Drenthe
Word vrijwilliger Doneer

Gienus Eising uit Gieten is zestig jaar lid van het Rode Kruis

Geplaatst op 02 maart 2022

Foto: Mart Bron

De datum van 27 maart staat rood omcirkeld in de agenda van Gienus Eising. De 87-jarige inwoner van Gieten is dan precies zestig jaar lid van het Rode Kruis.

De voormalige medewerker van het inmiddels gesloten Hotel Braams weet nog steeds van aanpakken – hij is beslist geen papieren lid -, maar heeft besloten om na zes decennia het uniform in te leveren. „Ik kijk terug op een fantastische periode en ik voel me nog hartstikke goed, maar je moet een keer de beslissing nemen om te stoppen. Zestig jaar lidmaatschap is dan vind ik persoonlijk een mooi moment. Ik draag het uniform nog één keer voor de foto.”

Lid van het eerste uur

Eising is lid van het eerste uur van het Rode Kruis in zijn woonplaats en kreeg 10 jaar geleden een Koninklijke onderscheiding opgespeld. „De afdeling is destijds opgericht door huisarts Van der Blij, hij was ook de eerste commandant. In de loop der jaren heb ik als vrijwilliger van het Rode Kruis op uiteenlopende locaties werkzaamheden verricht. Van muziekfeesten tot sportevenementen als bijvoorbeeld het veldrijden in Gieten en de TT in Assen. Ik was ook voor hulpverlening aanwezig bij de gijzelingen in Wijster, Bovensmilde en De Punt. Dat was een heftige periode.”

LOTUS

Eising stopt dan als vrijwilliger van het Rode Kruis, hij blijft wel actief voor LOTUS, de Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers. „Dat doe ik al 46 jaar met heel veel plezier, daar ga ik mee door. Gemiddeld ben ik twee, drie keer per week op stap om als ‘slachtoffer’ een bijdrage te leveren. Ik heb veel verschillende rollen gespeeld. Tijdens opleidingen, trainingen en examens van bijvoorbeeld E.H.B.O. cursisten, maar ook tijdens rampenoefeningen van brandweer, politie en leger en in ziekenhuizen en andere openbare gebouwen.”

Hercules vliegtuig

„Je maakt bijzondere ervaringen mee”, vervolgt Eising. „We zijn een keer met een groep LOTUS-medewerkers van het vliegveld in Leeuwarden met een Hercules vliegtuig naar de vliegbasis Volkel vervoerd om deel te nemen aan een grote internationale militaire oefening en ook heb ik met een splinternieuwe reddingsboot op de Waddenzee gevaren. ‘s Nachts in het pikkedonker met een snelheid van 60 kilometer per uur.”

Onderkoeld

Een LOTUS-bijdrage aan een militaire oefening in Marnehuizen gaat Eising niet gauw vergeten. „Ik was ‘ernstig verbrand’ en lag op hulp te wachten. Bijna zonder kleding en met een temperatuur van hooguit twee graden boven nul. De soldaten goten water uit de veldlessen over me heen. Ik bleef in mijn rol met achteraf gezien verstrekkende gevolgen. Ik raakte uiteindelijk zwaar onderkoeld met een temperatuur van rond de 35.2 graden. Met een infuus en vijf warme dekens hebben ze me weer opgelapt.”

Meest recente berichten