Op zondag 1 december was het tijd voor een interactieve en leerzame middag op de Weekendschool Baljee. Herman en Hylco van het Rode Kruis gaven daar de gastles Help! EHBO-skills voor jou. En dat deden ze op een manier die blijft hangen: met filmpjes, verhalen en vooral veel praktijkoefeningen.
Hoe het Rode Kruis werkt – dichtbij én ver weg
De les begon met een video waarin de kinderen leerden waar het Rode Kruis eigenlijk voor staat en hoe het wereldwijd hulp biedt. Of het nu gaat om noodhulp tijdens rampen dichtbij huis of in verre landen, het Rode Kruis staat klaar voor, tijdens en na noodsituaties.
Een interessante van de kinderen: “Vliegen jullie ook naar oorlogsgebieden?” Herman en Hylco legden uit dat het Rode Kruis altijd begint met lokale hulpverleners. Zij kennen de omgeving, spreken de taal en weten als geen ander wat er nodig is. Pas als extra hulp nodig is, komen andere teams in actie.
Een embleem met een verhaal
Wist je dat het Rode Kruis-embleem gebaseerd is op de Zwitserse vlag? Maar dat is niet het enige embleem. In islamitische landen zie je vaak de Rode Halve Maan. Landen die beide emblemen niet willen gebruiken, kunnen gebruik maken van het Rode Kristal, zoals in Israël. Belangrijk om te weten dat de grondbeginselen van de hulpverlening gelijk zijn, welk embleem er ook wordt gedragen. De emblemen zijn van grote waarde voor de veiligheid van de hulpverleners tijdens conflicten en misbruik is dan ook strafbaar.
Eerste hulp: ook door kinderen!
De kern van de les? Iedereen kan helpen! Zelfs kinderen kunnen al EHBO verlenen als ze de basisstappen kennen:
- Kijk of het veilig is.
- Check wat er aan de hand is.
- Bel 112
(maar of er hulp komt van een ambulanceraket als je in een ruimte zit, dat weten we niet zeker 😉)
- Verleen hulp
De kinderen wisten niet dat je gewoon aan de mensen bij 112 kunt vragen wat je moet doen. Bij een noodgeval krijg je dan via de telefoon uitleg van de hulpdiensten, zodat je alvast iets kunt doen voordat zij er zijn.
De kinderen hebben gelukkig nog niet veel noodsituaties meegemaakt, maar wel eens een bloedneus met voetballen, wat moet je dan doen? Je mag niet je neus snuiten! Maar wat doe je dan wel? Neus zachtjes dichtknijpen en geduld hebben.
Verbanddoos in actie!
Na de uitleg mochten de kinderen zelf aan de slag met de EHBO-materialen. Met een flinke dosis enthousiasme werden de verbanddoosjes onderzocht. Maar wat doe je eigenlijk met al die gekke dingen? Gelukkig stonden Herman en Hylco klaar met uitleg:
- Een oppervlakkige wond verbinden: schoonmaken, drogen en niet het witte van de pleister aanraken!
- Een snelverband aanleggen: altijd naar het hart toe wikkelen. Waarom? Ook dat werd helder uitgelegd, zo wordt het niet te strak wat natuurlijk helpt bij een goede bloedcirculatie, anders krijg je ook nog eens blauwe tenen!
- Een vinger verbinden met dat mysterieuze ronde ding in de verbanddoos , de vingerbob.
Tijdens de les leerden de kinderen niet alleen hoe ze een wond moeten verbinden, maar ook wat ze moeten doen als iemand niet meer reageert. Zo oefenden ze de stabiele zijligging: een belangrijke techniek waarmee je ervoor zorgt dat iemand veilig kan ademen als diegene bewusteloos is. Met veel concentratie rolden ze elkaar voorzichtig op de zij, stap voor stap zoals het hoort.
Ook kwam de Rautekgreep aan bod, een handige manier om iemand snel uit een gevaarlijke situatie te verplaatsen. Hierbij ga je achter het slachtoffer zitten, steekt je armen onder de oksels door en pakt een onderarm stevig vast. Door de juiste techniek te gebruiken, voorkom je extra letsel én kun je iemand veilig naar een veilige plek brengen. “wel een beetje zwaar, maar wel cool om te doen!
Leren helpt écht
Een gezellige, leerzame middag waarin de kinderen met zelfvertrouwen nieuwe dingen leerden. Ze zijn weer een stukje zelfredzamer en hulpvaardiger geworden – precies wat het Rode Kruis wil bereiken met haar educatieve programma’s.
Samen maken we hulp bieden vanzelfsprekend! ❤️