Word vrijwilliger Doneer

Durf jij moeilijke keuzes te maken?

Bij elke noodsituatie waar we komen, staan we steeds weer voor nieuwe dilemma’s. We moeten keer op keer onmogelijke keuzes maken. Keuzes die grote gevolgen hebben voor de missie én mensenlevens.

Maar hoe maak je die keuzes als je weet wat er op het spel staat? Ervaar het nu zelf. Speel het Dilemmaspel en stap in de schoenen van een noodhulpcoördinator van het Rode Kruis tijdens een natuurramp Mozambique.

Durf jij het aan?
Test in vijf minuten of jij het in je hebt! 

Regel de noodhulp na een grote natuurramp

Steeds vaker zien we hoe de wereld getroffen wordt door natuurgeweld. Kijk naar cycloon Idai die toesloeg in Mozambique:

 • Duizenden Mozambikanen raakten plotseling dakloos
 • Ze waren afgesloten van de buitenwereld
 • Geen toegang tot medische hulp of sanitair
 • Zonder schoon drinkwater en voedsel

Waar begin je en wie help je als eerste?

Speel het Dilemmaspel en leer hoe het is om tijdens een natuurramp voor onmogelijke keuzes te staan.

Direct spelen, registreren kan later

In de schoenen van Ron Kuijper

“Als noodhulpcoördinator overzie je de noodhulpverlening in het getroffen gebied en ben je verantwoordelijk voor het verloop van de missie. Samen met een heel team aan specialisten en vrijwilligers zorg je ervoor dat de noodhulpverlening zo snel mogelijk en zo goed mogelijk op gang komt. Waarbij je regelmatig voor onmogelijke keuzes komt te staan.

Gelukkig maak je die beslissingen nooit alleen. Maar er zijn zeker dilemma’s die je bijblijven. Dan is het goed om te beseffen dat je met de keuzes die je maakt altijd mensen helpt.”

Er staat meer op het spel

Tijdens een natuurramp als die in Mozambique is de chaos maar moeilijk te overzien. Overal waar je kijkt, zie je menselijk leed en verwoesting. En toch is het zaak om zo snel mogelijk noodhulp te bieden, want in deze situatie telt elke minuut.

Stap in de schoenen van het Rode Kruis en houd je hoofd koel. Er staan mensenlevens op het spel.

Stap in de schoenen van het Rode Kruis

Blijf op de hoogte en loop geen dilemma meer mis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwe dilemma’s waar we lokaal en internationaal tegenaan lopen. Ook hoor je het meteen als je een nieuwe missie kunt uitvoeren in het Dilemmaspel.

Naam(Vereist)

Sommige keuzes zijn makkelijk gemaakt

Helaas is de realiteit dat we niet iedereen tegelijk kunnen helpen. Daar hebben we meer mensen, meer middelen en dus ook meer geld voor nodig. En daar hebben we jouw hulp bij nodig. Help je mee?

Doneer eenmalig, alle giften zijn welkom!

 • Is het spel waarheidsgetrouw?

  Ja, het spel is gebaseerd op onze hulpverlening in Mozambique na cycloon Idai. Onze hulpverleners hebben niet letterlijk deze dilemma’s doorgemaakt, maar dit zijn wel daadwerkelijk keuzes waar zij in echt noodhulpsituaties mee te maken krijgen. Alle beelden die te zien zijn, zijn echt en zijn van de situatie destijds in Mozambique.

 • In het spel stellen jullie dat er keuzes gemaakt moeten worden. Is er geen standaardaanpak in hulpverlening?

  Ja, er is een standaardaanpak, maar elke situatie, plaats, ramp en land vragen om een eigen aanpak. Het is voor onze hulpverleners dus altijd zaak om de hulpverlening zo goed mogelijk aan de situatie ter plekke te kunnen aanpassen.

 • Waarom is er geen puntentelling?

  Omdat er geen verkeerde keuzes zijn. De ene optie is slechts een andere oplossing waarmee de hulpverlener aan de slag gaat. En dus niet een bepaald aantal punten waard.

 • Kan ik ook een ander dilemmaspel spelen?

  Nog niet. We gaan aan de slag met een volgende editie. We houden je op de hoogte van wanneer die verschijnt.

 • Waarom vragen jullie mijn contactgegevens voor verdere communicatie?

  We hopen je met dit spel op een leuke manier kennis te laten maken met het Rode Kruis. Wellicht ben je in de toekomst geïnteresseerd om in actie te komen voor het Rode Kruis. Om je te informeren over activiteiten van het Rode Kruis hebben we dan wel je emailadres nodig.

 • Ben ik verplicht om mijn contactgegevens achter te laten om verder te spelen?

  Ja, maar je kunt je ten allen tijde afmelden wanneer je geen interesse meer hebt in informatie over het Rode Kruis.

 • Wat gebeurt er met mijn gegevens?

  Wij zullen je informeren over activiteiten van het Rode Kruis. Meer informatie over het gebruik van je gegevens vind je in ons privacy statement.

 • Ik wil verder geen e-mailings van jullie ontvangen. Waar kan ik me afmelden?

  Je kunt je afmelden via de afmeldlink onderaan de email of door een mailtje te sturen aan donateurs@rodekruis.nl.

 • Waarom hebben jullie dit spel gemaakt?

  We willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met het werk van het Rode Kruis. Dit is een leuke manier om hierover te vertellen en jou te laten beleven dat er veel lastige keuzes gemaakt moeten worden in ons werk.

 • Kan ik iets doen om de hulpverleners te helpen?

  Ja, dat kan. Kijk hier wat jij kunt doen.