Flevoland
Word vrijwilliger Doneer

Preventie en educatie

Kun je jezelf minder goed redden of heb je niemand om op terug te vallen, wanneer dat nodig is? Dan kun je bij het Rode Kruis Flevoland terecht. Onze vrijwilligers helpen met het versterken van het sociale netwerk, het doorbreken van een sociaal isolement, het vergroten van risicobewustzijn en de zelfredzaamheid.

In het kader van Goed Voorbereid, kun je bij ons terecht voor:

Contactcirkel

Almere, Dronten  Lelystad

De Contactcirkel is er voor iedereen die behoefte heeft aan regelmatig contact, uit veiligheidsoverwegingen bijvoorbeeld. Of omdat u minder mogelijkheden heeft om anderen te ontmoeten door uw leeftijd, handicap of ziekte. Het geeft een gevoel van zekerheid als iemand regelmatig informeert of alles in orde is. Vooral als u alleen woont of moeilijk de deur uit kunt. Bovendien is het gewoon gezellig als er iemand belt.

Contact per telefoon

Elke dag twee telefoongesprekjes; gebeld worden en zelf iemand bellen. Even je verhaal kwijt kunnen, maar ook even laten weten dat het goed met je gaat, plus de zekerheid dat er iemand in actie komt als het onverhoopt niet goed gaat. Dat is het idee achter de contactcirkels van het Rode Kruis. Noodsituaties komen in de praktijk gelukkig erg weinig voor. Meestal wordt de cirkel probleemloos doorgebeld en vinden de deelnemers het vooral gezellig.

Hoe werkt het

De contactcirkel is een groep mensen die elkaar dagelijks belt. Dat gebeurt meestal in een vaste volgorde, zodat u door dezelfde persoon wordt gebeld. Daarna belt u zelf de volgende van de lijst. De contactcirkel wordt begeleid door een vrijwilliger van het Rode Kruis. Neemt een belpartner niet op? Of maakt u zich na het gesprek zorgen over iemand uit de cirkel? Dan geeft u dat door aan de vrijwilliger. Deze zal dan poolshoogte nemen en zo nodig hulp inschakelen.

Aan deelname zijn geen kosten verbonden, behalve uw eigen telefoonkosten.

Een van de oudere bellers zei:  “Ik doe het ook voor mezelf, de contactcirkel heeft me er doorheen gesleept toen ik alleen kwam te staan. Mensen die ik belde vroegen ook aan mij hoe het met me ging. En het is fijn om iets voor anderen te kunnen doen.”

Slechthorenden

Voor slechthorenden is de contactcirkel met vrij simpele ingrepen ook goed te gebruiken. Onder andere door een versterkertje te laten inbouwen om de beller te verstaan en een lampje dat gaat knipperen als de bel gaat. Veel ziektekostenverzekeraars vergoeden deze kosten.

Hoe kunt u zich aanmelden

EHBO gastlessen op scholen

Almere, Dronten, Emmeloord, Lelystad

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Op dat soort momenten is het fijn wanneer je weet wat je moet doen. In de praktijk blijkt dat óók kinderen kunnen helpen bij een ongeval, ze kunnen bijvoorbeeld 112 bellen.
Het Rode Kruis wil de hulpbereidheid en hulpvaardigheid in de samenleving vergroten en leert mensen te handelen in geval van nood. Daarom bieden wij gastlessen aan voor basisscholen. Zo leren we kinderen al vroeg wat ze kunnen doen, zodat we minder snel in paniek raken en om hulp durven vragen. Help je mee?

EHBO gastlessen en activiteiten voor basisscholen in Flevoland:

  • Introductie op EHBO: EHBO voorlichters van het Rode Kruis informeren jouw leerlingen in 2 lessen van 1 uur of 1 les van 2 uur over eerste hulp verlenen. EHBO (4 stappen), 112 bellen, bewusteloosheid, huidwonden en bloedingen komen aan bod. Geschikt voor groep 7/8.
  • EHBO Leer je zo: gebruikmakend van het Rode Kruis werkboek behandel jij zelf de theorie van diverse letsels met jouw groep. Ervaren EHBO vrijwilligers of instructeurs verzorgen na elk deel een praktijkles waarin de theorie herhaald wordt en EHBO handelingen geoefend worden. Geschikt voor groep 7/8.
  • Gastles 112 bellen: in deze les leren jouw leerlingen hoe en wanneer 112 te bellen. Zo is de kans kleiner dat zij in paniek raken bij een ongeval of angst hebben om hulp te vragen. Geschikt voor groep 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8.
  • Red Cross Quest: een EHBO speurtocht die in school opgezet kan worden door middel van het plaatsen van banners. EHBO vrijwilligers, leerkrachten en ouders zorgen gezamenlijk voor de bemensing van de ‘posten’. Een leuke manier om het onderwerp EHBO te introduceren bij je leerlingen. Geschikt voor 7 tot 12 jaar.

Andere thema’s
Het Rode Kruis doet meer, zowel nationaal als internationaal. Er zijn diverse Rode Kruis lesprogramma’s beschikbaar. Veelal zijn dit pakketten waar je mee aan de slag kunt, met een flexibele opzet, waardoor je de les makkelijk kunt aanpassen naar je eigen wensen. Zo is er De Woeste Wereld (groep 6,7 en 8), over natuurrampen en de gevolgen ervan.

Ook een algemene les over het werk van Het Rode Kruis, gegeven door een ervaren vrijwilliger, behoort tot de mogelijkheden.
Wil je voor jouw groep(en) EHBO voorlichting organiseren? Mail jouw vraag of wensen naar ssc.flevoland@rodekruis.nl

Meest recente berichten

Contactcirkel

1 januari 2022

Een Contactcirkel is een groep mensen die op elkaar letten door elke dag even telefonisch contact me...

Lees meer