Dossier

Ergste economische crisis in Syrië sinds start conflict

Laatste update: 29 juni 2020

Syrië kampt met de ergste economische crisis sinds de start van het conflict. Armoede en honger waren al de dagelijkse realiteit van miljoenen Syriërs. Nu komen daar nog eens honderdduizenden nieuwe mensen bij. De impact van de coronapandemie en maanden van financiële onrust in buurland Libanon hebben geleid tot stijgende prijzen en het instorten van de Syrische pond, met desastreuze gevolgen. Honger, armoede, gebrek aan schoon drinkwater, gebrek aan medische zorg. Niets blijft de Syriërs bespaard.

Hulp in coronatijd

Mensen in het hele land hebben meer dan ooit behoefte aan onafhankelijke humanitaire hulp. Daarom schalen we  de komende tijd de hulp in Syrië nog verder op. We gaan kwetsbare groepen ondersteunen de ergste klappen van de economische crisis op te vangen. Daarnaast gaan we door met de bestaande levensreddende hulpverlening. Denk aan het uitvoeren van spoedreparaties aan bijvoorbeeld drinkwatervoorziening, het uitdelen van voedsel en ondersteuning van de medische hulpdiensten in gemeenschappen en kampen.

Ook om het coronavirus in te dammen, hebben we de afgelopen periode extra hulp geboden:

  • transport naar ziekenhuizen van mensen die vermoedelijk besmet zijn;
  • voorlichting, huisbezoeken en telefonische ondersteuning;
  • EHBO-ers voorzien van beschermende middelen;
  • desinfecteer-operaties;
  • extra trainingen voor de vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan-vereniging.

Humanitaire hulp móét mogelijk blijven

Als gevolg van de jarenlange, intensieve gevechten zijn de vitale voorzieningen in Syrië extreem kwetsbaar. De helft van de Syrische gezondheidsfaciliteiten is niet meer of slechts gedeeltelijk functioneel. Twee miljoen kinderen kunnen niet naar school. Eén op de twee Syriërs is ontheemd geraakt. Vluchtelingen zijn zowel naar het buitenland als binnen de eigen landsgrenzen gevlucht. De staat van het land schetst een donker toekomst-scenario.

“In heel Syrië zijn de humanitaire noden immens, we proberen aan de noden tegemoet te komen in deze ongelofelijk complexe situatie. Er móét ruimte blijven voor humanitaire hulp”, aldus Fabrizio Carboni, hoofd het Internationale Rode Kruis in de regio.

Het Rode Kruis roept alle betrokkenen van het conflict dringend op zich te houden aan het humanitair oorlogsrecht en toegang te verlenen aan hulpverleners. Hulpverleners mogen nooit doelwit zijn en moeten altijd hun neutrale, onafhankelijke en onpartijdige hulp kunnen verlenen. De noodlijdende bevolking heeft deze hulp nu harder nodig dan ooit.

Dilemma’s

Nieuwe escalaties van geweld stelt mensen voor een dilemma: in Syrië blijven – met alle mogelijke gevolgen van dien – of op zoek gaan naar veiligheid.

Veel Syriërs vluchtten de afgelopen jaren naar Europa, maar de meerderheid bleef in Syrië zelf of wordt in de regio (o.a. in Libanon, Turkije, Jordanië) opgevangen. Om de dilemma’s van Syrische vluchtelingen te laten zien maakte het Rode Kruis een interactieve video. Meer daarover lees je hier.

Meer hulp nodig door coronacrisis

In het gehele land verstrekt het Rode Kruis voedsel, medische en psychosociale zorg. Ook onderhouden we (mobiele) klinieken. Nieuwe escalaties in het begin van dit jaar en de daaropvolgende coronapandemie schaden opnieuw de bevolking. En de Syriërs hadden het al zwaar. Meer hulp is dus nodig.

Help mee! Doneer voor de mensen in Syrië. Daarmee geef je hen praktische steun in de vorm van eerste levensbehoeften, maar ook hoop voor de toekomst. Geef op Giro 7244 (IBAN NL19 INGB 0000 0072 44).

11,7 mln

mensen in Syrië hebben humanitaire hulp nodig