Word vrijwilliger Doneer

Een aanslag

Je hoopt het natuurlijk nooit mee te maken, maar stel je voor dat je in een terroristische aanslag belandt. Het verlenen van eerste hulp aan de slachtoffers kan het verschil tussen leven en dood betekenen. Ben je zelf in veiligheid? Volg deze tips op bij het verlenen van eerste hulp na een aanslag.

Zelf veilig? Help slachtoffers

 • Tel tot 10
  Het is normaal dat je stress ervaart als je plotseling hulp moet bieden in een noodsituatie. Toch is het belangrijk om je emoties onder controle te krijgen en te houden. Adem diep in en orden je gedachten. Handel niet voordat je weet wat je moet doen. Bel eventueel 112 zodat de centralist je instructies kan geven.
 • Zorg dat je zelf veilig bent
  Verleen alleen hulp als dat veilig kan. Je eigen veiligheid komt altijd op de eerste plaats. Zo voorkom dat er (meer) slachtoffers vallen. Als je niet zonder risico hulp kunt bieden, zoals bij een brandend gebouw, bel dan direct 112. Wacht op een veilige afstand op de komst van de professionele hulpdiensten.
 • Breng het slachtoffer in veiligheid
  Als je zelf veilig bent en je bent in staat om veilig in actie te komen, help dan de slachtoffers. Verplaats een slachtoffer alleen als de plaats waar het slachtoffer zich bevindt gevaarlijk is, dus alleen als het slachtoffer risico loopt op extra letsel en er geen mogelijkheid is om hem op die plaats zelf tegen die gevaren te beschermen.
 • Beoordeel de toestand van het slachtoffer
  Slachtoffers met ernstige verwondingen geef je voorrang. De eerste minuten na een aanslag kunnen het verschil maken tussen leven en dood, snel oordelen is dus noodzakelijk.
 • Bel 112
  Geef duidelijk aan waar je bent en wat de situatie is.
 • Verleen eerste hulp
  Blijf wel in de gaten houden of je zelf veilig bent. Als je zelf gewond raakt, kun je een ander niet helpen.

Overweldigd? Download de gratis EHBO-app

Bang dat je deze informatie niet voor de geest kunt halen als het er echt toe doet? Download onze gratis EHBO-app. Dan heb je altijd (ook zonder internet) al onze EHBO-instructies in je broekzak.

Bewusteloosheid (ademt niet)

Het slachtoffer reageert niet op aanraken of schudden en ademt niet.

Bewusteloosheid (ademt wel)

Het slachtoffer reageert niet op aanraken of schudden maar ademt normaal.

Hevige bloeding

Het slachtoffer bloedt en het bloeden stopt niet.

Shock

Het slachtoffer voelt zich slap en ziet er bleek of ziek uit. Soms is de persoon in shock onrustig en angstig. Hij kan ook bewusteloos raken.

Hoofdletsel

Letsel aan het hoofd kan zorgen voor hoofdpijn, verwardheid, misselijkheid, evenwichtsproblemen, duizeligheid en dubbel of slecht zien. Het slachtoffer kan slecht aanspreekbaar zijn, bewusteloos raken of stuiptrekkingen hebben.

Brandwonden

Het slachtoffer heeft een pijnlijke, gezwollen rode, witte of zwarte huid. Blaren kunnen ook voorkomen.

Meest recente berichten