouw sport een van de vier afstanden volbrengen die vluchtelingen afleggen, maar je kunt ook je eigen afstand kiezen. Dus of je nu een doorgewinterde hardloper bent of gewoon op zoek bent naar een reden om weer op je fiets te stappen, er is voor ieder wat wils!

Mag ik meerdere sporten combineren?

Ja, dat mag! Je mag zelf bepalen hoe je de kilometers af gaat leggen. Het is natuurlijk wel leuk om je sponsoren hierover op de hoogte te houden via de actiepagina.

Hoe kan in me inschrijven?

Op dit moment is het nog niet mogelijk om je aan te melden voor de editie 2021. Als je niet kunt wachten kun je vast een mail sturen naar kilometersvoorkansen@redcross.nl. Dan laten we je weten als de inschrijving is geopend!

Moet ik individueel meedoen of in een team?

Het mag allemaal! Misschien sport je al met een team. In dat geval kun je met z’n allen meedoen. Je kunt elkaar dan steunen en aanmoedigen. De teamgrootte mag je zelf bepalen. Bij het aanmaken van je actie kun je kiezen of je individueel meedoet of met een team.

Kan ik ook meedoen als ik geen geoefend sporter ben?

Natuurlijk kan dat! Bij Kilometers voor Kansen stel jij je eigen doel. Dat kan een hele lange afstand zijn, maar ook een wat kortere. Je kunt kiezen uit een van onze doelafstanden of jouw eigen doel bepalen. Zolang het voor jou een uitdaging is, vinden wij jouw prestatie al geweldig!

Ik heb mijn actiepagina aangemaakt, maar wil eigenlijk switchen van doelafstand. Kan dat?

Ja hoor, dat kan. Stuur in dat geval even een mailtje naar kilometersvoorkansen@redcross.nl en we helpen je verder.

Is deelname gratis?

Ja, deelname is gratis. Wij vragen je alleen om een mooie doelafstand voor jezelf te kiezen in september en je daarvoor te laten sponsoren door bijvoorbeeld familie, vrienden, buren of collega’s.

Waar gaat het ingezamelde geld naartoe?

Dat is een belangrijke vraag! Het ingezamelde geld wordt ingezet voor onze hulpverlening aan vluchtelingen wereldwijd. We kijken waar het geld op dat moment het hardste nodig is. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld bijgedragen aan de vluchtelingenhulp in Bosnië.

Op dit moment komen vrijwilligers overal ter wereld in actie om de gevolgen van het coronavirus voor vluchtelingen zoveel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld door het zorgen voor toegang tot schoon water het geven van hygiënevoorlichting. Dit is ontzettend belangrijk in drukke vluchtelingenkampen zoals in Bangladesh en Zuid-Soedan.

Waarom geen ander (Nederlands) doel?

Het Rode Kruis verleent hulp aan kwetsbare mensen in binnen en buitenland. Soms voeren we voeren actie voor hulpverlening in Nederland. Denk aan de Rode Kruis collecteweek of aan de nationale campagne voor coronahulpverlening. Andere acties, zoals Kilometers voor Kansen, komen ten goede aan internationale projecten. Tijdens de coronacrisis staan de mensen op de vlucht voor nog meer uitdagingen dan voorheen. Want hoe bescherm je jezelf tegen COVID-19 als je met tien mensen in één kamer of tent leeft? Als je niet naar het ziekenhuis kunt voor een goede behandeling? Of als er niet genoeg stromend water is om je handen te wassen? Wij voeren deze actie omdat vluchtelingen extra kwetsbaar zijn en onze hulp hard nodig hebben.

Wat vindt mijn omgeving er van als ik geld vraag voor een sportieve prestatie?

Het kan misschien wat vervelend voelen om je familie en vrienden om geld te vragen. Maar je doet het natuurlijk niet alleen voor jezelf! Dagelijks zijn miljoenen mensen gedwongen op de vlucht omdat zij hun leven thuis niet meer zeker waren. En door de coronacrisis staan zij nu voor nog meer uitdagingen dan die er al waren.

Uit onderzoek blijkt dat het sponsoren van een bekende de tweede meest populaire manier van bijdragen aan een goed doel is. Alleen een donatie via de collectebus wordt vaker gedaan! Je kunt de vraag dus gerust stellen van bekenden. Het hoeven ook niet gelijk hele hoge beragen te zijn. Alle beetjes helpen!

Hoe werkt het werven van donaties?

Door jouw actiepagina aan te maken op deze website kun je gemakkelijk online fondsenwerven. Je kunt jouw pagina namelijk delen via whatsapp, e-mail of social media. Je kunt zelfs een Tikkie sturen vanuit jouw pagina! Wil je verder nog tips over het ophalen van geld voor jouw prestatie? We hebben hier tien tips voor je op een rijtje gezet.

Hoe houd ik mijn kilometers bij?

Je kunt je kilometers bijhouden via de app die jij het fijnste vindt. Bijvoorbeeld via een sportapp zoals StraVa, FitBit, Runkeeper of de Nike app. Of gewoon via papier! Je hoeft voor Kilometers voor Kansen dus niet nóg een app te downloaden. Je kunt jouw doelafstand invoeren op je persoonlijke actiepagina. Je kunt hierop ook je gemaakte kilometers doorgeven. Zo zien donateurs hoever je bent met jouw uitdaging.

Op je persoonlijke actiepagina kun je ook foto’s toevoegen, je kilometers bijhouden en een leuk verhaal over je sportprestatie schrijven. Log daarvoor rechtsboven in op de site. Je komt dan in het zogenaamde Kentaa-dashboard waarmee je je actiepagina kunt beheren. Kies vervolgens in het menu ‘Content’ voor de optie ‘Nieuws’ voor het toevoegen van updates van jouw sportprestatie.

Wat als ik offline geld wil ophalen?

Dat kan! Je kunt het geld verzamelen en overmaken op je pagina, zodat het geld erbij komt op je teller. Let er wel op dat je met het werven van offline donaties altijd rekening houdt met de richtlijnen van het RIVM.

Samen maken we een verschil

Blijf op de hoogte

X
- Enter Your Location -
- or -
×