Op 4 mei staan we in Nederland stil bij de slachtoffers van oorlog en conflicten. Dodenherdenking is een belangrijk moment om het verleden te overdenken en te beseffen hoe waardevol vrede en vrijheid zijn. Een belangrijke traditie op 4 mei is het leggen van een krans. Ook in Flevoland doet het Rode Kruis hier aan mee.
Wat is een kranslegging eigenlijk?
De kranslegging is een ceremonie die jaarlijks op 4 mei plaatsvindt bij oorlogsmonumenten. We leggen daar mooie kransen neer die gemaakt zijn van bloemen en bladeren. Ze staan symbool voor leven en hoop. Met een krans eren we de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Op die manier houden we hun herinnering levend.
Naast kransleggingen zijn er tijdens Dodenherdenking nog meer tradities waarmee we stilstaan bij de slachtoffers. Om 20.00 uur is het in heel Nederland bijvoorbeeld twee minuten stil. Hiermee tonen we respect voor de slachtoffers en bieden we nabestaanden troost. Op verschillende locaties vinden herdenkingsbijeenkomsten plaats, waarbij vaak gedichten worden voorgedragen en er muzikale optredens zijn.
District Flevoland herdenkt mee
Ook het Rode Kruis is betrokken bij Dodenherdenking. In District Flevoland legt het Rode Kruis dit jaar een krans in Almere, Lelystad en Zeewolde om de slachtoffers van oorlogen en conflicten te herdenken. Deze betrokkenheid benadrukt het belang van solidariteit en compassie in tijden van onrust en geweld.
De Tweede Wereldoorlog vond 80 jaar geleden plaats, Het Rode Kruis onderschrijft het belang van herdenken en is er voor iedereen die onze hulp nodig heeft, waar dan ook en in welke situatie dan ook. Zo kunnen we bijdragen aan een toekomst waarin vrede en vrijheid voor iedereen mogelijk zijn.