Flevoland
Word vrijwilliger Doneer

Diversity Month: een kleurrijke oktober bij het Rode Kruis 

Geplaatst op 31 oktober 2023

Wist je dat het in oktober Diversity Month was bij het Rode Kruis? Dit is de extended version van wat we vroeger kenden als de Diversity Day. Waarom uitrekken tot een hele maand? Simpel: omdat één dag niet genoeg is om de enorme diversiteit binnen het Rode Kruis in de schijnwerpers te zetten. Een maand gaf ons de kans om te vieren op een manier die past bij elk district binnen het Rode Kruis.   

Wat houdt diversiteit en inclusie in? 

Bij het Rode Kruis vinden we diversiteit en inclusie belangrijk. Diversiteit gaat over het erkennen en waarderen van ieders unieke kwaliteiten, zoals leeftijd, gender-identiteit, culturele afkomst en nog veel meer. Inclusie gaat een stap verder: het zorgt ervoor dat iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Je kunt het je zó voorstellen: diversiteit is dat je uitgenodigd bent voor het feest, en inclusie is dat je ook gevraagd wordt om te dansen. 

De aanpak 

Op 3 oktober was de officiële kick-off op het hoofdkantoor in Den Haag, maar de hele maand oktober was gevuld met activiteiten in de districten. Het doel? Elkaars verschillen niet alleen zien maar ook vieren, het bewustzijn over diversiteit en inclusie vergroten en, waar mogelijk, een dialoog opstarten om ons begrip voor elkaar te verbeteren. 

Nadia Persad (links) organiseerde de Vrijwilligers Bedankdag, inclusief internationale versnaperingen en een optreden van de brassband All In 1 Music

Terugblik op Flevoland 

In Flevoland organiseerde Nadia Persad, in haar rol als Coördinator Vrijwilligersmanagement, diverse activiteiten. Samen met Andrea Schnieder zette ze de Vrijwilligers Bedankdag op poten, waarbij heerlijke, internationale gerechten op tafel kwamen. En de Surinaamse brassband All In 1 Music was letterlijk en figuurlijk een knallend succes.  

Ook zijn er ‘praatkaarten’ waarmee Nadia in teamsessies gesprekken over diversiteit en inclusie kon faciliteren.

En als voorproefje organiseerde Natasja Sijffers eind september al een smakelijke lunch met Ethiopische en Afghaanse cultureel adviseurs niet vergeten: een prachtige manier om over culturele nuances te leren. Met een grote glimlach vat Nadia deze maand samen: “Positief, leerzaam en lekker!” 

Blijvend actueel 

De aandacht voor de thema’s Diversiteit en Inclusie houdt niet op als oktober voorbij is. Gedurende het hele jaar krijgen deze thema’s aandacht. Wist je bijvoorbeeld dat onze Districtsmanager Natasja Sijffers deel uitmaakt van de landelijke werkgroep Diversiteit en Inclusie? En wist je dat we sinds kort in Flevoland een vrijwillige ambassadeur hebben die zich voor deze thema’s inzet? Mocht je met deze ambassadeur in gesprek willen of goede ideeën hebben voor initiatieven, neem dan contact op via het Shared Service Center: ssc.flevoland@rodekruis.nl of 0320–224 207. 

Meest recente berichten