Dossier

Syrië: acht jaar later. Wat nu?

Laatste update: 12 maart 2019

Acht jaar na het uitbreken van de oorlog in Syrië, is er eindelijk minder geweld in het land. Met het einde van de oorlog in zicht staan Syriërs daardoor voor een keuze: op de plek blijven waar ze al jaren veilig verblijven of terug naar de plek die ze ooit thuis noemden?

Afhankelijk van humanitaire hulp

Van hun land is na acht jaar oorlog niet veel meer over. De huizen zijn zwaar beschadigd of zelfs compleet verdwenen. Mensen die voorheen zelfvoorzienend waren, zijn nu afhankelijk van humanitaire hulp. Schoon drinkwater, elektriciteit, medische zorg en onderwijs zijn er nauwelijks meer. De economie ligt in duigen en betaald werk is er amper.

Dilemma’s

De keus om wel of niet terug te keren naar huis is lastig. Zowel voor de Syriërs die naar Europa vluchtten als voor hen die in de regio opgevangen zijn of, zoals de meerderheid, in Syrië zelf. Om de dilemma’s te laten zien waar deze vluchtelingen mee worstelen maakte het Rode Kruis een interactieve video. Meer daarover lees je hier.

Hoop voor de toekomst

Naar schatting keren dit jaar anderhalf miljoen ontheemde mensen in Syrië terug naar huis. Zij durven weer naar de toekomst te kijken. Help hen hun leven weer op te bouwen. Met jouw donatie onderhouden we (mobiele) klinieken en repareren we huizen. We zorgen ook voor voedsel, medische en psychische zorg en soms een startkapitaal voor een winkeltje of landbouwbenodigdheden.

Help mee. Geef de mensen in Syrië niet alleen praktische steun, maar ook hoop voor de toekomst.

1,5 mln

ontheemde mensen in Syrië keren dit jaar naar schatting terug naar huis