Drenthe
Word vrijwilliger Doneer

Een kijkje bij de Ready2Help ondersteuning bij COA noodopvang

Geplaatst op 16 november 2023

U kent de TV beelden nog wel, hoe asielzoekers in groten getale voor de hekken van het aanmeldcentrum in Ter Apel staan en liggen. Om te voorkomen dat dit weer gaat gebeuren heeft het COA een wachtkamer voor dit aanmeldcentrum ingericht in de TT Expohal in Assen. In dit centrum kunnen maximaal 550 mensen onderdak krijgen voor enkele dagen, in afwachting van hun aanmelding in Ter Apel. Dagelijks variƫren de aantallen van enkele honderden tot een volle bak, waarbij de herkomst ook bijzonder divers is. De ene dag zie je veel gezinnen, dan weer veel alleenreizende jongeren, uit alle denkbare taalgebieden.

Voor deze bijzondere noodopvang heeft het COA de Ready 2 Help vrijwilligers gevraagd bijstand te verlenen, in het bijzonder bij het uitdelen van warme maaltijden. Begin juli is het Rode Kruis hier mee begonnen door er een Ready 2 Help (R2H) project van te maken, waarbij er per dienst twee R2H vrijwilligers, onder leiding van een Rode Kruis Teamleider, worden ingezet. Ondanks de lange doorloop van het project, voorlopig tot eind dit jaar, lukt het nog steeds de roosters redelijk gevuld te houden (af en toe wel met hangen en wurgen). Dit dankzij de R2H vrijwilligers, maar vooral ook dankzij de Teamleiders uit onze eigen gelederen. De te kleine groep van onze vrijwilligers houdt stug vol, maar hier zouden we wel wat versterking kunnen gebruiken.

De ingezette vrijwilligers ervaren de hulp die er wordt geboden als nuttig en over het algemeen gezellig. Het is een bijstand onder bijzondere omstandigheden, waarbij er elke dag weer een nieuwe waarheid is, en daardoor ook wel eens verrassingen.

De vraag die we wel eens horen, waarom doet het Rode Kruis deze inzet, is goed te beantwoorden. Het is bij uitstek een Noodhulp inzet, ook al is het planmatig. De toegevoegde waarde van het Rode Kruis zit in de herkenbaarheid als bekende en neutrale hulpverleners, juist voor deze asielzoekers die nieuw en totaal onbekend zijn bij binnenkomst in ons land. Gelukkig is het niet vaak nodig dat we onze Rode Kruis invloed moeten inzetten.

Voor ons als Rode Kruis organisatie is het van belang dat we aangehaakt zijn bij dit soort hulpverlening, om in beeld te blijven en ervaring op te blijven doen voor omstandigheden waarbij onze hulp nadrukkelijk gewenst is. Denk hierbij onder andere ook aan de onmenselijke omstandigheden eerder in Ter Apel waarbij het Rode Kruis heeft ingegrepen.

Dagelijks zien we op TV hoe belangrijk het is dat een organisatie als het Rode Kruis puur onpartijdig hulp blijft verlenen, daar waar mensen in de problemen komen en hulp nodig hebben. Wat het Rode Kruis nu in Assen doet is daarbij vergeleken maar een peulenschilletje. Maar we zijn er wel en we leren er dagelijks van.

Zou jij het wat vinden om Ready 2 Help vrijwilliger te worden? Neem een kijkje op deze site!

Roelof Bult

Coƶrdinerend Teamleider R2H

Meest recente berichten