Cycloon Idai zorgt voor humanitaire ramp in Mozambique

Laatste update: 9 april 2019

Vrijdagavond 15 maart 2019 komt cycloon Idai aan land in de havenstad Beira, Mozambique. Twee dagen raast de tropische storm over land en treft naast Mozambique ook buurlanden Malawi en Zimbabwe. Hevige regenval en harde wind laten een grote verwoesting achter. Vooral Beira is zwaar getroffen. 90% van de stad is beschadigd of verwoest. Zo’n 483.000 mensen raken hun huis kwijt door de ramp.

Het water staat op verschillende plekken meters hoog. Hele huizen, telefoonpalen en bomen staan compleet onder water. “Dit is de grootste ramp in de recente geschiedenis van Mozambique”, zegt Jamie LeSueur, die de hulpoperatie van het internationale Rode Kruis leidt in het land.

De getroffen inwoners hebben dringend behoefte aan voedsel, schoon drinkwater en onderdak. Jij kunt ze helpen.

247.000

liter water is gezuiverd voor consumptie

24032019-Mozambique-cycloon Idai - Amelia

Ik was zo bang.

Amelia woont in een sloppenwijk, in de buurt van havenstad Beira. Ze is wanhopig. “Mijn huis is totaal verwoest door de overstromingen en mijn man heeft zijn been verwond. Eerst dacht ik dat het gewoon een zware regenval was, tot ik realiseerde hoe groot dit uitpakte. Ik was zo bang. Ik mag nog van geluk spreken. Mijn buren zijn hun moeder en zoon verloren.”

Cholera breekt uit in Beira

Drie weken na de cycloon is nog altijd moeilijk vast te stellen hoe groot de gevolgen van deze ramp precies zijn. Communicatie blijft moeilijk met de zwaarst getroffen gebieden, wegen zijn onbegaanbaar en sommige delen van het land zijn niet te bereiken.

Inmiddels zijn er 602 dodelijke slachtoffers te betreuren en meer dan 1.600 mensen raakten gewond. Zo’n 483.000 mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd. De verwachting is dat het aantal slachtoffers zal stijgen als de volle omgang van de ramp duidelijk wordt.

Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de gezondheidsrisico’s. Inmiddels zijn er meer dan 3.500 gevallen van cholera bevestigd. Nu mensen moeten overleven in overstroomde gebieden, kan deze ziekte, evenals acute diarree en hepatitis, via vervuild water worden overgedragen. Ook vreest het Rode Kruis voor een toename van malaria.

73.000

mensen worden opgevangen in 37 centra

Humanitaire hulp

Voor de aankomst van cycloon Idai was het Rode Kruis al bezig met voorbereidingen: mensen werden gewaarschuwd te schuilen en hulpgoederen werden al zo dicht mogelijk naar het gebied gebracht.

Momenteel delen hulpteams van het Rode Kruis tabletten uit waarmee mensen vervuild water kunnen zuiveren zodat het drinkbaar wordt. Ook worden dekzeilen uitgedeeld en zijn er opvangcentra geopend waar getroffenen terecht kunnen.

Door de ramp zijn familieleden elkaar uit het oog verloren. Het Rode Kruis helpt hen bij het herstellen van contact met elkaar.

15

Voor basisbenodigdheden voor een gezin van vijf personen met o.a. tandenborstels, zeep, toiletpapier en scheermesjes.

60

voor een pakket met spullen voor onderdak, zoals een dekzeil, bouwmateriaal en gereedschap.

Samen maken we een verschil

Blijf op de hoogte

X
- Enter Your Location -
- or -
×