Flevoland
Word vrijwilliger Doneer

Chauffeur Zittend Vervoer (vrijwillig)

Geplaatst op 01 juli 2022

Het Nederlandse Rode Kruis helpt mensen in nood, om de hoek en ver weg, vanuit ons hart en met de mouwen opgestroopt, dát is waar wij voor staan. Wij doen dit met vele vrijwilligers die zich dagelijks inzetten. Helden die een stap vooruit zetten als het spannend wordt. Die de schouders eronder zetten als het nodig is. Zodat in tijden van nood niemand alleen staat. Ook internationaal bieden wij mensen in nood, die kwetsbaar zijn of slachtoffer van een natuurramp of crisis, integrale humanitaire hulp.

In Nederland is het Rode Kruis ingedeeld in 23 districten. Voor het district Flevoland zoeken wij een

Chauffeur Zittend Vervoer (vrijwillig)


Als chauffeur zittend vervoer begeleid je samen met je collega een hulpvrager. Dit kan bijvoorbeeld van of naar een instelling zijn, naar een teststraat of vanuit een instelling naar huis. Soms is het op en neer, soms een enkele reis, maar het kan ook zijn dat je tussen het vervoer meegaat naar een afspraak. Het gaat hierbij altijd om mensen die zittend vervoerd kunnen worden, niet zelfstandig kunnen reizen en geen andere mogelijkheden hebben voor vervoer waar ze op terug kunnen vallen. De primaire taak die je hebt is het begeleiden van de persoon, het voertuig besturen is onderdeel van deze functie. Dit vervoer gebeurt met Rode Kruis bussen. Tijdens het vervoer is er speciale aandacht voor het comfort en de gemoedstoestand van de hulpvrager.

Wat ga je doen?
· Ons motto is dat we mensen begeleiden ‘van stoel tot stoel’. Daarbij gaan we een stap verder dan bijvoorbeeld een taxi. Dit betekent voor jou als chauffeur dat je mensen ook helpt met bijvoorbeeld het opstaan uit de stoel en ze netjes achterlaat op de bestemming.
· Tijdens het vervoer is er aandacht voor de hulpvrager als persoon. Je bent alert op behoeften en wensen m.b.t. comfort, mentale ondersteuning en de mate van gewenste interactie.
· De aard van dit werk betekent, dat je regelmatig naast de hulpvrager ook persoonlijke begeleiders (mantelzorgers) vervoert. De begeleiding die je biedt is gericht op de hulpvrager maar menselijkheid en service is ook voor hen zeker het uitgangspunt.
· Je werkt met werkinstructies en protocollen. Denk aan wijze van vervoer, hygiënisch werken en gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze protocollen en werkinstructies zijn van belang om de veiligheid van de hulpvrager maar ook die van jou en je collega te garanderen en de kwaliteit van hulpverlening te waarborgen.
· Je handelt de administratie taken met betrekking tot iedere rit af.

Wat vragen we van jou?
· Uitgebreide EHBO (of vergelijkbaar gecertificeerd conform niveau 1 Veldnorm evenementenzorg)
Of bereid deze te halen via het Rode Kruis
· Rijbewijs B, liefst behaald in een auto met koppelingspedaal (dus geen automaat). Op deze manier kan gegarandeerd worden dat de chauffeur in ieder voertuig van Begeleid Vervoer kan rijden. Een automaat rijbewijs wordt dus afgeraden, al blijft de uiteindelijke keuze in het district liggen.
· Je hebt de training Communiceren met portofoon en mobilofoon (of vergelijkbaar) gevolgd.
Of bereid deze te halen via het Rode Kruis
· Je bent gewend te werken met digitale informatiesystemen (ICT vaardig).
· Ervaring in het vervoeren van personen is een pré

Voor deze functie bestaat een verplichte interne training: Als chauffeur word je geïnstrueerd en getraind in de protocollen waarmee je werkt. Patiëntveiligheid en rijtechnieken is onderdeel van de scholing. De scholing wordt afgesloten met een assessment. Training-on-the-job is onderdeel van dit traject. Je zult enerzijds meer PMO BV – functieprofiel chauffeur zittend vervoer V1.0 leren over het voertuig en de hulpmiddelen waarmee je werkt, anderzijds is er aandacht voor de begeleiderskant van de functie in dit traject

Aanvullende informatie
· Voor deze inzet is een VOG vereist.
· Het is niet mogelijk alleen als chauffeur ingezet te worden, begeleiding is altijd onderdeel van het werk.
· Het kan zijn dat je mensen begeleidt tijdens een afspraak. Daar gaat het niet om daadwerkelijk bij het gesprek aanwezig te zijn, maar ook hierin zorgdragen voor dat iemand bijvoorbeeld comfortabel in de stoel bij de arts kan zitten.
· Vervoeren van COVID-verdachte of besmette mensen is onderdeel van het werk. Dan draag je persoonlijke beschermingsmiddelen.
· Voor deze functie bestaat een verplichte interne training: Als chauffeur word je geïnstrueerd en getraind in de protocollen waarmee je werkt. Patiëntveiligheid en rijtechnieken is onderdeel van de scholing. De scholing wordt afgesloten met een assessment. Training-on-the-job is onderdeel van dit traject. Je zult enerzijds meer PMO BV – functieprofiel chauffeur zittend vervoer V1.0 leren over het voertuig en de hulpmiddelen waarmee je werkt, anderzijds is er aandacht voor de begeleiderskant van de functie in dit traject

Wat bieden wij?
· Een uitdagende vrijwilligersfunctie in een enthousiast team met veel vrijheid om deze rol naar eigen inzicht en ervaring vorm te geven;
· De mogelijkheid bestaat om te participeren in cursussen en trainingen;
· Gemaakte (reis)kosten worden vergoed.

Geïnteresseerd?
Volg je hart en reageer nu op deze vacature via de knop ‘Solliciteer nu’. Vertel meer over jezelf en motivatie. We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor deze specifieke sollicitatieprocedure. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Pascal Toledo, ptoledo@redcross.nl

Diversiteit en gelijke kansen: dat vinden wij heel belangrijk. Daarom ontvangen we graag jouw sollicitatie, als je voldoet aan onze wensen. Ongeacht je achtergrond, geslacht/gender, beperking, seksuele oriëntatie, religie/overtuiging of leeftijd.


Het Rode Kruis, dat zijn we allemaal. Met elkaar zijn we een wereldwijd netwerk van mensen. Een collectief dat samenwerkt met een doel: mensen in nood helpen. Zonder vrijwilligers is het Rode Kruis nergens. Als vrijwilliger sta jij er wanneer dat nodig is, want in tijden van nood staat niemand alleen.

Meest recente berichten