Flevoland
Word vrijwilliger Doneer

Corona hulpverlening

Tijdens de coronacrisis zijn we als Rode Kruis onmiddellijk in actie gekomen, we helpen waar dat nodig is. Het is de grootste hulpverleningsactie in Nederland sinds de Watersnoodramp. Overal in het land komen we in actie om de zorg te ondersteunen en kwetsbare mensen te helpen.

Medische hulp

Zorgwerkers zetten zich dag en nacht in om de coronacrisis te bestrijden. De helden in de zorg kunnen rekenen op de hulp van het Rode Kruis.

We ondersteunen ziekenhuizen en huisartsenposten. We nemen plaats in callcenters van huisartsenposten, doen bloeddruk- en temperatuurmetingen en verzorgen mensen die worden opgevangen op locaties voor groepsquarantaine of in zorghotels.

Onze vrijwilligers vervoeren patiënten van en naar het ziekenhuis en ondersteunen de GGD’en bij het afnemen van coronatests in de teststraten. Zij helpen bij het bron- en contactonderzoekhelpen bij het vaccineren , en verlenen EHBO op de vaccinatielocaties.

Verder heeft het Rode Kruis aan het begin van de crisis een inzamelactie voor beschermingsmiddelen gecoördineerd. Meer dan 6 miljoen artikelen werden ingezameld, gecontroleerd en gesorteerd voor verdeling onder zorginstellingen.

Voedsel en onderdak

Daklozen vormen een van de meest kwetsbare groepen in Nederland. Zij hebben niet de middelen om de hygiënemaatregelen na te leven en geen veilige plek om in quarantaine te gaan. Het risico op verspreiding van het coronavirus maakt bovendien dat sommige opvanglocaties voor dak- en thuislozen ineens ongeschikt zijn.

In samenwerking met gemeenten en partnerorganisaties bieden we daarom ondersteuning bij dag- en nachtopvang. Afhankelijk van wat nodig is, helpen vrijwilligers bij de inrichting van een locatie, maar bijvoorbeeld ook bij de ontvangst en het verzorgen van eten.

We geven speciale boodschappenkaarten uit voor mensen die niet rond kunnen komen tijdens de coronacrisis. De kaarten, met daarop een tegoed van 15 euro, zijn geschonken door Albert Heijn. Er wordt samengewerkt met lokale organisaties; zij hebben zicht op welke mensen de kaarten nodig hebben en zij delen deze uit.

Het Rode Kruis richt zich in eerste instantie op hulpverlening aan de groep die niet in aanmerking komt voor hulp vanuit de overheid.

Heb je niet elke week tijd voor vrijwilligerswerk, maar help je wel graag af en toe? Meld je dan aan voor Ready2Help, het burgerhulpnetwerk van het Rode Kruis! Dit netwerk bestaat uit ruim 91.000 mensen die we kunnen oproepen als we snel extra hulp nodig hebben.

Meest recente berichten

Contactcirkel

1 januari 2022

Een Contactcirkel is een groep mensen die op elkaar letten door elke dag even telefonisch contact me...

Lees meer