Voorlichtingsmiddelen coronavirus en hitte

Voorlichtings-middelen coronavirus en hitte

In lijn met de richtlijnen van het RIVM en de WHO heeft het Rode Kruis posters ontwikkeld met de belangrijkste tips rondom het coronavirus en aanhoudende hitte.

Deze posters bieden informatie over hoe mensen zichzelf en anderen kunnen beschermen én doen een beroep op mensen om ook te zorgen voor de meer kwetsbare mensen.

De informatie op de posters is voor iedereen relevant, dus ook voor jou!

Meer tips om jezelf en een ander tegen hitte te beschermen?

Veel gesteelde vragen coronavirus en hitte

Waarom is hitte een probleem?

Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor bepaalde groepen. Met name ouderen, mensen in zorghuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn risicogroepen. Deze mensen kunnen de hitte niet goed aan. Ze krijgen gezondheidsproblemen door de warmte en de kwaliteit van leven gaat achteruit.

Tevens is uit onderzoek gebleken dat er in Nederland elk jaar extra sterfgevallen zijn tijdens perioden van aanhoudende hitte. Het CBS heeft berekend dat er in 2010, tijdens de laatste periode van aanhoudend warm weer, naar schatting 500 mensen meer zijn overleden dan normaal.

(Bron: RIVM)

Welke mensen zijn het meest kwetsbaar voor zowel hittestress als COVID-19?

Er is grote overlap in de risicogroepen voor COVID-19 en hitte. Het gaat hierbij met name om:
• Ouderen (>70 jaar);
• Mensen met een chronische ziekte zoals hart- en/of luchtweg aandoeningen, suikerziekte en nieraandoeningen;
• Mensen met overgewicht;
• Dak- en thuislozen

(Bron: RIVM)

Mag je eigenlijk wel of geen raam open zetten ivm corona?

Zeker wel. Goed ventileren is juist belangrijk.

Met hitte is het wel belangrijk om je huis zo koel mogelijk te houden. Op het moment dat het buiten warmer wordt dan binnen, is het verstandiger je raam te sluiten. Als het dan ’s avonds afkoelt, is het wel verstandig om zo snel mogelijk weer het raam open te zetten.

Waarom is ventilatie belangrijk?

Continue ventilatie, 24 uur per dag, is belangrijk voor het verversen van de lucht en draagt bij aan een prettig en gezond binnenklimaat. Ook tijdens hitte en ook tijdens COVID-19. Door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten zorg je voor continue ventilatie. Door ramen en/of deuren te openen als het buiten koeler is dan binnen, kan er extra geventileerd worden. Ventileer ook de slaapkamer.

(Bron: RIVM)

Samen maken we een verschil

Blijf op de hoogte

X
- Enter Your Location -
- or -
×