Zo verklein je de kans op oververhitting tijdens het sporten
Wist jij dat het helemaal geen 35 graden hoeft te zijn om oververhit te raken? Ook bij minder warm weer kan je lichaamstemperatuur hoog oplopen.
Oververhitting kan leiden tot hitte-uitputting en zelfs een hitte-beroerte. Om dat soort ernstige situaties te voorkomen is een goede voorbereiding essentieel. Nog belangrijker: ken je eigen grenzen en stop als je lichaam het laat afweten.
Met deze tips houd je hoofd en vooral je lijf koel tot aan de finish.
3, 2, 1… start!
Als je graag intensief sport, bestaat de kans dat je ook weleens aan een evenement meedoet. Een hardloopwedstrijd bijvoorbeeld. Een goede voorbereiding bestaat behalve uit intensieve training ook uit het ter harte nemen van de volgende tips:
- Start niet te snel en laat je lichaam goed wennen aan de warmte.
- Pas je tempo aan en luister goed naar je lichaam.
- Blijf goed drinken.
- Drink ook grote slokken per keer, want met kleine slokjes wordt de maag minder goed geprikkeld voor de spijsvertering.
- Naast goed drinken, is eten ook belangrijk. Zorg dat je voldoende suikers en zouten binnenkrijgt.
- Rust en slaap de dagen voor het evenement voldoende. Zo sta je fit aan de start!
548
sportevenementen zijn er jaarlijks in Nederland
Hardlopen wanneer het heet is
Als de temperatuur buiten hoog is, wordt sporten nog zwaarder. Hitte zorgt ervoor dat je niet voldoende warmte kunt afvoeren. Ook een hoge luchtvochtigheid vormt een risico omdat je zweet dan niet goed kan verdampen en dat vergroot de kans op hitteletsel. Voldoende drinken is dus het devies, maar wat kan je nog meer doen?
- Doe luchtige en ‘ademende’ kleding aan. Dat zorgt dat je zweet makkelijk kan verdampen. Belangrijk, want anders raak je je overtollige lichaamswarmte niet kwijt.
- Blijf lekker koel tijdens het sporten door water over je hoofd te gooien, je shirt nat te maken of een natte handdoek in je nek te leggen.
Wat als het niet goed gaat…
Stel: je doet mee aan een hardloopevenement en je bent lekker bezig. Je drinkt genoeg onderweg en je pakt elke spons aan die je kan krijgen. Maar dan begin je moe te worden. Je wordt vaker ingehaald maar je gaat gewoon door. Nog een klein stukje, je bent er bijna dus even doorzetten, toch?
Dat is exact het moment dat de kans op oververhitting groot is. Wanneer je hartslag te lang erg hoog is en je lichaamstemperatuur boven de 40 graden komt, kun je een hitteberoerte krijgen.
Helaas voel je dit niet aankomen. Je denkt: ‘dit overkomt mij niet’. Daarom is het zo belangrijk om de signalen op tijd te herkennen en zo snel mogelijk hulp te vragen bij de dichtstbijzijnde EHBO-post.
Mogelijke signalen van een hitteberoerte:
- bonkende hoofdpijn
- concentratieverlies
- spierkrampen over hele lichaam
- hevige vermoeidheid
- overtollig zweten
- bleek zien
- opmerkelijk gedrag
- verlies van bewustzijn
- stoppen met zweten
- moeizame ademhaling
Merk je aan iemand anders dat hij of zij de signalen hierboven vertoont, bel dan meteen 1-1-2. Zorg dat hun lichaamstemperatuur snel gaat dalen. Dek het slachtoffer nooit af, maar zorg voor schaduw of een koele plek.
41
procent van de Nederlandse sporters weet niet dat je ook oververhit kan raken wanneer het minder warm is