Na Idai raakt ook cycloon Kenneth Mozambique

Laatste update: 13 september 2019

Zes maanden geleden werd het Oost-Afrikaanse land in korte tijd twee keer getroffen door natuurgeweld. Na cycloon Idai veroorzaakte ook cycloon Kenneth veel schade en enorme overstromingen.

Wegen werden geblokkeerd door rondvliegend puin en omgewaaide bomen, sommige plekken waren in de eerste week na de ramp alleen per helikopter te bereiken. Communicatie was lange tijd niet overal mogelijk, waardoor niet duidelijk werd hoe groot de ramp precies was. Nu blijkt dat door Idai en Kenneth zo’n 3,7 miljoen mensen getroffen zijn. Bijna 183.000 huizen raakten beschadigd. Daarnaast is grote schade aangericht aan belangrijke infrastructuur zoals scholen, ziekenhuizen, wegen en watersystemen.

De getroffen inwoners hebben dringend behoefte aan voedsel, schoon drinkwater en onderdak. Jij kunt ze helpen.

173.000

mensen ontvingen hulp

Mijn buren gaan me helpen met de bouwmaterialen.

Doña Ruti (62) raakte alles kwijt door de cycloon en daaropvolgende overstromingen. Haar huis van hout en golfplaten kon geen weerstand bieden aan de wind en het water. Zelfs haar keukenspullen kon ze niet veiligstellen. Nu woont ze in een tent. Het Rode Kruis heeft vanuit Beira per boot hulpgoederen naar Buzi verscheept. Ruti kreeg onder andere een nieuwe keukenset, wat gereedschap en bouwmaterialen. Een vrijwilliger van het Mozambikaanse Rode Kruis hielp haar de spullen sjouwen. “Nu kan ik mijn leven weer gaan opbouwen en mijn buren zullen me helpen met het gereedschap en de bouwmaterialen.”

Aankomend regenseizoen

Met het aankomende regenseizoen neemt de kans op malaria en diarree weer toe voor mensen die moeten overleven in gebieden die overstroomd zijn geweest. Via vervuild water kunnen ziekten makkelijk worden overgedragen en vlak na de cyclonen was er al een uitbraak van cholera. Deze is nu onder controle. Om de gezondheidsrisico’s te beperken blijft het Rode Kruis zich inzetten voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Teams van het Rode Kruis hebben geholpen om beschadigde waterpunten te repareren, latrines te bouwen en onze vrijwilligers promoten hygiëne in de lokale gemeenschappen.

Cyclonen Idai en Kenneth raakten Mozambique midden in het oogstseizoen, waardoor veel gewassen en honderdduizenden hectaren aan landbouwgrond verwoest werden. De families die afhankelijk zijn van deze oogsten, hebben nu te maken met voedseltekorten en zijn tevens hun inkomstenbron kwijtgeraakt. Zes maanden na de twee verwoestende cyclonen hebben naar schatting 1,6 miljoen mensen te maken met voedselonzekerheid. Zo’n 67.500 kinderen worden behandeld voor ondervoeding. Het Rode Kruis deelt nog steeds voedsel uit en helpt met geldbijdragen zodat mensen de komende maanden weer zelf voedsel kunnen produceren.

2,7 mln.

liter water is uitgedeeld

Humanitaire hulp

Vrijdagavond 15 maart komt cycloon Idai aan land in de Mozambikaanse havenstad Beira. De tropische storm treft naast Mozambique ook buurlanden Malawi en Zimbabwe. Hevige regenval en harde wind laten grote verwoesting achter, 90% van Beira is beschadigd of verwoest. In Mozambique komen 602 mensen om het leven, in Zimbabwe 344 en in Malawi 56.

Op 25 april raast Kenneth over de Comoren, een eilandengroep tussen Mozambique en Madagascar, om vervolgens aan land te komen in het noordelijke Cabo Delgado in Mozambique. Op de Comoren zijn 41.000 mensen getroffen en helpen teams van het Rode Kruis bij reddingsacties en met het verlenen van eerste hulp.

Voordat Mozambique wordt getroffen door Idai en Kenneth adviseert het Rode Kruis mensen te schuilen en worden hulpgoederen al zo dicht mogelijk naar het gebied gebracht. Na de cyclonen staat het water op verschillende plekken meters hoog. Hulpteams van het Rode Kruis delen tabletten uit waarmee mensen vervuild water kunnen zuiveren zodat het drinkbaar wordt. Ook worden dekzeilen uitgedeeld en zijn er opvangcentra geopend waar getroffenen terecht kunnen. Door de ramp zijn familieleden elkaar uit het oog verloren. Het Rode Kruis helpt hen bij het herstellen van contact.

15

Voor basisbenodigdheden voor een gezin van vijf personen met o.a. tandenborstels, zeep, toiletpapier en scheermesjes.

60

voor een pakket met spullen voor onderdak, zoals een dekzeil, bouwmateriaal en gereedschap.

Samen maken we een verschil

Blijf op de hoogte

X
- Enter Your Location -
- or -
×