Flevoland
Word vrijwilliger Doneer

Grote Veldoefening: ‘Een ijskoud succes!’ 

Geplaatst op 26 april 2023

Groot alarm in het Yanmar Stadion van Almere City FC. Op de tribunes liggen vele gewonden. Hulpverleners in Rode Kruis-kleding rennen rond en knielen bij de slachtoffers neer. Het gaat gelukkig niet om een echte ramp, maar om de jaarlijkse veldoefening van District Flevoland. 

Frisse start 

Damp ontsnapt uit de monden. Voor aanvang van de oefendag staan de deelnemers te wiebelen op hun benen, hun kraag omhoog en hun handen geklemd om een bekertje koffie. “Morgen hebben ze veel mooier weer voorspelt,” bibbert een vrijwilliger. “Klopt,” glimlacht Jan Paul de Frankrijker. “Maar we konden deze dag niet zomaar verzetten.” Het draaiboek waait bijna uit zijn handen. 

Veel geregel 

Samen met Leendert Kasius heeft Jan Paul deze oefendag georganiseerd. En daar komt heel wat kijken voor deze vrijwilligers. “Vooral veel tijd,” vertelt Jan Paul na afloop. “Je bent veel aan het bellen met mensen: de hulpdiensten, de medewerkers en de vrijwilligers, de lotussen die de slachtoffers spelen, de instructeurs en nog veel meer. Ook hebben we flink gespiekt bij eerdere oefeningen.” 

Enthousiaste vrijwilligers 

In totaal zijn er 65 mensen aanwezig bij de oefening. Naast vele vrijwilligers en een aantal beroepskrachten, zijn er ook genodigden van het bestuur en het Verenigingskantoor in Den Haag. Zelfs enkele ambtenaren van de Gemeente Dronten, die daar verantwoordelijk zijn voor de Bevolkingszorg, komen kijken. 

De tribunes waren het toneel van schermutselingen, verwondingen en noodhulp. Foto: Leendert Kasius.

“Het hoogtepunt vormen de vrijwilligers en het enthousiasme waarmee ze te werk gaan,” vindt Jan Paul. De reacties na afloop zijn dan ook overwegend positief. Maar wat voor cijfer geven ze deze dag? “We zijn nog bezig met het verwerken van de feedback,” geeft Jan Paul toe. “Maar vanuit het Noodhulpteam kregen we de reactie dat het grote aantal slachtoffers positief voor hen was; normaal oefenen ze met kleinere aantallen.” 

‘Dingen gaan anders dan je vooraf bedenkt’ 

Ik vraag Jan Paul of er ook zaken waren die beter hadden gekund. “De uitdaging was met name het weer. En er gaan wel meer dingen anders dan je ze vooraf bedenkt. Dat hoeft trouwens niet verkeerd te zijn; zaken vallen uiteindelijk vanzelf op hun plaats. Wij zijn bij het Rode Kruis tenslotte wel gewend dat dingen opeens wijzigen. Flexibiliteit zou eigenlijk de achtste regel moeten zijn!” 

Op de vraag wat de leerpunten zijn, antwoordt Jan Paul: “Er waren wat kleine punten die de volgende keer aandacht verdienen: een duidelijke benaming en benummering van de posten, de groepsindeling en ook de communicatie rondom de weersverwachting mag beter.” 

Regelmatige oefendag van District Flevoland 

Deze Grote Veldoefening (GVO) biedt Rode Kruis-vrijwilligers en -medewerkers de kans om hun eerstehulpvaardigheden te oefenen. Onder begeleiding van EHBO- en EEHV-instructeurs kalmeren, behandelen en vervoeren ze slachtoffers, die lotussen worden genoemd. Naast een professionele acteur, waren er veel vrijwilligers actief als lotus. En hoe meer vrijwilligers zich aanmelden voor zo’n dag, des te meer situaties we kunnen oefenen. Doe jij de volgende keer ook mee? 

De GVO vindt twee keer per jaar plaats. In september is de volgende editie. Tot dan? 

Meest recente berichten