Drenthe
Word vrijwilliger Doneer

Slachtoffers van mensenhandel bijstaan

Geplaatst op 05 september 2019

Mensenhandel heeft als bekendste vormen gedwongen prostitutie en arbeidsuitbuiting.

Jaarlijks doen honderden getroffenen in Nederland aangifte van mensenhandel. Vervolgens komt er veel op hen af. Ze krijgen te maken met het politieonderzoek en proberen hun leven opnieuw op te bouwen. Mensen van buiten Europa (waar OSM zich op richt) zijn extra kwetsbaar door het meestal ontbreken van een sociaal netwerk, hun onzekere verblijfsstatus en taalproblemen. In Utrecht, Groningen, Rotterdam en nu ook in Drenthe begeleiden Rode Kruis vrijwilligers buitenlandse slachtoffers één op één tijdens de procedures voor een verblijfsvergunning gekoppeld aan hun situatie. Ondersteuning van slachtoffers mensenhandel gebeurt op verzoek van de organisatie die hun begeleid.

Juridisch-praktische taken

De speciaal getrainde vrijwilligers leggen de procedures en documenten uit aan hun cliënt, helpen met het verkrijgen van een paspoort, assisteren bij dossieropbouw en verwijzen door naar passende andere hulpverlening, zoals Tracing of assistentie van andere organisaties. De neutrale en onpartijdige werkwijze van het Rode Kruis maakt dat slachtoffers van mensenhandel vertrouwen kunnen opbouwen. De hulp van het Rode Kruis geeft (vaak getraumatiseerde) cliënten het gevoel dat ze er niet alleen voor staan en bevordert hun weerbaarheid.

Meest recente berichten

Goed Voorbereid

5 januari 2021

In een noodsituatie kan iedereen de hulp van een ander gebruiken. Het Rode Kruis helpt jou en de ander je voor te bereiden zodat je weet wat je moet doen...

Lees meer