Drenthe
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis blikt terug op de Drenthe 200 en bereidt zich voor op de Bartje 200

Geplaatst op 16 maart 2023

In december was het eindelijk weer zover; onze Rode Kruisers mochten er weer samen tegenaan bij de Drenthe 200; een 200 kilometer lange mountainbike marathon dwars door de Drentse natuur. Het was de eerste keer na twee jaar annulering van het evenement wegens Corona-maatregelen. Ook dit jaar waren zo’n 70 evenementenhulpverleners van het Rode Kruis aanwezig op verschillende EHBO-locaties.

De Drenthe 200 is het laatste grote evenement van het jaar in de regio en heeft dit jaar weer zo’n 70 evenementenhulpverleners op de been gebracht. Naast de 49 vrijwilligers in de basisbezetting op de 5 vaste posten en 3 mobiele posten, zijn er 10 vrijwilligers actief geweest voor de verbindingsondersteuning en 2 voor logistiek. Het bijzondere bij de inzet was de grote hoeveelheid deelnemende hulpverleners in opleiding, zowel nieuwe collega’s (7 stagiairs) als 3 ervaren hulpverleners die zijn opgeleid voor inzetcoördinator.

Bijzonder aan deze editie van de Drenthe 200 was het onvoorspelbare weer. Een week voor het evenement was het behoorlijk winters weer. Het vooruitzicht was dan ook een een inzet met vorst en sneeuw. Een paar dagen voor de inzet sloeg het weer om, en zo begonnen we de dag met storm en regen. Ondanks het stuimige weer zijn er meer de 1200 deelnemers gestart. Het parcours was bijzonder zwaar door de modder op de paden, waardoor er nog een flink aantal deelnemers vroegtijdig afstapten. In de loop van de dag is het weer meegevallen waardoor de meeste doorzetters zonder ongemakken de finish hebben gehaald. Onze hulpverleners stonden op verschillende locaties klaar om slachtoffers op te vangen. Ook ons bike-team was aanwezig om, indien nodig, op de route hulp te verlenen.

Tijdens dit soort grootschalige evenementen worden ook onze vrijwilligers van de verbindingsdienst ingezet. Zij zijn verantwoordelijk voor alle communicatie tijdens het evenement, ook in geval van calamiteiten. Ook voor hen was het evenement een bijzondere uitdaging. Door de grote afstanden van het evenement hebben de digitale portofoons een dichter netwerk van steunzenders nodig, waardoor deze inzet het grootste netwerk van steunzenders heeft gehad die ooit is opgebouwd in het land. Zonder dit portofoonnetwerk en centrale meldkamer is een inzet als de Drenthe 200 niet mogelijk.

Van de alle ingezette vrijwilligers heeft meer dan de helft een evaluatie ingevuld. Zij geven de inzet een 8,3 gemiddeld. Al met al een heel positief resultaat, waar zowel de organisatie als het Rode Kruis met trots op terugkijkt. Ook kwamen er uit de evaluatie een aantal aanbevelingen waar we rekening mee gaan houden bij de volgende editie en ook meenemen in de voorbereidingen voor de Bartje 200.

De Bartje 200 is de zomerse variant van de Drenthe 200. Deze editie van de Bartje 200 wordt dit jaar voor het eerst gehouden op de derde zaterdag van juni (17 juni), in plaats van op de vertrouwde zondag (Vaderdag). Daarnaast gaat de organisatie dit jaar voor het eerst een tour maken van 100 kilometer, naast de standaard van 200 kilometer. Hiervoor is een tweede startperiode. Voor het Rode Kruis betekent dit dat we extra inzet moeten organiseren. Mogelijk gaan we extra vaste posten inrichten. Het aantal aangemelde deelnemers is inmiddels al meer dan 2000, waarbij de verwachting is dat het deelnemersaantal van 2500 aangetikt zal worden.

Vrijwilliger worden bij het Rode Kruis? Kijk dan op onze vacature pagina www.rodekruis.nl/drenthe/vacatures/

Meest recente berichten