Drenthe
Word vrijwilliger Doneer

Noodhulpteam Noord

Als de professionele hulpverleningsdiensten het nodig vinden, kunnen zij assistentie krijgen van speciaal hiervoor opgeleide Rode Kruisvrijwilligers. Deze vrijwilligers zitten in zogeheten noodhulp-teams. Ze kunnen binnen een half uur ter plekke zijn om het ambulancepersoneel of de brandweermensen te helpen.

Dit doen de noodhulpteams van het Rode Kruis

  • Komen in actie bij grote ongevallen en rampen
  • Werken samen met ambulancepersoneel en andere medische professionals
  • Zorgen voor het inrichten van de opvanglocatie Voeren eerste hulp handelingen uit
  • Signaleren letsels en aandoeningen waarvoor medische professionals geraadpleegd moeten worden en verwijzen door
  • Begeleiden slachtoffers van de opvanglocatie naar het gemeentelijk opvangcentrum.

Alarmering vrijwilligers Rode Kruis

De Rode Kruis vrijwilligers van het Noodhulpteam (NHT) zullen worden gealarmeerd door een tweeweg pieper, zodat de teamleider en de meldkamer weten of een NHT ook compleet inzetbaar zal zijn. De opkomst locaties (flex-UGS) verschillen en zijn zo gesitueerd dat de vrijwilligers deze makkelijk kunnen bereiken, maar ook dat het NHT-voertuig daar binnen een half uur aanwezig kan zijn. Vanaf de flex-UGS zal het team richting de ramp/ongevalslocatie.

T3 (lichtgewonden) verzorglocatie

Tijdens een ongeval wordt er gekeken wie er zwaargewond (T1) middelmatig gewond (T2) en lichtgewond (T3) zijn. Dit wordt gedaan door de ambulancezorg (zorgprofessional). Hieronder is duidelijk weergegeven hoe dit in zijn werk gaat. De aansturing in de T3 verzorglocatie ook wel T3 behandelcentrum genoemd gaat via de OVDG, teamleider NHT en de taakverantwoordelijke secundaire triage (ambulance).

Materiaal

Het materiaal van de Noodhulpteams bestaat uit een T5 bus met verschillende EHBO tassen en een tent.

Inzet (criteria)

Hieronder staan de basis uitgewerkte inzetcriteria. Dit kan per regio/ locatie variëren en kan per ongeval verschillen. Bij code 30 zal standaard ook het Noodhulpteam worden gealarmeerd.

Contact

Noodhulpteam Noord is een samenwerking tussen de Rode Kruis Noodhulpteams Drenthe en Groningen.
Neem voor informatie contact met ons op

Meest recente berichten

Bevolkingszorg

26 juli 2024

Je moet er niet aan denken, maar het kan je altijd gebeuren. Als je iets overkomt, dan staan de vrijwilligers van de bevolkingszorg van het Rode Kruis voor je klaar. Of het nu gaat om opvang van geëvacueerden of directe noodhulp.

Lees meer