Zonder schoon water begin je niets

Oktober is voor veel Nederlanders dé maand om nieuwe accessoires te kopen voor in huis, of om die lang verwachte inloopdouche te realiseren. Maar miljoenen mensen in de wereld hebben hele andere woonzorgen. Zij hebben geen toegang tot de meest basale voorzieningen. Eén op de tien mensen heeft niet eens toegang tot veilig drinkwater. Een derde van de mensen heeft geen toilet. Ziektes zoals cholera, tyfus, diarree en ebola verspreiden zich dan gemakkelijk.

Voor mensen wereldwijd die lijden onder slechte sanitaire voorzieningen en een gebrek aan schoon drinkwater staat giro 6868 open.

Schoon water redt levens. Met €10 kan 10.000 liter water gezuiverd worden. Help je mee?

Liever zelf overschrijven?

Maak je donatie over naar IBAN: NL83 INGB 0000 0068 68 of giro 6868 t.n.v. Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

844 mln.

mensen wereldwijd hebben geen toegang tot schoon drinkwater

Water halen voordat het op is

Wat doe jij als eerst als je ’s ochtends wakker wordt? Naar het toilet? Snel onder de douche voor de dag begint? Tandenpoetsen? Eén ding hebben al deze ochtendrituelen gemeen: je hebt er water voor nodig.

Dat weten 1,4 miljoen vluchtelingen in Oeganda ook. In het vluchtelingenkamp Kyaka II begint de dag voor veel mensen met een lange wandeling naar de waterpomp. Die wordt ’s ochtends vroeg bijgevuld. Dus als je er op tijd bij bent, weet je zeker dat er nog water uit de kraan komt. En dat is cruciaal, want de rest van de dag heb je water nodig zodat je kunt drinken, wassen, koken en schoonmaken.

Maar let wel: ook al komt het water uit de kraan, het moet nog steeds gekookt of met tabletten gezuiverd worden voordat het ook echt veilig is. Als wij water uit deze kraan zouden drinken, zouden we direct ziek worden.

En daar gaat het fout. Zuiveringstabletten zijn er niet. Het water koken is dan nog een optie, maar waarmee doe je dat? Het hout is allemaal gekapt om hutten van te bouwen. Dus rest de mensen in het vluchtelingenkamp niets anders dan vervuild water te drinken, met alle gevolgen van dien: ziektes als cholera, tyfus, ebola en diarree tieren er welig.

Jij kunt een steentje bijdragen

Wat is er nodig om grip te krijgen op deze ziektes?

  • Veilig drinkwater
  • Zuiveringstabletten
  • Voorlichting over hygiëne
  • Zeep
  • Bouwmateriaal voor latrines (simpele wc’s)

En jij kunt ons helpen dit te realiseren. Met €3 geef je iemand in Oeganda al een jerrycan waarmee hij makkelijker water vervoert. Voor €20 bouwen we een toilet voor een groep mensen.

View this post on Instagram

♥️♥️ #oeganda @humbertotan

A post shared by Rode Kruis Nederland (@rodekruis) on

Als je diarree hebt, maar geen toilet om heen te gaan

Stel, je hebt diarree. Ziek geworden van vervuild drinkwater, omdat je geen schoon water tot je beschikking hebt. Wat je ook niet hebt, is een toilet. Je wordt middenin de nacht wakker en denkt alleen maar: wie van mijn buren kan ik nu vragen om van hun toilet gebruik te maken? Het is realiteit voor Ludia. “Ik schaam me dan zo erg.”

66

Elke 66 seconden sterft er een kind door vervuild water

20

Voor een eenvoudig toilet

60

voor een hygiënepakket met o.a. zeep, toiletpapier en tandpasta dat 20 mensen beschermt tegen infectie en besmetting.

Veelgestelde vragen

Waarom houdt het Rode Kruis deze campagne?

Wereldwijd heeft 1 op de 10 mensen geen toegang tot veilig drinkwater. 1 op de 3 mensen heeft geen toegang tot een wc. Dat betekent dat deze mensen gebruik moeten maken van vervuild water of hun behoefte moeten doen in de open lucht. Als er niet zorgvuldig wordt omgegaan met drinkwater en uitwerpselen, liggen ziektes op de loer. Dat is helaas ook wat we zien; iedere 66 seconde sterft een kind door het drinken van vervuild water of slechte hygiënische omstandigheden.

Dit is een groot probleem. Een probleem waar je je in Nederland misschien geen voorstelling van kan maken. Hier koop je een zelfreinigende WC, een regendouche of een dubbele gootsteen voor in de badkamer. Tegelijkertijd zien we dat 844 miljoen mensen wereldwijd überhaupt geen toegang tot schoon drinkwater hebben. Vandaar deze campagne; om de levensomstandigheden van deze mensen te verbeteren.

Dit is toch altijd al een probleem? Is het geen bodemloze put?

Gelukkig zien we langzamerhand verbetering in de problematiek. In 2014 ging nog iedere 60 seconden een kind dood doordat er geen toegang was tot veilig drinkwater. Dat is nu iedere 66 seconden. Maar het gaat nog niet snel genoeg, we willen meer mensen helpen zodat niemand onnodig hoeft te overlijden. En we zijn blij met ieder leven dat gered wordt.

Hoe kan ik helpen?

Door geld te storten op giro 6868, dat is IBAN NL83INGB0000006868 (6 nullen) t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis. Of doneer online.

Wat doet het Rode Kruis met de opbrengst van deze campagne?

Het Rode Kruis besteedt het geld dat binnenkomt aan hulp op Sulawesi, in Oeganda en op Lombok. We slaan waterputten, installeren en repareren waterpompen, bouwen latrines en geven voorlichting over hygiëne. Maar we delen bijvoorbeeld ook jerrycans, hygiënepakketten en waterzuiveringstabletten uit.

Waarom focussen jullie op Oeganda en Lombok?

In vluchtelingenkampen is de toegang tot drinkwater en sanitair vaak problematisch. Mensen komen met grote groepen tegelijk naar één gebied, op zoek naar een veilige plek om te verblijven. Bijvoorbeeld in Oeganda, waar zo’n 1,4 miljoen vluchtelingen zijn onder andere Democratische Republiek Congo. Nu in Congo ebola is uitgebroken, bestaat het risico dat vluchtelingen de ziekte meenemen naar vluchtelingenkampen. Dan is hygiëne en schoon water echt van levensbelang, maar minder dan 50 procent van de bevolking van Oeganda heeft toegang tot schoon drinkwater. Ook heeft minder dan de helft van de bevolking sanitaire voorzieningen en zeep in huis om te zorgen voor een goede hygiëne.

Lombok is de afgelopen maanden vele malen getroffen door hevige aardbevingen en naschokken. In totaal kregen de bewoners van Lombok zo’n 1500 naschokken te verduren. De bevingen hebben ook grote schade aangericht in de watervoorziening. Mensen leven in tenten en het zal even duren voordat het eiland weer hersteld is. In de tussentijd is het van groot belang dat hygiëne, drinkwater en wc’s op orde komen. Anders breken ziektes als cholera en diarree makkelijk uit. Dat willen we voorkomen.

Hoeveel van mijn donatie gaat naar het salaris van de directeur van het Rode Kruis?

Van de opbrengst van deze campagne gaat geen enkele euro naar het salaris van de directeur. Meer over het salaris van onze directeur lees je hier.

Hoeveel van mijn donatie wordt besteed aan fondsenwerving?

Geld inzamelen kost – helaas – geld. Maar liefst zo min mogelijk.

Het Rode Kruis is een door het CBF erkend goed doel. Tot voor kort betekende dit dat over een periode van 3 jaar maximaal 25% van de opbrengsten besteed mocht worden aan fondsenwerving. Dit maximum is inmiddels vervallen, maar het Rode Kruis zat hier de afgelopen jaren ruim onder met 16,5% over 2016 en 12,7% over 2017. Dit is tot in detail terug te lezen in onze jaarverslagen.

Hoe voorkomt het Rode Kruis dat mijn donatie in verkeerde handen terechtkomt?

Het Rode Kruis werkt alleen samen met Rode Kruis-verenigingen in andere landen. Geld wordt altijd rechtstreeks besteed via het Rode Kruis in het desbetreffende land of via het Internationale Rode Kruis in dat land. Het gedoneerde geld blijft dus binnen het Rode Kruis en wordt aan de benodigde hulp besteed; het wordt niet gegeven aan landen, regimes of strijdende partijen.

Samen maken we een verschil

Blijf op de hoogte

X
- Enter Your Location -
- or -
×