hbo/wo Humanitair oorlogsrecht

Zelfs in tijden van oorlog zijn er regels

Gifgasaanvallen in Syrië. Of hulpverleners die zijn omgekomen in Zuid-Soedan. Je leest er vast weleens over in de krant. Hoewel het gebeurt, mag het volgens de regels van het humanitair oorlogsrecht niet.

Wat is humanitair oorlogsrecht eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk?

Humanitair oorlogsrecht (HOR) gaat over oorlogsvoering en bestaat uit diverse regels. Het doel is simpel: het beperken van de schadelijke gevolgen van een gewapend conflict.

Ben je benieuwd naar de regels die gelden tijdens een gewapend conflict? De voorlichters van het Rode Kruis komen graag langs op jouw hogeschool of universiteit! Er zijn diverse mogelijkheden. We houden uiteraard rekening met de coronamaatregelen, daarom kan de voorlichting ook via een videogesprek plaatsvinden.

Vraag een gastles aan

Een HOR-voorlichter geeft bij jou in de collegezaal een presentatie over het humanitair oorlogsrecht. Met behulp van een VR-tool, filmpjes, verhalen en mooie foto’s wordt het een college om niet snel te vergeten.

Kijk een film

Bekijk samen met jouw studenten de film ‘Eye in the Sky’. Deze film brengt diverse dilemma’s uit het humanitair oorlogsrecht in beeld. Een HOR-voorlichter legt vervolgens de toepassingen van het recht uit.

Organiseer een pubquiz

Is clustermunitie verboden? En wat zijn de rechten van hulpverleners? In deze pubquiz wordt jullie kennis van het humanitair oorlogsrecht op de proef gesteld met pittige vragen. Welk team gaat er vandoor met de winst? Het is leuk om deze quiz in een café te spelen, maar een collegezaal is natuurlijk ook geschikt.

Speel een potje paintball

In dit spel ga je de strijd aan om de vlag van de tegenstander. Maar let op… je moet je wel aan de regels van het oorlogsrecht houden! Een voorlichter van het Rode Kruis legt uit wat wel en niet mag. Een bijzondere ervaring voor jou én je studenten.

Breng het humanitair oorlogsrecht naar jouw collegezaal

Geschikt voor:

Hbo en wo

Vorm:

Presentatie, filmpjes en virtual reality

Tijdsduur:

Eén lesuur

Meer informatie:

hor@redcross.nl