Dossier

Bangladesh: cyclonen, overstromingen en een migratiecrisis

Laatste update: 9 oktober 2019

De bevolking van Bangladesh krijgt ramp na ramp over zich heen. De afgelopen jaren trok de ene na de andere cycloon over het gebied. In de vluchtelingenkampen in de zuidelijke provincie Cox’s Bazar worden meer dan één miljoen mensen, gevlucht voor geweld in thuisland Myanmar, opgevangen. En afgelopen maanden kwam de moessonregen weer met bakken uit de hemel. Gevolg: grote overstromingen in 28 provincies.

Door de zware regenval en smeltwater uit de Himalaya staan in Bangladesh, maar ook in delen van Nepal en India, meer dan 6.000 dorpen onder water. Ruim 7,6 miljoenen mensen zijn dit jaar getroffen van wie velen hun oogst, huis en vee kwijt zijn. Mensen in de kwetsbare vluchtelingenkampen in de provincie Cox’s Bazar in het zuiden van Bangladesh hadden sinds juli al te maken met aardverschuivingen en overstromingen.

Het Internationale Rode Kruis biedt hulp bij de verschillende rampen die Bangladesh momenteel treffen. Er werden bijvoorbeeld zeven nationale rampenbestrijdingsteams ingezet om bewoners van de kampen in Cox’s Bazar te helpen en onze hulpverleners deelden dekzeilen, slaapmatten, touwen en gereedschap uit.

727.000

mensen vluchtten sinds augustus 2017 van Myanmar naar Bangladesh