Flevoland
Word vrijwilliger Doneer

Ondersteuning slachtoffers mensenhandel

Geplaatst op 08 februari 2021

Moderne slavernij in de vorm van gedwongen prostitutie of arbeidsuitbuiting komt ook in Nederland voor. Vrijwilligers van het Rode Kruis begeleidden sinds 2009 bijna 90 slachtoffers van mensenhandel in Utrecht en Amersfoort. Eind 2015 startte dit bijzondere project ook in district Groningen.

Persoonlijke ondersteuning

Jaarlijks doen honderden slachtoffers van mensenhandel aangifte bij de politie. Voor buitenlandse slachtoffers komt er vervolgens veel op ze af. Vaak kampen ze met taalproblemen en onzekerheid of ze in Nederland mogen blijven. Goed getrainde Rode Kruis vrijwilligers helpen deze kwetsbare groep om wegwijs te raken in de vele formulieren en ingewikkelde procedures en stimuleren hun zelfstandigheid. Ze gaan mee naar afspraken met de advocaat, leggen juridische procedures uit, helpen met het regelen van persoonsdocumenten en zijn een laagdrempelig aanspreekpunt voor hun cliënt.

Juridisch-praktische taken

Speciaal getrainde Rode Kruis vrijwilligers leggen de procedures en documenten uit die zij van bijvoorbeeld advocaten krijgen, helpen met het verkrijgen van een paspoort, assisteren bij dossieropbouw en verwijzen door naar passende andere hulpverlening. De neutrale, onpartijdige en onafhankelijke werkwijze van het Rode Kruis maakt dat slachtoffers van mensenhandel vertrouwen kunnen opbouwen. De hulp van het Rode Kruis geeft (vaak getraumatiseerde) cliënten het gevoel dat ze er niet alleen voor staan en bevordert hun weerbaarheid.

Meer informatie / Aanmelding nieuwe cliënten

Momenteel biedt het Rode Kruis ondersteuning in de omgeving Utrecht, Amersfoort en Groningen. De komende jaren wordt dit project ook in andere regio’s opgestart. In sommige gevallen kunnen wij personen in andere delen van Nederland op afstand bijstaan. Zo niet, dan verwijzen we door. Om de mogelijkheden te bespreken, neem contact op met de projectleider Ondersteuning Slachtoffers Mensenhandel (OSM): Marieke van den Berg via e-mail of 070 44 55 831.

Contact

Meest recente berichten

Contactcirkel

1 januari 2022

Een Contactcirkel is een groep mensen die op elkaar letten door elke dag even telefonisch contact me...

Lees meer