Voorlichtingsmiddelen coronavirus en hitte

Voorlichtings-middelen coronavirus en hitte

Het Rode Kruis heeft posters ontwikkeld met de belangrijkste tips rondom het coronavirus en aanhoudende hitte. Deze zijn in lijn met de richtlijnen van het RIVM en de WHO.

Deze posters bieden informatie over hoe mensen zichzelf en anderen kunnen beschermen en vragen iedereen om ook te zorgen voor kwetsbare mensen. De informatie op de posters is voor iedereen relevant, dus ook voor jou!

Meer tips om jezelf en een ander tegen hitte te beschermen?

Veelgestelde vragen over corona en hitte

Waarom is hitte een probleem?

Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor bepaalde groepen. Met name ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn risicogroepen. Zij kunnen gezondheidsproblemen krijgen door de warmte en de kwaliteit van leven gaat achteruit. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat er in Nederland elk jaar extra sterfgevallen zijn tijdens perioden van aanhoudende hitte.

(Bron: RIVM)

Welke mensen zijn het meest kwetsbaar voor hittestress en COVID-19?

Er is grote overlap in de risicogroepen voor COVID-19 en hitte. Het gaat hierbij met name om:
• Ouderen (>70 jaar)
• Mensen met een chronische ziekte, zoals hart- of luchtwegaandoeningen, suikerziekte en nieraandoeningen
• Mensen met overgewicht
• Dak- en thuislozen

(Bron: RIVM)

Mag je eigenlijk wel of geen raam openzetten in verband met corona?

Ramen mogen gewoon open, goed ventileren is juist belangrijk. Met hitte is het belangrijk om je huis zo koel mogelijk te houden. Op het moment dat het buiten warmer wordt dan binnen, is het verstandiger je raam te sluiten. Als het dan ’s avonds afkoelt, is het verstandig om zo snel mogelijk weer het raam open te zetten.

Waarom is ventilatie belangrijk?

Continue ventilatie, 24 uur per dag, is belangrijk voor het verversen van de lucht en draagt bij aan een prettig en gezond binnenklimaat. Ook tijdens hitte en de coronapandemie. Door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten, zorg je voor continue ventilatie. Door ramen en deuren te openen als het buiten koeler is dan binnen, kan je extra ventileren. Vergeet niet om ook de slaapkamer te ventileren.

(Bron: RIVM)

Samen maken we een verschil

Blijf op de hoogte

X
- Enter Your Location -
- or -
×