Maaltijd voor een ander

Maar liefst 690 miljoen mensen wereldwijd lijden op dit moment honger. Door natuurrampen, conflicten en de coronapandemie hebben zij nauwelijks genoeg eten om te overleven. Ook in Nederland kunnen steeds meer mensen hun boodschappen niet betalen. We kunnen hen niet aan hun lot overlaten. Geef een maaltijd voor een ander en doneer op giro 5125 (IBAN NL02INGB0000005125)!

5125

Via giro 5125 geef je een maaltijd aan een ander

Maaltijd voor een ander

We zijn er iedere dag mee bezig: wat eten we vandaag? Bij het overgrote deel van Nederland staat iedere avond een warme maaltijd op tafel. Maar hoe anders is dat voor mensen die al kwetsbaar waren en nu keihard getroffen zijn door de coronacrisis? Velen van hen zijn hun werk en inkomen kwijt en kunnen nergens anders terecht voor hulp.

Met de Rode Kruis Maaltijd voor een ander kun jij al voor € 2 een warme maaltijd doneren. Wij zetten je donatie om in een voedselpakket of boodschappenkaart. Samen met onze lokale partners reiken we die uit aan mensen in nood.

Zet jij ook een warme maaltijd op tafel bij een ander? Doneer op giro 7244 (IBAN NL19 INGB 0000 0072 44) of via onderstaande knop.

7244

Via giro 7244 geef je deze herfst een maaltijd aan een ander

Wie zijn die mensen in nood?

Door de coronacrisis zijn veel mensen plotseling extra kwetsbaar. Denk bijvoorbeeld aan arbeidsmigranten, ongedocumenteerden en gezinnen die vanwege verlies aan inkomen nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.

Onze voedselhulp is bedoeld voor mensen die niet bij andere instanties terecht kunnen, omdat ze bijvoorbeeld geen papieren hebben. Wanneer zij vermoedelijk wel in aanmerking komen voor structurele hulp, bijvoorbeeld bij de voedselbank of gemeenten, dan verwijzen we hen door.

Hoe kun jij helpen?

Met elkaar kunnen we kwetsbare mensen in Nederland van een maaltijd voorzien. Daarom zamelen we geld in voor voedselhulp. Op 12 oktober riepen wij Nederland op om voor € 2 een Maaltijd voor een ander te doneren, zodat wij in november en december 3.000 mensen per week van voedselhulp kunnen voorzien. De reactie van Nederland op deze oproep is hartverwarmend. Wij zijn dan ook heel blij dat we de doelstelling van 189.000 maaltijden in een paar dagen tijd hebben bereikt.

Maar: wij zetten onze actie door! Want we kunnen altijd meer mensen helpen én voor langere tijd. Jouw donatie helpt ons om onze voedselhulp uit te breiden.

Zet jij ook een warme maaltijd op tafel bij een ander? Doneer nu op giro 7244 (IBAN NL19 INGB 0000 0072 44) of via onderstaande knop.

€ 2

Al voor € 2 zet je bij iemand in nood een warme maaltijd op tafel

6

Voor € 6 geef je iemand drie dagen lang een warme maaltijd

14

Voor € 14 geef je iemand een week lang een warme maaltijd

Veelgestelde vragen

Waarom verstrekt het Rode Kruis voedsel?

Door de coronacrisis hebben veel mensen in Nederland hun hele of delen van hun inkomen weg zien vallen.  Sommige van hen vallen (net) buiten de criteria van de voedselbank. Zij hebben nauwelijks nog geld om voedsel te kopen. Jouw donatie wordt omgezet in voedsel of een boodschappenkaart. Onze lokale partners reiken dat voedsel en deze kaarten uit aan mensen in nood. Zo kunnen ook zij een warme maaltijd op tafel zetten.

Jullie helpen ook de voedselbank, waarom verstrekken jullie dan zelf ook voedsel?

Met de boodschappenkaarten en voedselpakketten helpen we de mensen die nu niet geholpen worden door de voedselbank. Als we denken dat mensen vermoedelijk wel bij de voedselbank terecht kunnen, verwijzen we door hen naar een voedselbank bij hen in de buurt voor een mogelijk langdurigere oplossing. We helpen voedselbanken door onze vrijwilligers bij hen in te zetten als zij tijdelijk een tekort hebben aan vrijwilligers.

Wat doen jullie allemaal aan voedselhulp in Nederland?

We zijn aan het begin van de coronacrisis gestart met het ondersteunen van de voedselbank en het doen van boodschappen voor mensen thuis. Vervolgens zijn we ook boodschappenkaarten en voedselpakketten gaan verstrekken. Deze hulp is specifiek bedoeld voor mensen die als direct gevolg van de corona crisis voedselnood hebben en niet voor andere hulp in aanmerking komen óf de weg daar naartoe -om welke reden dan ook- (nog) niet kunnen vinden.

Waar bieden jullie voedselhulp?

Op dit moment wordt er voedselhulp gegeven in Amsterdam, Eindhoven, Flevoland, Utrecht en Leiden en binnenkort ook in Rotterdam en Den Haag. In het afgelopen half jaar is ook op andere plekken voedselhulp geboden, zoals in Assen, Arnhem, Maastricht en Zwolle. Het kan goed zijn dat op deze plekken, naarmate de crisis voortduurt, weer opnieuw hulp nodig is of dat er nieuwe plekken bijkomen.

Jullie hebben eerder ook zelf voedselpakketten verstrekt, waarom nu niet meer?

Op dit moment geven wij zelf geen voedselpakketten meer uit. Onze lokale partners doen dit nog wel. Zij vullen deze pakketten aan met het nodige voedsel, onder andere met behulp van de donaties van deze campagne. Ook delen zij door ons verstrekte boodschappenkaarten uit. Boodschappenkaarten geven mensen in nood een gevoel van eigenwaarde doordat ze zelf iets kunnen kopen in de supermarkt en zelf de boodschappen kunnen kiezen die ze het hardst nodig hebben. Wij houden continu een vinger aan de pols om te controleren of de manier waarop wij onze voedselhulp aanbieden nog steeds de meest passende manier is.

Als jullie boodschappenkaarten verstrekken, waarom vragen jullie dan € 2 en € 3,50 voor een maaltijd?

Met de boodschappenkaarten kunnen mensen zelf inkopen doen. Het is daarom lastig voor ons om exact te berekenen hoeveel maaltijden we daarmee uitgeven. We baseren ons daarom op de NIBUD-norm, waarbij als minimale kosten voor een warme maaltijd voor een volwassen man of vrouw gemiddeld € 2 wordt gerekend. Als aan de warme maaltijd een broodmaaltijd wordt toegevoegd, dan wordt als minimale kosten per persoon € 3,50 aangehouden.

Samen maken we een verschil

Blijf op de hoogte

X
- Enter Your Location -
- or -
×