Na Idai raakt ook cycloon Kenneth Mozambique

Laatste update: 5 juni 2019

In zes weken tijd is het Oost-Afrikaanse land twee keer getroffen door natuurgeweld. Na cycloon Idai veroorzaakte ook cycloon Kenneth veel schade. Voor het eerst in de recente geschiedenis werd Mozambique getroffen door twee zware cyclonen.

Wegen werden geblokkeerd door rondvliegend puin en omgewaaide bomen, sommige plekken waren in de eerste week na de ramp alleen per helikopter te bereiken. Communicatie was lange tijd niet overal mogelijk, waardoor niet duidelijk werd hoe groot de ramp precies was. Nu blijkt dat door cycloon Idai ruim 1,5 miljoen mensen getroffen zijn en door cycloon Kenneth meer dan 400.000 mensen.

De getroffen inwoners hebben dringend behoefte aan voedsel, schoon drinkwater en onderdak. Jij kunt ze helpen.

116.900

mensen ontvingen hulp

Mijn buren gaan me helpen met de bouwmaterialen.

Doña Ruti (62) raakte alles kwijt door de cycloon en daaropvolgende overstromingen. Haar huis van hout en golfplaten kon geen weerstand bieden aan de wind en het water. Zelfs haar keukenspullen kon ze niet veiligstellen. Nu woont ze in een tent. Het Rode Kruis heeft vanuit Beira per boot hulpgoederen naar Buzi verscheept. Ruti kreeg onder andere een nieuwe keukenset, wat gereedschap en bouwmaterialen. Een vrijwilliger van het Mozambikaanse Rode Kruis hielp haar de spullen sjouwen. “Nu kan ik mijn leven weer gaan opbouwen en mijn buren zullen me helpen met het gereedschap en de bouwmaterialen.”

Cholera breekt uit in Mozambique

Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de gezondheidsrisico’s in de getroffen delen van Mozambique. Er brak cholera uit in Beira na cycloon Idai (meer dan 6.500 gevallen) en inmiddels zijn er ook 225 gevallen van cholera gemeld in het noordelijke Cabo Delgado na cycloon Kenneth. Nu mensen moeten overleven in overstroomde gebieden, kan deze ziekte, evenals acute diarree en hepatitis, via vervuild water worden overgedragen. Ook zijn er 38.000 gevallen van malaria gemeld.

Inmiddels wordt steeds duidelijker hoe groot de gevolgen van dit  natuurgeweld zijn. Communicatie met de zwaarst getroffen gebieden in Centraal-Mozambique is verbeterd nadat cycloon Idai over raasde, maar blijft moeizaam. In het noorden van het land wordt nog steeds met man en macht gewerkt om getroffen inwoners te bereiken. Daar werden sommige kustplaatsen compleet van de kaart geveegd en waren bepaalde plekken alleen te bereiken met een helikopter.

2,2 mln.

liter water is uitgedeeld

Humanitaire hulp

Voor de aankomst van cyclonen Idai en Kenneth was het Rode Kruis al bezig met voorbereidingen: mensen werden gewaarschuwd te schuilen en hulpgoederen werden al zo dicht mogelijk naar het gebied gebracht. Na de cyclonen staat het water op verschillende plekken meters hoog. Hulpteams van het Rode Kruis delen tabletten uit waarmee mensen vervuild water kunnen zuiveren zodat het drinkbaar wordt. Ook worden dekzeilen uitgedeeld en zijn er opvangcentra geopend waar getroffenen terecht kunnen. Door de ramp zijn familieleden elkaar uit het oog verloren. Het Rode Kruis helpt hen bij het herstellen van contact met elkaar.

Vrijdagavond 15 maart kwam cycloon Idai aan land in de havenstad Beira. De tropische storm trof naast Mozambique ook buurlanden Malawi en Zimbabwe. Hevige regenval en harde wind lieten grote verwoesting achter, 90% van Beira is beschadigd of verwoest. Inmiddels zijn er 602 dodelijke slachtoffers te betreuren in Mozambique, 344 in Zimbabwe en 56 in Malawi.

Op 25 april raasde cycloon Kenneth over de Comoren, een eilandengroep tussen Mozambique en Madagascar, om vervolgens aan land te komen in het noordelijke Cabo Delgado in Mozambique. Na een eerste inventarisatie wordt gevreesd voor enorme schade. Op de Comoren zijn 41.000 mensen getroffen en hebben teams van het Rode Kruis geholpen bij reddingsacties en met het verlenen van eerste hulp.

15

Voor basisbenodigdheden voor een gezin van vijf personen met o.a. tandenborstels, zeep, toiletpapier en scheermesjes.

60

voor een pakket met spullen voor onderdak, zoals een dekzeil, bouwmateriaal en gereedschap.

Samen maken we een verschil

Blijf op de hoogte

X
- Enter Your Location -
- or -
×