Gelderland
Word vrijwilliger Doneer

Blaren en borden tijdens Nijmeegse Vierdaagse

Geplaatst op 30 augustus 2022

Het Rode Kruis hielp tijdens de drie wandeldagen van de ingekorte 104e Vierdaagse bijna 3.000 wandelaars. En al die hulpverleners werden door een speciaal team voorzien van een natje en een droogje.

In totaal werden bijna 1.800 blaarbehandelingen uitgevoerd, veel minder dan de ruim 5.800 tijdens de vorige editie in 2019. Naast blaren kwamen de wandelaars ook naar de posten met klachten als insectenbeten, hitte-uitslag, schaaf- en snijwonden en overbelaste spieren en gewrichten.

Op de eerste dag van de Vierdaagse hadden opvallend veel wandelaars last van de warmte. Zij meldden zich met flauwtes en andere hittegerelateerde klachten bij de EHBO-posten langs de routes en op de Wedren. Op de tweede dag leidden beduidend lagere temperaturen en regen tot onderkoeling van enkele wandelaars. Op vrijdag, de laatste wandeldag, was de temperatuur aangenaam en bezochten maar weinig deelnemers de hulpposten.

Van bloedlancetten tot alcohol

Ook al was het minder druk, voor de hulpverlening bij de hulpposten zijn indrukwekkende hoeveelheden materiaal gebruikt:

  • 10.000 bloedlancetten (om blaren mee te prikken)
  • 70 meter wondpleister
  • 15 kilometer Leukoplast tape
  • 33 liter kamferspiritus (voeten schoonmaken)
  • 27.200 gaasjes
  • 700 meter fixatiepleister
  • 36 liter alcohol

En 30.000 handschoenen

In totaal zijn er 650 hulpverleners ingezet. De 300 EHBO’ers, 17 artsen en 35 verpleegkundigen hebben tijdens de hulpverlening 30.000 handschoenen gebruikt. Daarnaast waren ook nog eens honderden vrijwilligers actief in ondersteunende diensten zoals in de logistiek, de meldkamer en in de verblijflocaties voor de vrijwilligers.

Catering

Die enorme ploeg vrijwilligers moet natuurlijk gevoed en verzorgd worden, een belangrijk element dat we ook eens onder de aandacht willen brengen. Anita Kampherbeek, teamleider en plaatsvervangend coördinator van de catering: “We doen deze 24-uurs catering al jaren, met een vaste ploeg. We zijn goed op elkaar ingespeeld en hebben veel plezier in deze klus. Dat moet ook wel, wat we wassen per dag meer dan 1.000 borden, heel veel bestek en 1.000 dienbladen af.”

Met als thuisbasis de catacomben van de Schouwburg worden maaltijden klaargemaakt, voorraden aangevuld en wordt er dus heel veel afgewassen. Het vaste team bestaat uit ongeveer 15 mensen en wordt aangevuld met beroepskrachten en vrijwilligers die een dagje komen helpen. De verzorging beperkt zich niet tot de catering in de Schouwburg, ook de wandelaarskantine in het behandelcentrum wordt dagelijks bemand. Bovendien worden voor de EHBO-posten langs de route en de op- en afbouwploegen van die posten dagelijks cateringkratten, jerrycans met water en koelboxen met ijs voor de koelbaden klaargemaakt

Meest recente berichten

Oefening Noodhulpteams: opvang slachtoffers scheepsongeluk

6 juni 2024

Datum: dinsdagavond 23 april. Locatie: Hanzehaven in Elburg. Situatie: een rondvaartboot met veel passagiers heeft vlak voor het aanlanden teveel vaart en botst tegen de kade. Door de plotseling stilstand van het schip vallen veel passagiers om en lopen hierdoor  letsel op. Er heerst paniek en chaos aan boord van de rondvaartboot. Aan de noodhulpteams (NHT’s) van IJsselland, Twente en Noord-Oost Gelderland de taak om structuur en rust te brengen in de chaos!

Lees meer

Bevolkingszorg: klaarstaan in noodsituaties

6 juni 2024

Meehelpen bij opvang en stimuleren zelfredzaamheid Gemeenten en Veiligheidsregio’s kunnen het Rode Kruis oproepen als mensen opvang nodig hebben na bijvoorbeeld een brand, extreem weer of een ingestort pand. Die opvang wordt gedaan door vrijwilligers Bevolkingszorg. Een vrij onbekende tak van sport binnen het Rode Kruis, maar een belangrijk onderdeel van de noodhulp die het Rode Kruis biedt.

Lees meer

Contactcirkels zorgen voor een dagelijks praatje

23 mei 2024

De contactcirkel biedt ruimte voor een praatje en zorgt elke dag even voor contact met zowel degene die jou belt als degene die jij vervolgens belt. Dat voelt vertrouwd en zorgt voor sociale controle. Het is fijn om elke dag iemand te spreken.

Lees meer